Hovrätten: ”Frimurarsamröre är inte jäv”

INRIKES. Hovrätten har slagit fast att täta frimurarrelationer mellan domare och tilltalad inte utgör en jävsituation.

Tobias Forge (mitten). By pitpony.photography – Own work, CC BY-SA 3.0

Det svenska metalbandet Ghosts före detta medlemmar har anklagat frontfiguren Tobias Forge för att i smyg hade undanhållit dem ersättning för inkomster från spelningar och konserter.

Efter en rättsprocess i november gav dock Linköpings tingsrätt Forge rätt. Men eftersom att domaren i fallet, Henrik Ibold, var medlem i samma frimurarloge som Forge överklagade de detta bandmedlemmarnas advokat Michael Berg beslutet, som han ansåg var jävigt.

Nu har dock Göta hovrätt meddelat att medlemskap i samma subversiva och hemlighetsfulla organisation inte utgör en jävsituation varför domen kvarstår.

De före detta bandmedlemmarna kommer att behöva betala Forges rättegångskostnader på 1 343 560 kronor.

Trots Göta hovrätts beslut har frimureriets påverkan på samhället tidigare uppmärksammats i bland annat Umeå, där högt uppsatta kommunpolitiker och näringslivstoppar som är frimurare anklagas för att i praktiken styra staden bakom kulisserna.

Källa:
Hovrätten: Inget jäv i Ghosträttegången

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments