Horst Wessel lever än!

Dagens datum 23 februari: Simon Lindberg talar om den väg vi har framför oss och återknyter till den nationalsocialistiske martyren Horst Wessel.


Under Aktivistdagarna, vintern 2012 talade Simon Lindberg från Svenska motståndsrörelsen om Horst Wessels liv och betydelse för de som kämpar idag.

Den 23 februari 1930 dog SA-ledaren Horst Wessel till följd av det av Rote Front-medlemmar utförda attentatet i sitt hem i Berlin. Wessel var både hatad och fruktad av kommunisterna i Berlin. Helt plötsligt kunde han tränga sig in på deras möten, agitera för nationalsocialismen och ogenerat rekrytera från deras led. Wessel var kampviljan personifierad och blev de tyska nationalsocialisterna främste martyr. En av Horst Wessels dikter, Die Fahne Hoch, (Horst Wessel-Lied) tonsattes och blev NSDAP:s officiella sång och en andra nationalsång vid sidan av Deutschlandlied.

När Horst Wessel besöktes av Joseph Goebbels på sjukhuset, med ett sönderskjutet ansikte och liggandes inför döden, mäktade han med att viska fram orden: ”Vi måste fortsätta (kampen).” Goebbels skrev i sin dagbok: ”Du tappre yngling. Du ska leva vidare med oss och delta i vår seger.”

Vi rekommenderar följande böcker om Horst Wessel:

Horst Wessel – Tredje rikets hjälte och martyr, av Nils-Eric Hennix

Horst Wessel, av Hanns Heinz Ewers

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om