Holmen skog kastar ut Jaktjournalen från jaktmark som straff för ledartext

INRIKES. Skogsbolaget Holmen kastar ut tidningen Jaktjournalen från företagets mark, som straff för en ledartext som publicerats i tidningen.

Genrebild. Foto: CC public domain.

Nordfront har tidigare uppmärksammat en ledartext som publicerats i tidningen Jaktjournalen, där chefredaktör Daniel Sanchez kritiserar att jaktkortsavgifterna går till forskning som inte är naturvetenskaplig. Därmed får jägarna inte valuta för pengarna, argumenterade Sanchez i texten. Så här skrev Nordfront om detta:

Årets tredjeplats upptas dock av något helt trendbrytande: Forskningsprojektet ”Mot en jämställd och hållbar viltförvaltning” tilldelas här 3,2 miljoner kronor.

Projektbeskrivningen är lika nydanande den, vilket framgår av detta utdrag:

Med utgångspunkt i en socialkonstruktivstisk förståelse av genus och jämställdhet undersöker detta projekt kvalitativt hur genus och jämställdhet uppfattas och konstrueras, vilka barriärer och möjligheter dessa konstruktioner är kopplade till och hur detta formar villkoren för viltförvaltning genom policyanalys, intervjuer och i workshops.

När det gäller finansieringen av detta projekt så kan man jämföra med studien ”En hållbar förvaltningsmodell för gråsäl” som erhåller mer blygsamma 840.000 kronor.

Daniel Sanchez kommenterar här:

Forskningsgruppen som fått 3,2 miljoner av jaktkortspengarna forskar alltså inom den yttersta, radikala falangen av humaniora och deras ramverk är socialkonstruktivism, ”doing gender” och feminism. Ett kvasivetenskapligt ramverk helt friskrivet från naturvetenskapliga överenskommelser.

Chefredaktören konstaterar att med finansieringen av det här projektet kan vi se fram emot ”3 bortkastade år och 3,2 bortkastade miljoner”.

Efter att texten publicerats kallades jaktjournalen till ett slags uppsträckningsmöte med skogsbolaget Holmen, som i ”inbjudan” till mötet valde att blanda in att Jaktjournalen arrenderat mark av Holmen under lång tid. Så här skrev jaktjournalen om inbjudan från Holmen-bossen Sören Petersson:

Kort efter publiceringen av Holmens varumärkeskampanj kommer också inbjudan där själva VD:n Sören Petersson skriver att han ”reagerar starkt” på Jaktjournalens ledare.

”För mig signalerar den värderingar som inte ligger i linje med våra. Min förhoppning är att detta beror på okunskap i frågan kring genus och jämställdhet och inte på Jaktjournalens värdegrund.”

Han vill därför bjuda in mig till en ”dialog” och påminner i sista stycket om vad som ligger i potten.

”Du får gärna ta kontakt med min medarbetare Mathias Westerlund för att avtala om en tid. Han är regionchef och ansvarar för våra marker i norra Sverige, som för övrigt omfattar ett område där ni jagar.”

Mötet har blivit omskrivet i Jaktjournalen, som också publicerat en film från mötet:

Nu har man till sist blivit utkastade från jaktmarken.

— Idag är det sorgens dag. Efter mer än 40 års arrende är vi nu uppsagda, konstaterar den före detta chefredaktören på Jaktjournalen, Holger Nilsson i en kommentar till sin gamla tidning.

Att det skulle ha att göra med ledartexten förnekar Holmen, trots att företaget själv valt att blanda in arrendet när Jaktjournalen ”bjöds in” till möte. Istället påstår man att anledningen är att man vill att enskilda personer ska arrendera mark, snarare än företag.

Beskedet kom från Olle Adolfsson, distriktschef för Holmen skog.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments