Hovrätten fastställer dom om våldsamt upplopp på Medborgarplatsen – tre aktivister döms till fängelse

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Nyligen konstaterade Stockholms tingsrätt att tumultet på Medborgarplatsen under förra året inte var ett våldsamt upplopp och friade därmed fyra åtalade aktivister i Motståndsrörelsen. Trots detta valde Svea hovrätt att fastställa en annan dom mot tre andra aktivister, som döms till en månads fängelse vardera för våldsamt upplopp.

Det var på den så kallade ”förintelsens” minnesdag i januari förra året som Motståndsrörelsen genomförde en demonstration i centrala Stockholm under parollen Stoppa förintelsen av vårt folk!. Vid Medborgarplatsen uppstod tumult med polis, vilket slutade i att ett 40-tal aktivister omhändertogs.

I efterhand har personer i omgångar åtalats och dömts för våldsamt upplopp, men som Nordfront kunde rapportera förra veckan så friade Stockholm tingsrätt nyligen fyra aktivister med motiveringen att agerandet från Motståndsrörelsen inte kunde betraktas som ett våldsamt upplopp.

Stockholm tingsrätt konstaterade bland annat att en demonstration inte kan anses som ordningsstörande enbart på grund av att man befann sig på platsen och att demonstrationen inte var tillståndsgiven. Vidare kommer tingsrätten fram till att något påtagligt ordningsstörande i det inledande skedet framgår inte på de filmer som tingsrätten synat”. Att personer tryckte med sköldar menar tingsrätten inte kan anses som våld mot person och att ”inget tyder på att det faktiskt utövades något våld på person från någon demonstrants sida. Detta har heller inte påståtts av åklagaren. Redan det innebär att åtalet ska ogillas i sin helhet”.

LÄS MER: Ny tingsrättsdom: Det var inget våldsamt upplopp på Medborgarplatsen!

Trots den friande domen och de argument som underbyggt densamma så valde Svea hovrätt under gårdagen att fastställa en annan dom mot tre andra aktivister för samma händelse. Hovrätten tar i domen överhuvudtaget inte upp resonemanget från den friande domen, utan menar att aktivisterna och övriga deltagare ”gått till förenat våldsamt angrepp mot polisen och person genom att, gemensamt och i samförstånd med övriga deltagare, stöta med sköldar mot polisen och genom detta och med kroppstyngd försöka forcera polisens avspärrning samt genom att kasta en flaska mot en folksamling, däribland poliser”,

Angående flaskan som ska ha kastats skriver Stockholms tingsrätt i den ovan nämnda friande domen att utredningen inte har kunnat visa på att agerandet omfamnades av övriga deltagare och att flaskan dessutom inte skadade någon.

En av aktivisterna döms dessutom för vapenbrott efter att polisen anträffat en burk med pepparspray i hans jackficka. Han åtalades även för brott mot knivlagen, då polisen ska ha hittat två knivar i hans bil. Hans egen förklaring att de ska ha använts till matlagning menar tingsrätten inte kan lämnas utan avseende, bland annat eftersom man även hittat ett värmeskåp i bilen, varför den åtalspunkten ogillas.

Samtliga tre aktivister döms till en månads fängelse vardera.

Källa:
Svea HR B 1139-17 Dom 2017-11-06

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
4 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Anders
Anders
2 år sedan

Satans JUDE-lakejer i Svea hovrätt.

Rättvisan och sanningen kommer att segra till slut, och då kommer ni inte undan.

Hell seger!

Jakob
Jakob
2 år sedan

Det ska bli mycket intressant att vittna till när dessa folkförrädare ska försvara sitt agerande mot Nordens folk i framtida Finspångsrättegångar…

Karl
Karl
2 år sedan

Helt och hållet en (((politisk dom))). Så här behandlas importprodukterna när de ”demonstrerar”:

”En 18-årig invandrare från Irak friades idag för den uppmärksammade attacken med handgranat mot en polisbuss i Tumba.”

http://www.friatider.se/frias-f-r-granatattack-mot-polisbuss

Fimbultyr
Fimbultyr
2 år sedan

Ni är sådana otroliga hjältar!
Låtom oss sikta på framtiden, och ha högsta möjliga etiska standard i allt vi tänker, säger och gör!

Warder förenade!