Hitlers Mein Kampf nu en försäljningssuccé även i Nederländerna

LITTERATUR. Nya nederländska utgåvan av Mijn Strijd säljer bra trots att bokhandlare ogärna skyltar med den.

Efter att i Nederländerna ha varit förbjuden i över 70 år, släpptes i augusti Adolf Hitlers bok om sin personliga och det germanska folkets historia och om den politiska samtiden, ”Min kamp”, som han skrev innan han blev rikskansler för Tyskland. Detta har israeliska Haaretz uppmärksammat.

Boken har sålt över förväntningarna trots att marknadsföringen har varit knapp och att många bokhandlare ogärna skyltar med den. Vissa tidningar kallar den till och med för en ”bestseller”. Sedan den nya utgåvan släpptes har den legat på tredje plats på Nederländernas försäljningslista.

Protester mot utgivningen har publicerats i tidningar och utropats av arga röster i TV. De klagar över utgivningen av en bok som de uppfattar som en ”ful relik från en svunnen tid som helst borde glömmas”.

Judinnan Hannah Luden, som leder en av de judiska lobbygrupperna i Nederländernas, är mer nyanserad i sin kritik, skriver ryska Sputnik News.

— Vår största oro är att den kommer att bli en kultbok, och vi hoppas att människor kommer att läsa boken med tillgänglig relevant information. Förläggaren har ekonomiska intressen, inte nödvändigtvis ett ideologiskt. Jag hoppas att de har goda avsikter, säger Luden.

”Kritisk utgåva”
Utgåvan av boken kallas för kritisk, och det står också på bokens pärm. En bokutgåva som är kritisk publiceras med en redaktörs utförliga kommentarer som ska ge en större ”förståelse” av en text, baserad på andra källor.

Professor Frank van Vree som i Amsterdam leder Institutet för studier om krig, förintelsen och folkmord påstås ha sagt att ”man måste se ondskan i ögonen för att kunna bekämpa den”, och därför är det viktigt med en så kallad kritisk utgåva som kan ”förklara texten”. Denna kritiska utgåva av Mijn Strijd har nyskrivna introduktioner till varje kapitel som ”korrigerar” många av Hitlers påstådda faktafel och med särskilda kommentarer som redogör för den ”unika propagandateknik” som de så kallade nazisterna använde sig av, påpekar van Vree.

Dessa förklarande texter har skrivits av den nederländske historikern Dr. Willem Melching, som tidigare har utgivit egna böcker som exempelvis ”Urval från dagböcker av Joseph Goebbels, och så sent som 2013 publicerade han enligt nederländska Historisch nieuwsblad ”den hyllade biografin Adolf Hitler: En tysk politikers uppgång och undergång”.

Förlaget Prometheus som är utgivare av denna kritiska utgåva av Mijn Strijd, anger att Melchings texter ”syftar till att placera boken i sin historiska kontext”.

Utgåvan kommer två år efter att en annan så kallad kritisk utgåva släpptes i Tyskland. Den nya tyska utgåvan hamnade också på det landets topplista. Även då blev många förvånade över bokens nyvunna framgångar, skriver Sputnik. Detta eftersom man hade trott att dagens tyskar, i synnerhet de yngre generationerna, skulle ha haft föga intresse av den tidsepoken.

Källor:
The Netherlands’ Surprise New Best Seller: Hitler’s ‘Mein Kampf’
Hitler’s ’Mein Kampf’ Becomes Shock Bestseller in Netherlands
Biografie en synopsis Willem Melching

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

12
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
DanielJossLottaCaesar-AureliusKarl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sigrid
Medlem

En tidlös klassiker och en evig bestseller helt enkelt!

_DH_
Medlem
_DH_

Något säger mig att Hitler kommer fortsätta inspirera människor även år 2100. I den mån någon då minns Löfvén, Reinfeldt och de andra förrädarna, så kommer det inte vara för några idéer de hade – utan bara för att de hängdes i Finspång.

Karl-Путин A
Medlem

Hitler kommer att inspirera så länge tiden består.

Karl-Путин A
Medlem

en ”ful relik från en svunnen tid som helst borde glömmas”.

OK, det är en svunnen tid, vi lägger den bakom oss och glömmer att betala judarna enorma skadestånd och så kan de flytta hem till sitt hett eftertraktade Israel.

Caesar-Aurelius
Medlem

Finns det någon här som inte har en kopia?

Lotta
Medlem

Måste snart köpas o läsas, då jag ännu inte gjort det :)

Caesar-Aurelius
Medlem

Vilken version vill du ha?

Lotta
Medlem

Spelar ingen roll.

Har du nån till salu menar du?

Caesar-Aurelius
Medlem

Jag skickar dig en kopia.

Daniel
Medlem

Finns det olika versioner?

Caesar-Aurelius
Medlem

Ja, det finns många olika versioner beroende på förlag och översättare. Bara på engelska finns det minst 8 olika versioner. Här är första meningen i boken enligt några olika versioner: 1. It stands me in good stead today that fate decided that Braunau on the Inn should be my birthplace. 2. To-day I consider it a good omen that Destiny appointed Braunau-on-the- Inn to be my birthplace 3. It has turned out fortunate for me to-day that destiny appointed Braunau-on-the-Inn to be my birthplace. 4. Today I consider it my good fortune that Fate designated Braunau on the Inn as… Läs mer »

Joss
Medlem

Mest troligt köps böckerna av de muslimska invandrare som judisk manipulation fört in i Europa. Judarna bygger alltid golems. Och deras golem vänder sig alltid emot dem och krossar dem. Vad tror judarna kommer hända när vi har muslimsk majoritet i sverige? Och det fortfarande finns tillräckligt många svenska ingenjörer kvar? Sverige VALDE att lägga ner sitt kärnvapenprogram på femtiotalet. Idag kan sverige enkelt skaffa kärnvapen. Och sverige är ett av europas center för uppskjutning av rymdraketer på S-Range i Kirnua. Vad tror de blir resultatet när muslimerna härskar här? Judarna bygger en golem för att skada sitt värdsamhälle. Och… Läs mer »