Human Rights Watch: ”Israel låtsas inte ens längre följa internationell rätt”

TERRORSTATEN ISRAEL. Human Rights Watch-observatören Omar Shakir har deporterats från Israel. Rapporter om Israels övergrepp på palestinier ska begränsas.

Foto: Israel Defense Forces (CC BY 2.0). T h Omar Shakir.

Omar Shakir som är chef för Human Rights Watch (HRW) för områdena Israel och Palestina deporterades i måndags från Israel.

Den förevändning som gavs för deportationen var att Shakir påstods ha uppmanat till deinvesteringar och bojkott av israeliska varor. Detta är sedan 2017 förbjudet att göra i Israel, och gäller också icke-israeler: Utlänningar som offentligen ger stöd för bojkottrörelsen BDS är portade från att besöka Israel.

Sionistiska lobbyorganisationer försöker också göra detta olagligt internationellt, och man har lyckats införa sådana lagar bland annat i de flesta amerikanska delstater och inom flera samhällssektorer.

I en intervju med ryska RT säger Omar Shakir att situationen för palestinierna i Mellanöstern kommer att bli allt värre. Att Israel deporterade honom anser han vara en tydlig indikation på Israels avsikter.

— Detta är utan tvekan ett försök att tysta HRW och att tysta stödet för palestinska rättigheter, säger Shakir.

Israel är ingen riktig demokrati
Israel betraktas som en demokrati av västerländskt snitt, men yttrandefriheten exkluderar stöd för palestiniers rättigheter, påpekar han.

— Agerandet visar i vilken grad Israel numera inte ens låtsas respektera grundläggande internationella normer. Om Israel, trots kritik från stora delar av världen, deporterar mig som de gjorde tidigare i veckan på grund av mitt arbete för mänskliga rättigheter, hur kommer de någonsin att sluta kränka mänskliga rättigheter?

— Israel försöker skrämma andra människorättsorganisationer att ”ert arbete med att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter kan resultera i nya staffåtgärder”, säger Shakir.

HRW överklagade till Israels inrikesministerium beslutet att deportera Shakir men på måndagen sattes han på ett flygplan från Tel Aviv till USA, där Shakir har medborgarskap.

— [Nu är det] det internationella samfundets uppgift att agera, för om de inte gör det kommer deras kritik [mot Israel] att se tandlös ut, avslutar Omar Shakir.

Källa:
‘Israel has lost even pretense of respect for international law’ – expelled HRW official to RT

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments