Radio Regeringen #141: JULGODIS!

RADIO REGERINGEN. Om allt som är gott till jul, tillsammans med Annelie Öberg som gäst.

Äntligen ska damerna viga ett helt program till mat. Julen är bara en vecka bort så nu är det hög tid att börja med att ladda upp för julmyset ute i stugorna i vårt frosttäckta Nord.

Under programmet kommer damerna diskutera deras favoriter på julbordet men fokus kommer ligga på all det enkla och supergoda julgodiset som man kan göra själv. Vad är mysigare än att mysa framför en brasa med familjen, en kall vinterdag och samtidigt frossa i hembakt julgodis? En gräddig kola, seg knäck och kanske en pralin. Elin kommer i programmet dela med sig av sina egna bästa godis recept som alla kan klara av att göra. Annelie Öberg kommer att prata om hur de som lever efter LCHF, förbereder julbordet och lyckas äta massa gott – utan socker – även hon kommer att dela med sig av tips och recept.

Dela gärna med dig av dina bästa julrecept. Maila dem till oss på radioregeringen@protonmail.com

Listen to ”Radio Regeringen #141: JULGODIS!” on Spreaker.

Har du något att dela med dig av till damerna ikväll? Maila in dina frågor/funderingar/tankar till radioregeringen@protonmail.com eller vara delaktiga i live-chatten på spreaker.

 

Kvällens recept:

 

Annelie’s LCHF-snickers
400g mörk choklad 70-95%
200g smör
350g jordnötssmör utan salt/socker
(eventuellt en näve hackade saltade jordnötter att ha på det översta lagret)

Gör så här:
Använd en form med löstagbar kant modell lite större.

Smält 200g choklad och 50g smör i vattenbad. Smöra formen lite i botten så det inte fastnar så mycket. Häll ut chokladen, bred ut ett lager och ställ in i frysen så det stelnar. Koka upp 100 g smör och 350 g jordnötssmör. Bred ut detta ovanpå chokladen och ställ in i frysen igen. Smält resten av chokladen och smöret i vattenbad, 200g choklad och 50g smör. Häll detta och bre ut ovanpå jordnötssmöret och in i frysen igen tills allt har svalnat och stelnat.

Ta ut och låt tina ett tag så det går att skära fina små rutor. Förvara i kylskåp.

 

Annelie’s (inte Pär’s) glögg-recept
75 cl rött vin
5 dl vatten
1 apelsin, riv ner skalet från hela apelsinen, dela den och pressa ur saften
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
4 dl blandade bär
1 tsk nejlikor
Lägg allt i en kastrull och låt sjuda. Ta bort kastrullen från plattan och plocka ur apelsinhalvorna efter 20 minuter.
Låt stå och dra under lock över natten. Sila av och häll upp på flaska. Förvara flaskan i kylskåp.

 

Noora’s Porkkanalaatikko, finsk morotslåda
Cirka 8 portioner

500g morötter
200g grötris, rundkornigt ris
1,5 l mjölk
2 ägg
Ströbröd
Smör
Salt
1 msk socker

Koka morötterna med 1 tsk salt tills de blivit mjuka. Häll av vattnet och låt dem svalna. Riv morötterna på ett rivjärn eller kör dem i en mixer.

Koka mjölk, grötris samt 2 tsk salt, på låg värme cirka 1 timme (tills det blivit risgrynsgröt). Rör om då och då. Låt sedan gröten svalna.

När gröten svalnat så rör ihop den med morötterna, två ägg och 1 msk socker. Häll smeten i en 2 liters form. Strö över ströbröd och ta sedan baksidan av en sked för att skapa ett vågmönster på ytan. Skär tunna skivor smör med en osthyvel och lägg på som ett sista lager.

Grädda mitt i ugnen på 200°C i 1 timme.

 

Brända mandlar
1 påse mandel, ca 200g
1.5 dl socker
0.5 dl vatten

Förrosta mandlarna lite lätt i en stekpanna, häll i socker och vatten i stekpannan, när sockret har löst sig lägg i mandlarna i stekpannan igen och rosta tills sockret täcker mandlarna och vätskan kokat bort.
Sprid ut på ett bakplåtspapper och låt dem svalna lite, de är godast att äta varma men kalla är inte fel det heller.

 

Struvor
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl vatten
2 ägg
Olja att fritera i, socker att strö över de färdiga kakorna. Struvjärn.

Blanda ihop smeten och låt den stå och dra en stund. Hetta upp fett eller olja i en kastrull eller fritös till ca 180 grader. Sänk ner struvjärnet i olja så det blir varmt och infettat. Doppa struvjärnet i smeten så att smeten täcker undersidan och kanterna, ej ovansidan av järnet, doppa sedan ner hörnet med smet på i den varma oljan. Skaka lite lätt så struvan släpper från järnet i oljan och fritera struvan i ca 1 minut tills den fått gyllenbrun färg. Ta upp struvan och lägg den på papper för att svalna. Upprepa tills all smet är slut. Strö rikligt med socker på struvorna.

Kan ätas både varma och kalla. Dessa vackra skandinaviska kakor imponerar på alla, stora som små. Låt inte denna fantastiska kaka falla ur vår vackra kultur.

 

Rocky road
500g mörk choklad
2 påsar dumlekolor
3 dl minimarshmallows
3 dl jordnötter

Dela dumlekolorna i mindre bitar. Blanda samman Dumle, marshmallows och jordnötter i en stor skål. Smält chokladen och blanda i den med. Sprid ut smeten på en plastad ugnsplåt, går bra med bakplåtspapper i stället för plåt men det blir lite jobbigare att göra ren efteråt. Låt stelna och skär i rutor. Elins absoluta favorit på Jul!

 

Mozart-aktiga kulor
100g nougat
100g marsipan
100g choklad
Strössel

Skär nougaten i små tärningar. Nyp en liten bit marsipan, platta den mellan fingrarna och klä in nougaten med marsipan, rulla till en liten boll. Upprepa tills all nougat är inbillad i marsipan. Doppa de små kulorna i choklad med hjälp av en gaffel och en sked. Lägg på smörpapper Pynta med strössel, ställ svalt och låt stelna. Ät upp eller ge bort som lyxpraliner.

 

Gräddkola
100g smör
2 dl grädde
1 dl sirap
3 dl socker
Ev 1 msk vaniljsocker och några droppar ättika.

Smält smöret i en torr kastrull. Lägg i övriga ingredienser, koka och rör noga tills sockret löst sig, låt sjuda tills smeten nått ca 123 grader och klara kulprov. Kulprov gör man genom att droppa lite smet i kallt vatten, stelnar det till kola så du kan ta i det är kolan klar. Häll då upp kolan i en stor ugnsform täckt med bakplåtspapper. Låt svalna och stelna. Skär eller klipp i bitar, slå in i smörpapper eller doppa i choklad. Man kan även ha hackad mandel i kolan om man vill.

 

Chokladisar
100g mjölkchoklad
något eller flera av följande; vårgårdaris, Rice krispis, cornflakes, hackade nötter, hackad & torkad frukt, korinter, mm.

Smält chokladen i vattenbad, dvs i en värmetålig skål sittandes på en kastrull med kokande vatten. När chokladen är helt smält blanda i någon eller flera av de ovanstående ingredienserna eller kom på egna alternativ i samma stil. Blanda i såpass mycket att chokladen precis håller ihop, blanda väl alt ska vara täkt av choklad. Använd 2 små skedar och lägg upp i knäckformar. Ställ svalt en stund tills chokladen stelnat helt. Ät och njut!

 

Missa inte att skicka in era nomineringar till Radio Regeringens årliga utmärkelser, som ni lyssnare kommer att vara med och rösta fram live under nyårsprogrammet, den 28 december.

 

Stöd Radio Regeringen:

Gillar du Radio Regeringen? Ditt stöd behövs och alla donationer, stora som små, tages emot med största tacksamhet. Pengarna används till att förbättra radioutrustningen och på andra sätt din upplevelse. Allt överskott går direkt till organisationen!

  • Stöd Radio Regeringen genom att donera Bitcoins:
    Förkrav: Mobilt bankid, Swish
    Börja med att surfa in på: https://bt.cx/sv/express/
    1. Välj Bitcoin.
    2. Fyll i den summa i SEK du vill donera, så får du ett ungefärligt belopp i BTC i rutan under.
    3. Bitcoinadressen som köpet ska utbetalas till. Här fyller du i Radio Regeringens bitcoin-adress: 1NA9NmhDRQdsfPHRwxQgFgvGgvhxPbKr3
    4. Ange din e-postadress, för kvitto av köpet.
    5. Ange ditt personnummer.
    6. Ange ditt mobilnummer, måste vara samma nummer som du har registrerat på Swish.
    7. Fyll i resterande personuppgifter.
    8. Maila till radioregeringen@protonmail.com och skriv vilket namn vi ska tacka i radion.
  • Kontantdonationer: Skicka till ”Nordfront Att: Radio Nordfront, Box 52, 77222 Grängesberg”.
    Märk donationen ”RR” eller ”Radio Regeringen”!

Besök Radio Regeringens Spreaker-kanal.

Maila Radio Regeringen:
Har du tips eller frågor? Maila Radio Regeringen på radioregeringen@nordfront.se

Tyvärr har vi fortfarande problem med vår mail (kan bero på att Elin inte förstår sig på sånt här med datorer) men vill ni ha kontakt med oss kan ni maila till vår tillfälliga mail radioregeringen@protonmail.com. Vi jobbar på problemet!

Radio Regeringen är en del av Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen och budskapet som förs ut i radion kommer i stort att vara i linje med det som rörelsen står för. I vissa, ofta mindre viktiga, frågor är dock åsikterna mer personliga.

Radio Regeringen är ett trevligt och lättsamt nationalsocialistiskt, kvinnligt radioprogram, som marknadsförs som ”nationalsocialistisk mysradio”. De tar upp nationalsocialistiska frågor och nyheter ur ett mer lättsamt, mjukt och kvinnligt perspektiv. Ett behagligt format, helt enkelt!

Fasta programledare: Elin, Tess & Noora.

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Lingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Gottegrisen Lingonet säger: nu gäller det att hoppa i skorna och hitta en nattöppen matbutik.