Höss och Bormann döms för att ha hämnats krigshjälten Schlageter

Dagens datum 15 maj: Denna dag 1924 dömdes Rudolf Höss till 10 års fängelse för dråpet på en tyskfientlig förrädare. Även Martin Bormann dömdes samma dag till ett års fängelse.

borrmanhoss11

En stor bidragande orsak till att Tyskland förlorade första världskriget var att när de tyska soldaterna stupade vid fronten organiserade socialdemokrater och kommunister en antikrigsfront på hemmaplan. Marxisternas mål var att komma till makten, störta monarkin och införa en republik. Ett segerrikt Tyskland stod i vägen för deras planer.

Kurt Eisner, en av de judiska kommunistledarna.

Kurt Eisner, en av de judiska kommunistledarna.

När de tyska soldaterna återvänt till Tyskland hade deras hemland helt urartat. Bara några dagar innan Tyskland kapitulerat hade den tyska novemberrevolutionen, vilken började som ett myteri inom den tyska flottan, brutit ut. På gatorna i Berlin marscherade spartakisterna – de tyska bolsjevikerna – under ledning Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg och i München hade Kurt Eisner upprättat en kommunistisk rådsdiktatur.

Från 1918 och några år framåt, innan NSDAP grundats och givit kampen en politisk arena, organiserades frikårer (militära förband på frivillig grund) i syfte att bekämpa de kommunistiska rådsrepublikerna. Tillståndet i Tyskland var kaosartat och till stor del laglöst. En del av dessa frikårsenheter ägnade sig åt politiskt motiverade mord på förrädare till Tyskland. Mest kända av dessa fememord var morden på de judiska kommunistledarna Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg och Kurt Eisner samt på Weimar-republikens finansminister Matthias Erzberger, som verkade för undertecknandet av Versailles-fördraget.

Det sista av dessa fememord (som dock dömdes som dråp) skedde mot kommunisten och infiltratören Walther Kadow år 1924. För dråpet dömdes två frikårsmedlemmar, som senare skulle bli högt uppsatta inom NSDAP, Rudolf Höss och Martin Bormann.

Rudolf Höss hade efter första världskriget, där han bland annat dekorerats med järnkorset, engagerat sig i de frikårer som bland annat bekämpade den franska ockupationsmakten i Ruhrområdet. Även artilleristen från första världskriget, Martin Bormann, senare en av Tredje rikets mäktigaste män, var frikårsmedlem. Rudolf Höss, och av mycket att döma även Martin Bormann, tillhörde den hårdföra frikårsenheten Rossbach, ledd av Gerhard Rossbach som senare deltog i såväl Kappkuppen som Hitlerkuppen.

Krigshjälten och nationalsocialisten Albert Leo Schlageter.

Krigshjälten och nationalsocialisten Albert Leo Schlageter.

Kadows död var en hämnd för arkebuseringen av krigshjälten från första världskriget Albert Leo Schlageter. Frikårsmedlemmen och NSDAP-medlemmen Schlageter hade utfört sabotageverksamhet mot de franska ockupationstrupperna genom att förstöra järnvägsspår i ruhrområdet. Han blev förrådd och angiven av Walther Kadow och avrättades den 26 maj 1923.

Kadow, som tillhörde frikårsenheten men i själva verket var en kommunistisk infiltratör, hade till den franska ockupationsmakten rapporterat om gruppens verksamhet och var sedan tidigare kraftigt ifrågasatt inom gruppen på grund av att han underminerade betydelsen av nationalism och judefrågan. Han hade även stulit ur gruppens kassa.

Endast fem dagar efter Schlageters arkebusering misshandlades Kadow till döds i ett skogsområde av flera medlemmar ur frikårsenheten. Höss antogs vara gruppens ledare, men även om han inte var det tog han på sig ansvaret. Höss fick ett tioårigt fängelsestraff, medan Bormann, som antogs ha haft en mindre roll i utförandet, dömdes till ett års fängelse. De dömdes för dråp då handlingen inte var överlagd. Hade de dömts för mord, hade de sannolikt fått dödsstraff.

Höss blev till följd av en allmän amnesti villkorligt frigiven efter sex år och kom kort därefter att återinträda i partiet. Både Höss och Bormann kom senare att avancera inom partiet. Höss blev officer inom SS och Bormann chef för NSDAP:s partikansli och Hitlers privatsekreterare. Albert Leo Schlageter blev en av de första nationalsocialistiska martyrerna och hyllades som ”Tredje riket första soldat”.

Artikeln ursprungligen publicerad 2013-05-15

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

22 Kommentarer till "Höss och Bormann döms för att ha hämnats krigshjälten Schlageter"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Drakdödare
Gäst
Nybörjare
Drakdödare

1920-talets Tyskland är inte så mycket omskrivet, dock riktigt spännande. Intressant att Bormann nådde så långt trots att han var ”belastad” som det skulle heta i vissa delar av rörelsen idag. Detsamma gäller ju för kuppmakaren Hitler.

Mästaren
Gäst
Nybörjare
Mästaren

Det var ju ingen tvekan om att det där straffet drog han på sig på grund av politisk verksamhet och tror inte heller att de nationalistiska organisationerna av idag skulle låta en sådan sak komma mellan en aktivist och en ledande roll om nationalisterna griper makten. Det är en en annan sak om en nationalist döms för ett brott som inte har någon som helst relevans till dennes politiska aktivitet.

Eva
Gäst
Nybörjare
Eva

Läs N-E Hennix bok ”Horst Wessel – Tredje Rikets hjäte oh martyr” så får du en bra inblick i kampen mellan NS och kommunister under 1920-talet. Denna bok är objektiv i motsats till pk-författares böcker.

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare
Henrik Andersson

Intressant.

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Sannerligen en mycket intressant kapitel ur historieboken

Borlänge
Gäst
Nybörjare
Borlänge

Bland det bästa jag har läst tror jag! Mer sånt här!
Riktiga förebilder!

Noidberg
Gäst
Nybörjare
Noidberg

Som ett engelskt uttryck säger: ”Fortune favors the bold”.

Skånsk Nationalist
Gäst
Nybörjare
Skånsk Nationalist

Som vanligt, tack för en mycket intressant och läsvärd artikel!

Sven
Gäst
Nybörjare
Sven

Tyskland Tyskland Tyskland Tyskland Tyskland.
Tacka vet jag sverige<3

Hej
Gäst
Nybörjare
Hej
Conny88
Gäst
Nybörjare
Conny88

Har ni sett att Höss barnbarn har gjort en reklam video med SSU för eu mot nationalism?

Pursvensk
Gäst
Nybörjare
Pursvensk

Ja. Vilken tragisk figur! Hehe

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

Varför inte gjordes inte SSU-valfilmen med något av de 4 barnen, barnbarnen?

http://politikfakta.se/2013/04/tage-erlander-var-hogsta-chef-for-14-svenska-koncentrationslager/

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

Varför gjordes inte SSU-valfilmen med något av de 4 barnen, barnbarnen?

http://politikfakta.se/2013/04/tage-erlander-var-hogsta-chef-for-14-svenska-koncentrationslager/

molly
Gäst
Nybörjare
molly

Det är nog bara så att han är ensam i hela släkten Höss med sin ”Förintelse” blaska. Han har endast börjat ljuga för att förtjäna pengar på det, då han inte lyckats med någonting annat i livet.
Han tror sig vara ett övertygande bevis, bara för att han är Rudolf Höss sonson,men ha är endast en utnyttjad ”förintelsepajas” som ingen i släkten vill ha att göra med.

Tobbe
Gäst
Nybörjare
Tobbe

Är det samme Höss som var kommendant i Auschwitz och tvingades genom tortyr till vittnesmål om gasningar?

Segersvärd
Gäst
Nybörjare
Segersvärd

Schlageter…

Var det inte även en filur som hette så bland Horst Wessels bödlar?

MEHT
Gäst
Nybörjare
MEHT

Dessa gamla historier är alltid lika intressanta att läsa.

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

Granskning Sverige: ”Tyck inte synd om er – tyskj¨vlar”

http://www.exponerat.net/granskning-sverige-tyck-inte-synd-om-er-tyskj%C2%A8vlar/

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

Rudolf Höss sonson gör valfilm med SSU.

Tage Erlander var högsta chef för 14 svenska-koncentrationslager.

http://politikfakta.se/2013/04/tage-erlander-var-hogsta-chef-for-14-svenska-koncentrationslager/

Varför inte göra SSU-valfilmen med något av de 4 barnen, barnbarnen till Tage Erlander istället?

Helena Karlsson
Gäst
Nybörjare
Helena Karlsson

En annan bidragande orsak till Tysklands nederlag var att amerikanska judar lurade in USA i Kriget.

Anders Jonsson
Gäst
Nybörjare
Anders Jonsson

Höss och Bormann…

Närvarande…!

wpDiscuz