Hitlers fotograf

Dagens datum 12 september: Denna dag år 1885 föddes Heinrich Hoffmann, nationalsocialist och Hitlers privatfotograf.

hoffmann_1

Adolf Hitlers privatfotograf och personlige vän, Heinrich Hoffmann (1885-1957), var den enda som fick ta officiella bilder av Adolf Hitler och ska i sitt arkiv, som efter kriget konfiskerades av de allierade, ha haft över en miljon bilder.

Heinrich Hoffmann föddes i den tyska staden Fürth, mellersta Franken, den 12 september 1885. Hoffmann hade, liksom Hitler, drömmar om att bli målarkonstnär men kom istället att arbeta med sin far i deras fotostudio. 1908 kom han till München där han bland annat arbetade med Emil Otto Hoppé, en berömd porträttfotograf som gjorde porträtt av bland andra Rudyard Kipling, George Bernard Shaw och Benito Mussolini.

Hoffmann gifte sig 1911 med Therese ”Lelly” Baumann som senare skulle bli en fanatisk anhängare av Hitler. Deras gemensamma dotter, Henriette, gifte sig senare med Hitlerjugendledaren Baldur von Schirach.

Heinrich Hoffmann arbetade länge med pressbilder, porträtt och vykort. När första världskriget bröt ut ska det ha varit Hoffmann som tog den kända bilden på Odeonsplatz i München när den entusiastiska folksamlingen får reda på att kriget kommer. En av dem som jublar i folkhavet ska ha varit en 25-årig Adolf Hitler.

045-1914-08-01-Hitler-auf-demo-Odeonsplatz-Muenchen-portrait

Efter kriget ägnade sig Hoffmann åt att ta bilder på den kommunistiska revolutionen i München. Han hade nu blivit politiskt medveten och efter att ha sett den bolsjevikiska revolutionen på nära håll sökte han sig till nationalismen. I första hand gick Hoffmann 1919 med i den monarkistisk-konservativa och antibolsjevikiska paramilitära gruppen Einwohnerwehr. Under samma period publicerade han bildbroschyren Ett års bayersk revolution i bild. Inom kort kom han i kontakt med Dietrich Eckart, som var redaktör för Völkischer Beobachter och något av en mentor till Hitler. I april 1920 lämnade Hoffmann konservatismen och anslöt sig till NSDAP.

hitler_in_landsberg_by_shitdeviant-d5cv5m2Det var genom Eckarts publicistiska arbete som Hoffmann kom att fotografera åt den nationalsocialistiska rörelsen. Snart tog han bilder på NS-ledarna och senare även på Hitler själv. Det första Hitlerporträttet togs i Landsbergsfängelset efter den misslyckade Hitler-kuppen.

Hoffmann fick ensamrätt på officiella fotografier av Hitler. Hoffmanns bilder på Hitler användes till otaliga frimärken, vykort, affischer och bilderböcker. De båda blev även personliga vänner. Det var Hoffmann och hans andra fru Erna (Hoffmanns första fru hade plötsligt avlidit) som introducerade Hoffmans studioassist Eva Braun, sedermera Eva Hitler, för Führern år 1929.

Hoffmann stod beredd med kameran vart än Hitler åkte. Han gav ut mängder av bilderböcker som exempelvis Hitler in Italien, Hitler befreit Sudetenland och Hitler in seiner Heimat. Förutom arbetet som fotograf, vilket inte enbart innefattade bilder på Hitler utan på mycket annat som ägde rum i Tyskland, var Hoffmann också politiskt aktiv. 1929 representerade han NSDAP i Münchens kommunfullmäktige och 1933 valdes han in i riksdagen. 1938 utsåg Hitler honom till professor.

Det mest kända av Heinrich Hoffmanns verk är sådant som mainstream-media idag använder sig av för att demonisera Hitler. De som har sett de vinklade dokumentärerna om Hitler känner säkert till bilder när Hitler ser galen ut, ofta ackompanjerad med en mörk pianoton. Dessa bilder togs 1925 av Heinrich Hoffmann i ett privat sammanhang och var aldrig tänkt att nå allmänheten. Under fotograferingen gjorde Hitler olika ”poser” där han ser antingen väldigt bestämd men på vissa bilder också ganska skämtsam ut. Syftet var att Hitler skulle få se hur han såg ut om han gjorda ovanliga gester. Hitler förbjöd sedan bilderna från att publiceras eftersom de var ”under ens värdighet”. Roger Moorhouse, en historiker som skrivit förordet till Heinrich Hoffmanns memoarer, påpekar att dessa bilder inte ens från början var avsedda att publiceras utan att han endast använde Hoffmann som bollplank.

Heinrich Hoffmanns bild som idag används för att demonisera Hitler.

En av Heinrich Hoffmanns privata bilder som aldrig var avsedd för allmänheten.

Efter kriget greps Heinrich Hoffmann av amerikanarna och dömdes för ”profitering” till 4 års fängelse (efter att Hoffmann överklagat ett tioårsstraff). Han gick igenom den demokratiska ”denazifieringsprocessen” och alla hans tillgångar, av ett sammanlagt värde på sex miljoner riksmark och av ett stort historiskt värde, konfiskerades. Hoffmanns bilder ”ägs” fortfarande av USA.

hoffmann_3

Brandenburger Tor 1933

Brandenburger Tor.

Keitel, Hitler, Speer.

Keitel, Hitler, Speer.

Porträtt av Horst Wessel.

Porträtt av Horst Wessel.

Inspektion av stridsvagn.

Inspektion av stridsvagn.

Tyska riksdagen.

Tyska riksdagen.

Nationalsocialister marscherar i Berlin.

Nationalsocialister marscherar i Berlin.

Hitler och Hoffmann.

Hitler och Hoffmann.

Från Hoffmanns fotostudie i München. Kvinnan närmast kameran ska vara Eva Braun.

Från Hoffmanns fotostudie i München. Kvinnan närmast kameran ska vara Eva Braun.

Hoffmann längst bak till höger.

Hoffmann längst bak till höger.

Hoffmann pekar ut Hitler.

Hoffmann pekar ut Hitler.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-09-12.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om