Historiskt beslut: Rysslands ortodoxa kyrka bryter med Konstantinopel

UTRIKES. Den ryska ortodoxa kyrkan väljer att i ett historiskt beslut att klippa banden med patriarkatet i Konstantinopel. Beslutet kommer efter att Konstantinopel godkänt att Kievs kyrka bryter sig fri.

Efter konflikten i östra Ukraina och på Krimhalvön 2014 har en splittring uppstått mellan Moskvapatriarkatet och Kievpatriarkatet i den ortodoxa kyrkan. Nyligen valde Kiev att bryta sig loss från Moskva och bli en självständig del av den ortodoxa kyrkan – ett beslut som inte setts med blida ögon av Moskva.

När Konstantinopels patriarkat nu väljer att stödja Kievpatriarkatets självständighet kommer Moskvapatriarkatet att klippa alla band med Konstantinopel.

Beslutet väntas påverka den ortodoxa kyrkan för en lång tid framöver.

Den ryska ortodoxa kyrkan har betecknat Ukrainas beslut som den största splittringen inom kristendomen på tusen år.

Källa:
Ryska ortodoxa kyrkan bryter med Konstantinopel – en följd av konflikten mellan Ukraina och Ryssland

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Karl-Путин A says:

    Detta kommer att underblåsa det lågfrekventa inbördeskrig som pågår mellan ryssar och den ukrainska staten, eftersom ortodoxa ryssar inte längre kommer att få utöva sin religion i sina kyrkor. Jan anar att vissa (((ljusskygga))) element i USA ligger bakom Konstantinopels beslut. I det långa loppet kommer även detta att få en oönskad rekyl, som alla sanktioner mot Ryssland.


  • Lämna ett svar