Högt barnafödande i södra Dalarna – massinvandring kan vara orsak enligt vårdchef

FOLKUTBYTET. Enligt en chef på kvinnovården i Falun kan massinvandringen ligga bakom de relativt höga födelsetalen i Hedemora och Avesta i Dalarna.

Den senaste tiden har barnafödandet minskat i Sverige. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) ligger födelsetalet i Sverige på 1,75 barn per kvinna.

I kommunerna Avesta och Hedemora i södra Dalarna bryts dock denna utveckling. Kvinnorna i Avesta föder i snitt 2,35 barn medan motsvarande siffra för kvinnorna i Hedemora ligger på 2,16.

Enligt Agneta Romin, verksamhetschef på kvinnokliniken i Falun, beror de ökande födelsetalen sannolikt på massinvandringen:

— En ren gissning är att det beror på att Avesta och Hedemora har en hög andel utlandsfödda personer och för dem är det vanligare att föda barn vid yngre ålder. Både Avesta och Hedemora har tagit emot många nyanlända, unga personer, säger Romin till SVT Nyheter.

Statistik från SCB visar att under 2018 hade 40,1 procent av Avestas och 30,9 procent av Hedemoras 0-4-åringar utländsk bakgrund.

Källor:
Högt barnafödande i Avesta och Hedemora
Antal personer med utländsk eller svensk bakgrund (fin indelning)

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • NJA – NMR har väl ockå bidragit lite vad jag vet?

  • Child-Of-God says:

    precis som om högt barnafödsel vore ett problem. välkommen till upp%nedvända världen.

    problemet vi har är att människor MÖRDAR DE OSKYLDIGA BARNEN och de vuxna, t-om barn, springer runt och gnäller om någon inbillad rätt att mörda som de tror sig ha fått.

    och jag ger mig tusan på att det är p-ga den låga tillväxten bland oss svenskar, medelst ABORTER FÖRST OCH FRÄMST, som någon smartskalle till politisk rådgivare har ”bevisat” att vi måste ha invnadrare – som ska torka oss i röven när vi blir gamla I PRINCIP. men den som kan ge oss ett exempel när ett sådant förfarande blivit lyckat som historien kan lära oss av, är fri att dela med sig av sin kunskap här och nu.


  • Lämna ett svar