Hitlers första fredsförslag

Dagens datum 17 maj: Den 17 maj 1933 lämnade Adolf Hitler det första av många fredsförslag. I den tyska riksdagen uppmanade Hitler till allmän nedrustning.

hitler_fredsförslag

Att det nationalsocialistiska Tyskland inte ville ha ett nytt världskrig framgår av de många fredsförslag som Hitler lämnade mellan åren 1933-1939, men också av de försök till fred som gjordes efter att andra världskriget brutit ut till följd av britternas krigsförklaring mot Tyskland. Ändå utmålades Tyskland redan 1933 som en aggressiv part. Anledningen var i själva verket inte att Tyskland upprustade, som påstods, utan att det tyska folket under nationalsocialisterna inte längre ville låta sig förödmjukas enligt Versaillesfördraget och ifrågasatte dess villkor.

Tyskland hade under första världskriget lett ett förödande nederlag och ställdes inför groteska fredsvillkor som var var utformade för att knäcka det tyska folket. Versaillesdiktaten från 1919 lade hela skulden för kriget på Tyskland och tvingade landet att betala gigantiska skadestånd om hundratals miljarder guldmark till segrarmakterna. Tyskland tvingades låna för att betala skadestånden vilket ledde till hyperinflation och stora ekonomiska och sociala problem. Med hjälp av Versaillesfördraget stal också segrarmakterna tyska områden och förbjöd Tyskland från att ha ett eget försvar. Tyskland fick bara ha en obefintlig armé och flotta och inget luftvapen alls.

När NSDAP kommit till makten 1933 fruktade segrarmakterna från första världskriget (England, Frankrike och USA) att Tyskland skulle riva upp Versaillesfördraget (något som också skedde 1936) och spred rykten och påståenden om att Tyskland upprustade i hemlighet. Den 17 maj 1933 besvarade Hitler dessa påståenden i den tyska riksdagen. Under sitt första utrikespolitiska tal presenterade också Hitler det första av många fredsförslag. I talet sade Hitler bland annat:

Tyskland skulle utan vidare vara berett att upplösa hela sin militära organisation och förstöra den lilla rest av vapen som det fått behålla, såvida de angränsande nationerna gjorde detsamma. Men om de andra staterna inte är villiga att genomföra de avrustningsbestämmelser i Versaillesfördraget, som är förpliktande även för dem, måste Tyskland åtminstone stå fast vid sitt krav på likaberättigande.

Tyskland är helt berett att avstå från offensiva vapen av varje slag såvida de väpnade nationerna å sin sida förstör sina offensiva vapen inom en specifik tidsperiod, och ifall dess användande förbjuds av en internationell konvention.

Tyskland är berett att ingå i varje allvarligt menad icke-aggressionspakt eftersom det inte vill anfalla någon utan endast förvärva sin säkerhet.

Den tyska regeringen önskar beträffande alla svåra problem komma till en fredlig uppgörelse med andra nationer. Den vet att en militär aktion i Europa, även om den till fullo lyckades, skulle kräva offer som inte stod i något rimligt förhållande till vinsten.

Den tyska regeringen och det tyska folket kommer dock inte under några omständigheter att låta sig tvingas till någon underskrift som skulle innebär att Tysklands diskriminering förevigades.

Georg Brandell har i boken Hitler och hans verk sammanfattat Hitlers fredsförslag från den 17 maj 1933:

I detta tal framhöll han att Tyskland hade avrustat: oerhörda massor av vapen och ammunition hade skrotats ner eller utlämnats, Rhenlandet hade demilitariserats, de tyska fästningarna raserats, de tyska krigsfartygen utlämnats, de tyska flygplanen förstörts och utbildningen av reserver förhindrats. SA och SS var ej militärt utbildade förband eller reserver i armén utan hade uppstått ur rent partipolitiska behov och var utan militär utbildning och utrustning. Detsamma var förhållandet med Stahlhelm. Alla dessa organisationer tjänade rent politiska syften.

Tyskland hade, fortfor Hitler, berättigade moraliska anspråk på att de andra makterna å sin sida uppfyllde de förpliktelser som följde av Versaillesfördraget. Tyskland hade ej fått det likaberättigande som man tillerkände det i december.

Hitler varnade i slutet av sitt tal för att fortsätta att använda de metoder som hade lett till den dåvarande tidens kris och hans skildrade i korthet resultatet för Tyskland del av dessa metoders användning: miljoner förstörda existenser, hela yrkesgrupper ruinerade och en oerhörd arbetslöshetsarmé. Ett tröstlöst elände vars hela omfång och djup kunde belysas därmed att sedan Versaillesfördraget undertecknades 224 000 människor i Tyskland, män, kvinnor, åldringar och barn, själva hade tagit sitt liv, nästan uteslutande på grund av nöd och fattigdom.

Den 2 februari 1932 hade Nationernas förbund (föregångaren till FN) anordnat en nedrustningskonferens i Genéve i vilken 59 stater deltog, däribland Tyskland. Den 14 oktober 1933, ett halvår efter Hitlers tal i riksdagen, drog sig Tyskland tillbaka från konferensen eftersom att Tyskland inte betraktades som en likaberättigad part. Tyskland gick även ur Nationernas förbund. Det hade visat sig att inga nationer på konferensen hade velat rusta ner utan att segrarmakterna tvärtom rustat upp som ett svar på det tyska folkets resning. Hitler resonerade som så att om inga andra nationer rustar ner, varför skulle Tyskland göra det? Det dröjde till 1936 innan Tyskland rev upp Versaillesfördraget och man började att rusta upp för att garantera sin säkerhet. Tyskland fortsatte dock att lämna flera fredsförslag, vilka alla ignorerades av de krafter som hade ställt in sig på ett nytt stort krig.

Läs även: What the World Rejected: Hitler’s Peace Offers 1933-1939

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-05-17.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

21 Kommentarer till "Hitlers första fredsförslag"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
btn
Gäst
Nybörjare
btn
Jag är inte nationalsocialist men jag ser Adolf som en hjälte. Han offrade allt i ett försök att ge världen en bättre framtid utan blodspillan och miljöförstörelse. Han stog upp för rättvisan och sunt förnuft. Jag hoppas vi får se fler män som honom, speciellt nu när vi behöver det som mest. Jag vill att alla ni på nordfront som spyr ert hat mot främmande folkgrupper och hävdar att den ariska rasen ska stå över alla andra folkgrupper ska tänka om. Adolf skulle skämmas om han fick läsa den dynga ni spyr mot negrer och araber. Alla folkgrupper är lika… Läs mer »
Rolf Gunnar Rolfsson
Gäst
Nybörjare
Rolf Gunnar Rolfsson

Hat er en känsla. Den kan ha olika ursprung. En krigare använder hat i kamp för att övervinna sig själv, sin egen feghet och dödsångest. Det är krigarkultur att skapa ett konstigt hat, för inte att bliva paralyserat av rädsla inför döden.

En annan typ hat, som har ursprung i avundsjuka och social oförmåga att styra eget liv, är känslan till en frustrerat höna i hackordningen. Det är typisk hönssnobberi att begära en privilegierat plats i hierarkien, och sedan hata alla i bottenskiktet.

Adolf Hitler är ett träd i skogen, i det fridfulla tusenårsriket i den heliga eklunden.

Jan O.
Gäst
Nybörjare
Jan O.

”Den bästa soldaten strider inte för att
han hatar det som är framför honom,utan
därför att han älskar det som finns bakom
honom.”Denna fras läste jag någonstans,men
jag kommer inte ihåg i vilket sammanhang.

Dubbelrealist!
Gäst
Nybörjare
Dubbelrealist!

Hej btn!
Jag håller fullständigt med om det du skriver om Hitler men skulle du kunna vara så snäll och länka till den artikel som spyr hat mot främmande folkgrupper och hävdar att den ariska rasen ska stå över alla andra folkgrupper?

Rob
Gäst
Nybörjare
Rob

”Han stog upp för rättvisan och sunt förnuft”
Precis, därför deporterades judarna ut ur Tyskland, och mycket väl blomstrade nationen så fort dessa vidriga individer tappade sin makt.
Idag ser vi hur judar styr banker, media, kultur och samhället är i totalt förfall, detta tack vare att vi förlorade kriget 1945.

Gnapp
Gäst
Nybörjare
Gnapp
Naturen avgör vilka som har en ”lika viktig plats”, och det enda kriteriet för liv är överlevnad. ”Värde” är helt och hållet irrelevant. Hur många djurarter och folkgrupper har inte redan dött ut? Är det relevant att tala om exempelvis dinosauriernas ”lika värde” gentemot de kvarlevande reptilernas? Utdöda stammars gentemot våra dagars olika folkslag? Vad har vi för nytta av att vara ”lika värda” negrer och araber om vi dör ut? Vi måste hävda den särart vi identifierar oss med, eftersom livets natur är att leva. Om en livsform slutar upp att vilja leva, eller övermannas av en starkare livsvilja,… Läs mer »
Nordisk Arier
Gäst
Nybörjare
Nordisk Arier

Väl ordat. Detta borde du skriva en hel artikel till nordfront.se om!

Gryggo
Gäst
Nybörjare
Gryggo

btn: Är du seriös? Ja, Hitler var kanon! Men var har Nordfront hävdat att de/vi vill styra över andra folk/raser? Vi vill ha Norden för oss själva och sedan får resten sköta om sig själva utan att vi lägger oss i.

Vargen
Gäst
Nybörjare
Vargen

Hitler är viktigare än Norges nationaldag

Peter H. Norrland
Gäst
Nybörjare
Peter H. Norrland

Jag tipsar gärna om skriften ”Vad världen inte ville – Hitlers fredsanbud 1933-1939” av Friedrich Stieve som finns på Bokbörsen trots att jag gärna vill köpa den själv till min samling, men jag har inga pengar!
:-(
http://www.bokborsen.se/Stieve-Friedrich/Vad-Världen-Inte-Ville-Hitlers-Fredsanbud-1933-19/2961559
Den är utgiven av Tyska informationsbyrån och tryckt i Berlin på den gamla goda tiden!

Kettil F.
Gäst
Nybörjare
Kettil F.

Tjena, Peter

Jag har skickat dig två pdf-kopior av boken som du kan bläddra i tills du har pengar över till ett pappersexemplar i original.

:)

Richard Johansson
Gäst
Nybörjare

Är det något man skulle kunna få ta del av?

Skicka i sådana fall till min Nordfront-mail: richard.johansson@nordfront.se

Tack

Alter Ego
Gäst
Nybörjare
Alter Ego

Har du mer godis som pdf-filer.
Kan du inte lägga upp dem på 4shared i så fall.
Som detta.
http://www.4shared.com/folder/6l3a2mDd/_online.html

Kettil F.
Gäst
Nybörjare
Kettil F.

@Richard
– OK

@Alter
Jag ska se vad jag kan åstadkomma. Är det någon särskild fil du söker?

Alter Ego
Gäst
Nybörjare
Alter Ego

Det mesta från Svea Rikes förlag och annan sann historia som berör nationalismen.

Peter H. Norrland
Gäst
Nybörjare
Peter H. Norrland

Tusen tack!
:-)

Tarqwin
Gäst
Nybörjare
Tarqwin

En av de allra bästa sidorna på nätet för dokument om NS-Tyskland. Även Stieves bok finns med här, bland andra böcker på engelska. För er som kan tyska finns massor.

http://www.wintersonnenwende.com/scriptorium/english/archivesindex.html

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Återigen en mycket bra och klargörande artikel om Tredje riket och historiens störste man, Adolf Hitler. Denne man vägrade följa dåvarande världsordningens direktiv utan skapade istället en bättre tillvaro för det tyska folket med social rättvisa, trygghet och folkgemenskap.

KolNidre
Gäst
Nybörjare
KolNidre

Tack för ännu en bra redogörelse av historiska fakta. Fakta vilka det ljugits om i ca 70 år.
.
Till REDAKTIONEN:
Skulle gärna se en sammanfattning av WW1 från Dagens-Datum. Med Start, Förlopp och slutligen ”segrarnas” diktat.
Enligt många källor var det faktiskt Tyskland som VANN kriget — men dömdes ändå som ensamt skyldig till hela spektaklet med dryga böter/skadestånd.
En lättfattlig summering vore på sin plats — om inte annat som en nyttig repetition om vad som löste ut WW2…..

Claes Lantz
Gäst
Nybörjare
Claes Lantz

Härmed helgonförklarar jag Adolf Hitler.

Anders Jonsson
Gäst
Nybörjare
Anders Jonsson

Adolf Hitler.

En av historiens största män.

Hell seger!

wpDiscuz