Hezbollah har skapat ett nytt dataspel – fienden är ”judar och ISIS”

UNDERHÅLLNING. Den libanesiska shiarörelsen har framställt ett nytt dataspel som återskapar slag från Libanon och Syrien.

Alla de effekter som spelare av västerländska spel är vana vid — som det svenska ”Battlefield” — har numera sin motsvarighet i det antisionistiska dataspelet The Holy Defence. Här är fienderna sionisterna och IS.

Holy Defence är ett krigsspel i ”första-personskjutare”-genren, där man spelar spelet ur en skjutande soldats perspektiv. Skillnaden i detta spel är att spelhjälten som heter Ahmad tillhör Hezbollah och ger sig ut på uppdrag för att bekämpa beväpnade terrorister från Islamiska Staten (IS) som befinner sig i Libanon och Syrien.

Spelet lanserades i slutet av februari i Beiruts södra förort som är shiapartiets starkaste fäste. Det glorifierar den Iranstödda milisens interventioner i Syrien mot militanta sunnimuslimer och återskapar viktiga strider som skett där sedan 2013.

Fodralet till DVD-utgåvan av spelet har underrubriken ”Försvar av hemland och heliga platser”. Baksidestexten hävdar att ”detta är inte bara ett spel, utan ett verktyg att konfrontera den våldsamma kultur som invaderar våra marknader med spel som saknar känslor av mening och tillhörighet”.

Referensen till spel framställda i väst är solklar.

— De har Call of Duty, Counter Strike, Delta Force…vårt spel är annorlunda eftersom det baseras på verkliga strider som har skett, säger Hassam Allam som utvecklade spelet.

Enligt Allam ritades spelet utifrån bildmaterial som togs när striderna pågick i Libanon och Syrien. Det tog två år att skapa spelet som krävde sex månaders efterforskningar för att spelhandlingen skulle likna verkligheten så mycket som möjligt.

Spelet programmerades för Windowsdatorer och en version för Androidtelefoner erbjuds också. Men vid släppdatum fanns det bara att köpa på två ställen i Libanon. Bolaget försöker få distribution i hela Libanon, men det verkar inte vara helt lätt, av oklara anledningar. Spelet ska också översättas till persiska och engelska.

Däremot, säger Allam, kommer det förmodligen att bli svårt att köpa spelet online eftersom den sionistiska fienden USA liksom Israel betraktar Hezbollah som en ren terroristorganisation och därför under senare år har infört en rad banksanktioner mot deras finansiella nätverk.

Hur populärt spelet kommer att bli är svårt att säga, eftersom Hezbollah inte vill tala om hur många exemplar de sålde av organisationens tre tidigare datorspel.

— Motståndet använder inte bara militära medel för att möta sina fiender. Ännu viktigare är kulturen, samhörighetskänslan och identiteten, sade Mohammad Fneich, en av Libanons två Hezbollahministrar, under sitt tal vid releasetillfället.

— Spelet syftar till att inspirera en ung publik att med stolthet ansluta sig till kampen, säger den libanesiska sociologen Waddah Charara.

Se ett inslag från shiamuslimsk tv om spelet:

Källa:
’Holy Defence’: Hezbollah issues call of duty to video gamers

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan

Haha, judarna kommer säkerligen gråta krokodiltårar nu, när de faktiskt blir måltavla i ett spel. Under många år har de uppmuntrat spelbolag att skapa spel som Wolfenstein-serien, där man dödar ”nazister” och där mord på den finaste människa som någonsin levt är ett vanligt motiv.

Vill man ha ett skjutspel åt sitt barn borde man nog välja detta istället för judarnas verk. Dessa får ju en att hata sina egna, vilket är deras mål.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  _DH_

Judarna i Israel behöver inte dataspel – dom kör ”reality” istället på tryggt avstånd från sina offer.

_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan
Reply to  Karl A

Får hoppas palestinierna en dag kan återgälda dem den ”tjänsten” – gärna genom vapen vi bistår dem med.

Vera
Nybörjare
Vera
2 år sedan

Kan ingen uppfinna ett dataspel där nationalsocialisterna vinner och bygger upp sitt land igen? De flesta tycks vara destruktiva, slå sönder, skjuta ihjäl osv. Vet annars ingenting om dataspel……

Andre
Nybörjare
Andre
2 år sedan
Reply to  Vera

Det borde gå att göra en minecraft-mod (modifiering). Det är ett kreativt istället för ett destruktivt spel. Det är väldigt populärt och är även skapat av Svenskar.

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
2 år sedan
Reply to  Vera

man kan ju alltid spela civ 6 och implementera fascism/autocracy i modern tid :)