Hitlers fotograf

Dagens datum 12 september: Denna dag år 1885 föddes Heinrich Hoffmann, nationalsocialist och Hitlers privatfotograf.

hoffmann_1

Adolf Hitlers privatfotograf och personlige vän, Heinrich Hoffmann (1885-1957), var den enda som fick ta officiella bilder av Adolf Hitler och ska i sitt arkiv, som efter kriget konfiskerades av de allierade, ha haft över en miljon bilder.

Heinrich Hoffmann föddes i den tyska staden Fürth, mellersta Franken, den 12 september 1885. Hoffmann hade, liksom Hitler, drömmar om att bli målarkonstnär men kom istället att arbeta med sin far i deras fotostudio. 1908 kom han till München där han bland annat arbetade med Emil Otto Hoppé, en berömd porträttfotograf som gjorde porträtt av bland andra Rudyard Kipling, George Bernard Shaw och Benito Mussolini.

Hoffmann gifte sig 1911 med Therese ”Lelly” Baumann som senare skulle bli en fanatisk anhängare av Hitler. Deras gemensamma dotter, Henriette, gifte sig senare med Hitlerjugendledaren Baldur von Schirach.

Heinrich Hoffmann arbetade länge med pressbilder, porträtt och vykort. När första världskriget bröt ut ska det ha varit Hoffmann som tog den kända bilden på Odeonsplatz i München när den entusiastiska folksamlingen får reda på att kriget kommer. En av dem som jublar i folkhavet ska ha varit en 25-årig Adolf Hitler.

045-1914-08-01-Hitler-auf-demo-Odeonsplatz-Muenchen-portrait

Efter kriget ägnade sig Hoffmann åt att ta bilder på den kommunistiska revolutionen i München. Han hade nu blivit politiskt medveten och efter att ha sett den bolsjevikiska revolutionen på nära håll sökte han sig till nationalismen. I första hand gick Hoffmann 1919 med i den monarkistisk-konservativa och antibolsjevikiska paramilitära gruppen Einwohnerwehr. Under samma period publicerade han bildbroschyren Ett års bayersk revolution i bild. Inom kort kom han i kontakt med Dietrich Eckart, som var redaktör för Völkischer Beobachter och något av en mentor till Hitler. I april 1920 lämnade Hoffmann konservatismen och anslöt sig till NSDAP.

hitler_in_landsberg_by_shitdeviant-d5cv5m2Det var genom Eckarts publicistiska arbete som Hoffmann kom att fotografera åt den nationalsocialistiska rörelsen. Snart tog han bilder på NS-ledarna och senare även på Hitler själv. Det första Hitlerporträttet togs i Landsbergsfängelset efter den misslyckade Hitler-kuppen.

Hoffmann fick ensamrätt på officiella fotografier av Hitler. Hoffmanns bilder på Hitler användes till otaliga frimärken, vykort, affischer och bilderböcker. De båda blev även personliga vänner. Det var Hoffmann och hans andra fru Erna (Hoffmanns första fru hade plötsligt avlidit) som introducerade Hoffmans studioassist Eva Braun, sedermera Eva Hitler, för Führern år 1929.

Hoffmann stod beredd med kameran vart än Hitler åkte. Han gav ut mängder av bilderböcker som exempelvis Hitler in Italien, Hitler befreit Sudetenland och Hitler in seiner Heimat. Förutom arbetet som fotograf, vilket inte enbart innefattade bilder på Hitler utan på mycket annat som ägde rum i Tyskland, var Hoffmann också politiskt aktiv. 1929 representerade han NSDAP i Münchens kommunfullmäktige och 1933 valdes han in i riksdagen. 1938 utsåg Hitler honom till professor.

