Hovrätten fastslog domen mot människosmugglande SVT-journalister

BROTT. Hovrätten fastslog idag domen mot de SVT-medarbetare som smugglade en syrisk pojke till Sverige mitt under inspelningen av snyft-dokumentären ”Fosterland”.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastslog tingsrättens dom mot SVT-medarbetarna som dömdes för människosmuggling med motiveringen att de uppsåtligen har hjälpt den 15-årige syriske pojken att resa till Sverige och att det inte är straffritt med hänvisning till ”humanitära skäl”.

Åklagaren ville att SVT-medarbetarna skulle dömas till tre månaders fängelse men hovrätten valde tingsrättens linje och dömde till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

Fredrik Önnevall, som var den som först tog initiativet till att smuggla med sig pojken, kommer att överklaga domen och hoppas på en prövning av fallet i Högsta domstolen. Han menar att det finns ett större utrymme att tolka det ”humanitära undantaget”.

SVT har dock inga planer på att ge Önnevall sparken från kanalen efter det inträffade.

— Det är en samlad bedömning. Vi förstår att han hamnade i den här svåra situationen och agerade inte för egen vinnings skull utan på humanitära grunder. Och det har gjort att vårt beslut är att han har vårt förtroende fortfarande för att jobba kvar i företaget, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT.

Källa:
Hovrätten slår fast domen mot SVT-journalisten

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KarlSkyffelnFredrikaAllan Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Allan
Medlem

Svenska folkets dom måste stå i paritet med brottet, folkförrädaren skall deporteras ihop med sitt livsfarliga smuggelgods.

Fredrika
Medlem

(((Ledningen))) på SVT berömmer Önnevall för brottet.

Karl-Путин A
Medlem

(((SVT))) är ju en kriminell organisation, så vem är förvånad?

Skyffeln
Medlem

de smugglade in baaarnet,och sedan kom familjen. säger bara det fy faaan.