Det mest kända av Heinrich Hoffmanns verk är sådant som mainstream-media idag använder sig av för att demonisera Hitler. De som har sett de vinklade dokumentärerna om Hitler känner säkert till bilder när Hitler ser galen ut, ofta ackompanjerad med en mörk pianoton. Dessa bilder togs 1925 av Heinrich Hoffmann i ett privat sammanhang och var aldrig tänkt att nå allmänheten. Under fotograferingen gjorde Hitler olika ”poser” där han ser antingen väldigt bestämd men på vissa bilder också ganska skämtsam ut. Syftet var att Hitler skulle få se hur han såg ut om han gjorda ovanliga gester. Hitler förbjöd sedan bilderna från att publiceras eftersom de var ”under ens värdighet”. Roger Moorhouse, en historiker som skrivit förordet till Heinrich Hoffmanns memoarer, påpekar att dessa bilder inte ens från början var avsedda att publiceras utan att han endast använde Hoffmann som bollplank.

Heinrich Hoffmanns bild som idag används för att demonisera Hitler.

En av Heinrich Hoffmanns privata bilder som aldrig var avsedd för allmänheten.

Efter kriget greps Heinrich Hoffmann av amerikanarna och dömdes för ”profitering” till 4 års fängelse (efter att Hoffmann överklagat ett tioårsstraff). Han gick igenom den demokratiska ”denazifieringsprocessen” och alla hans tillgångar, av ett sammanlagt värde på sex miljoner riksmark och av ett stort historiskt värde, konfiskerades. Hoffmanns bilder ”ägs” fortfarande av USA.

hoffmann_3

Brandenburger Tor 1933

Brandenburger Tor.

Keitel, Hitler, Speer.

Keitel, Hitler, Speer.

Porträtt av Horst Wessel.

Porträtt av Horst Wessel.

Inspektion av stridsvagn.

Inspektion av stridsvagn.

Tyska riksdagen.

Tyska riksdagen.

Nationalsocialister marscherar i Berlin.

Nationalsocialister marscherar i Berlin.

Hitler och Hoffmann.

Hitler och Hoffmann.

Från Hoffmanns fotostudie i München. Kvinnan närmast kameran ska vara Eva Braun.

Från Hoffmanns fotostudie i München. Kvinnan närmast kameran ska vara Eva Braun.

Hoffmann längst bak till höger.

Hoffmann längst bak till höger.

Hoffmann pekar ut Hitler.

Hoffmann pekar ut Hitler.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-09-12.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

39 Kommentarer till "Hitlers fotograf"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Gryggo
Gäst
Nybörjare
Gryggo

Toppen igen!

Men sak här som förvisso kanske ligger något utanför ämnet:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Paul_Blobel

Denne herre ovan, har karln verkligen någonsin funnits? Hans namn dyker nämligen hela tiden upp på affischer och dyl om att stoppa de sk ja..

Peter H. Norrland
Gäst
Nybörjare
Peter H. Norrland

Trevlig läsning med många intressanta bilder, speciellt när man varit på några av platserna bilderna togs!
Den första är t.ex. tagen på Berghofs terass ovanför Berchtesgaden!
Jag rekommenderar som vanligt ett besök till den vackra delen av Tyskland!
Den andra bilden, som är tagen på Odeonsplatz framför Feldherrnhalle i München, påminner mig om när jag, iklädd lederhosen som sig bör i hjärtat av Bayern, satte upp en dekal föreställande tyrruneflaggan på en av de två flaggstängerna mitt på Odeonsplatz och fick höra senare av min fru att en polisbil stått och iakttagit mig en bit därifrån!
:-)

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

He he, vilken syn! Bra där!

Der Fuhrer
Gäst
Nybörjare
Der Fuhrer

Jag råkar ha en genuin fasadflagga från Berghof faktiskt ;) Den är av mått större !

Jotuln
Gäst
Nybörjare
Jotuln

Fin bild på den med Furen i mitten och Riksörnen bakom!

Gore
Gäst
Nybörjare
Gore

För mig som fotograferar en del så tycker jag där var en del riktigt imponerande bilder.

Tyr
Gäst
Nybörjare
Tyr

Tack för en kanonartikel! Mycket fina foton.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Är inte Baumann förresten ett klassiskt judiskt namn? Men det låter ju tyskt från början, så det används kanske även av tyskar?

”Efter kriget greps Heinrich Hoffmann av amerikanarna och dömdes för ”profitering” till 4 års fängelse (efter att Hoffmann överklagat ett tioårsstraff).”

Oj oj oj, denna åtalspunkt (med livslång SKAM-vistelse http://johanbjornsson.blogspot.se/2013/05/vad-ar-skam-i-ett-framtida-sverige.html som straff) lär nog kunna användas i framtiden på en del svenska parasiter bland vårt folk. Bert Karlsson, Robinsson, Jan Emanuel Johansson (från TV:s Expedition Robinsson) osv, som bl a har profiterat starkt på svenska folket gällande flyktingindustrin / privata flyktingboenden som betalas med våra skattepengar.

Lingonet
Gäst
Nybörjare
Lingonet

Hur jag än ”förstår och vill fortsätta” kommer jag inte till artikeln.
Fuch google och fuch jugarna!

Stålkärna
Gäst
Nybörjare
Stålkärna

Angående efternamnet Baumann:

Hans Baumann, poet och musiker i Tredje riket.

https://www.nordfront.se/hans-baumann-poet-och-musiker-i-tredje-riket.smr

Fredrik Karlsson
Gäst
Nybörjare
Fredrik Karlsson

Jätteintressant! Jag samlar på Hitler foto det är jätteroligt!

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

På vilka grunder anser man sig ha rätt att stjäla personliga tillhörigheter? Med tanke på hur de skriker sig hesa över påstått stulen judisk konst mm. Varför kan inte de förbannade hycklarna isåfall lämna tillbaka Hoffmanns stulna bilder? Dingla era djävlar!

En nyfiken
Gäst
Nybörjare
En nyfiken

Vad är skillnaden mellan nationalsocialist och skinheads? Eller finns de någon skillnad? Tack för svaret :)

Jochen
Gäst
Nybörjare
Jochen
En nyfiken
Gäst
Nybörjare
En nyfiken

Utseende endast? Inga politiska skillnader?

Jochen
Gäst
Nybörjare
Jochen

Skinnskallighet är en livsstil, inte en världsåskådning.

Theodor Morell
Gäst
Nybörjare
Theodor Morell

Just det. 73-årsdagen sedan Benito Mussolini fritogs av Otto Skorzeny idag.

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Mycket intressant! Jag är själv intresserad av fotografering, utan att för den skull besitta stora kunskaper i ämnet. Jag försöker dock fotografera så ofta och bra jag kan.

Kalle på spången
Gäst
Nybörjare
Kalle på spången

Prydliga bilder!
Undra vilka motiv som vart på bilderna idag om tagna på samma plats..
Moskéer? Raskravaller? Prostitution? Knarkare? Osv osv….

1542!
Gäst
Nybörjare
1542!

Heinrich Hoffman har gett ut sina memoarer och ger en annan bild av Hitler än den som framställs i massmedia. Boken heter ”Hitler was my friend” och har översatts till engelska av en överste i brittiska underrättelsetjänsten som togs till fånga i början av kriget och tillbringade tid i olika fångläger, bl.a överlevda han 3,5 år i Dachau.

http://www.amazon.com/Hitler-Was-My-Friend-Photographer/dp/1848326084

Ann
Gäst
Nybörjare
Ann

Vad i helvete?
Gillar ni HITLER?

Ingemar W
Gäst
Nybörjare

Välkommen till verkligheten, du kan börja med att se denna dokumentär:

https://www.youtube.com/watch?v=KiQAgitzqS8&list=PLCTreoVu5wbOI_qxUazNU6I4fZKgsRCxF

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

@ Ann

Absolut ! vi gillar Adolf Hitler.
Alla tiders störste statsman och tänkare är ett föredömme, och en person att hylla och beundra.

Ann hissa din flagga den 20 April vart år !!
20 April 1889 var det datum då Adolf Hitler föddes, och det skall firas i evinnerliga tider av alla frihetsälskande och självständigt tänkande människor på jorden.

Odon
Gäst
Nybörjare
Odon

Ann, läs på lite och kolla sedan på denna film, på svenska heter den Viljans triumf av Leni Riefenstahl:
https://www.youtube.com/watch?v=GHs2coAzLJ8

Berit
Gäst
Nybörjare
Berit

Svar till Anna;
Det kan du ge dig fan på! Vi avgudar Hitler, den bästa människa som Naturen frambragt.
Gillar du kvinnoförtryckande, halal-djurplågande, tvångsgiftare, könstympande muslimer?

Fridfull kraft
Gäst
Nybörjare
Fridfull kraft

Man skall aldrig jubla över att krig bryter ut. Både 1:a och 2:a Världskrigen var helveten!

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Absolut, därför skall vi straffa de krafter som låg bakom dessa krig.

Fridfull kraft
Gäst
Nybörjare
Fridfull kraft

Illuminati/sionistiska bankeliten såg Hitler som en intressant person, och hjälpte till att finansiera Hitlers militära upprustning för att de ville se kaos i Europa.

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Du syftar förstås på propagandamyten om att bankirfirman Warburg skulle varit dom som finansierat Hitler och fört honom till makten. Jag kan trösta dig med att det är en lögn av samma kaliber som påståendet att Hitler skulle varit jude.

Fridfull kraft
Gäst
Nybörjare
Fridfull kraft

Ligger det ingen sanning i att Illuminati ville ha kaos i Europa, för att kunna ta makten själva, och att de såg Hitler som ett bra instrument för att orsaka kaos?

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Hitler var besvärande för sionismen i Europa (kalla det illuminati om du vill). Sionismen hade flyttat fram sina positioner i Europa ända sedan franska revolutionen (som också var en judiskt statskupp).

Hitler och det Tredje riket monterade ner hela den judiska maktapparaten i Tyskland. Utan detta retarderande och utsugande inslag i det Tredje Riket kom landet landet på fötter och började att blomstra på mycket kort tid.

Av förståeliga skäl var inte Hitler och NSAP ett verk av judar eller av sionismen.

Fridfull kraft
Gäst
Nybörjare
Fridfull kraft

Det verkar som om Illuminati/Judiska bankeliten inte är så intresserade av sionism eller judisk religion/identitet, att de istället är mer sekulära/materialistiska och ser sig som en ännu högre stående elit, som flyter ovanpå det sionistiska/Palestinakonflikten, och endast vill få styrande makt åt sig själva genom att först skapa kaos i världens samhällen.

http://www.eaec-se.org/articles/Johansen/frimurarjudar_bakom_hitler_tyskland.htm

Raggarsvin
Gäst
Nybörjare
Raggarsvin

Illuminati lär ha grundats 1776 av tre judar. Rothschildt, som lär ha sponsrat verksamheten med pengar. Adam Weisshaupt, tidigare medlem i de vid det laget förbjudna ”Jesuiterna”. Och den galne Jakob Frank.

Eftersom Rothschildts grundat både illuminati och israel samt driver den nutida sionismen så förstår man att illuminati är ett av sionismens verktyg.

Soundtrack Adolf Hitler TGSNT
Gäst
Nybörjare

Intressant artikel och vackra fotografier på världens vackraste och viktigaste människoras!

https://cloudup.com/cQEgTLdNJFt

Conny88
Gäst
Nybörjare
Conny88

Förblev han NS efter kriget?

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Ann @ OM !! Glädjen och jubel , det vet du inget om – det kom spontant från hjärtat när Adolf Hitler visade sig. Tackar försynen att jag fick vara med …

Andersson
Gäst
Nybörjare
Andersson

Någon som sätter emot att Heinrich Hoffmann använde en Leica matad med Kodakfilm?
Snacka om att hela konceptet var MADE IN GERMANY!

Andy
Gäst
Nybörjare
Andy

Heil nationalsocialism!

Lingonet
Gäst
Nybörjare
Lingonet

Heil Hitler!
Den andre frälsaren (den världslige)
judarna förintat.
Glöm aldrig det, judarna korsfäste (indirekt)
Jesus, den av deras egna profeter förespådda mänsklighetens frälsare.
Judarna glömmer aldrig, men vill att vi ska.
Heil Hitler!

wpDiscuz