Hetsjakt på Björn Söder – konstaterade återigen att judar och samer inte är svenskar

INRIKES. Efter att riksdagens vice talman Björn Söder (SD) återigen konstaterat att judar och samer inte är svenskar har etablissemanget satt igång ett drev. ”Anmärkningsvärt och fruktansvärt”, menar exempelvis Sveriges icke-svenska kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Björn Söder (SD).

Redan 2014 konstaterade riksdagens vice talman Björn Söder (SD) att man inte kan vara jude eller same och samtidigt svenskt. Även om uttalandet föll inom ramen för den ”öppna svenskheten” som förordas av Sverigedemokraterna – där judar och samer endast ”valt bort” att vara svenskar – lät inte kritiken vänta på sig.

Nu har Söder hamnat i blåsväder återigen, efter att ha upprepat sin ståndpunkt.

Det var under efterspelet av den sista riksdagsdebatten före valet, då bilderbergaren Annie Lööf (C) ska ha sagt att SD har ”en obehaglig besatthet av nationens gemenskap”, som Söder kommenterade ett inlägg på Centerpartiets Facebooksida.

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning”, skrev Björn Söder.

Förutom kören av politiker som har fördömt Söders Facebook-kommentar så har representanter för både judar och samer reagerat negativt. Juden Willy Silberstein, som tidigare ledde den antivita Svenska kommittén mot antisemitism skriver i ett debattinlägg att han ”visst är svensk”, bland annat eftersom att han försett staten med skattepengar ”under cirka fyra decennier” och dessutom ”Lipar lite på midsommar för att allt är så vackert och förgängligt”.

Sametingets talman Paulus Kuoljok menar att det är ”provocerande” att påstå att samer inte kan vara svenskar. Han tror dock att SD kan tjäna på Söders utspel:

— SD vinner röster på sånt här agerande, särskilt i sametäta områden. De har visat sin fientliga hållning under ganska lång tid, så jag blir inte speciellt förvånad, säger han till SVT.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kuhnke, som själv har ett icke-svenskt ursprung, menar att uttalandet är ”obehagligt” eftersom det ”sätter ord på vem som tillhör vad”.

— Det är anmärkningsvärt och det är ett fruktansvärt uttalande. Det enda glädjande i allt detta är de kraftfulla reaktioner som hans uttalande har mötts av, säger hon till till Aftonbladet.

Men Söder – som sedan tidigare ersatts av judinnan Paula Bieler i ”de fyras gäng” som styr SD med järnhand – står på sig. Han menar att belackarna är dåligt pålästa och inte har en aning om vad de snackar om. Samtidigt menar han att samer och judar kan bli svenska ifall de vill, enligt SD:s dogma om ”öppen svenskhet”.

— Det är individen som bestämmer själv hur den ska identifiera sig, där har jag aldrig sagt något annat, säger Björn Söder till Aftonbladet.

Källor:
Bah Kuhnke om SD-toppens uttalande: ”Fruktansvärt”
Björn Söder (SD) möter hård kritik efter uttalande om samer och judar
Jo, Björn Söder – jag är både jude och svensk

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan

Etablissemanget har visst svårt att förstå hans poäng. Jag menar, om vi alla är ”svenskar”, vad är det då för mening med minoritetsstatus? Svenskar är en etnicitet – den krympande majoriteten i Sverige, och judar och samer är minoritetsgrupper – ej svenskar. I Turkiet kallar man turkar turkar och kurder kurder. Varför ska man då kalla alla ”svenskar” i Sverige?

Förklaringen är förstås för att judarna inte anser att vi har rätt att existera som folk, det är där det klämmer. Vi ska endast vara en del av den stora sörjan av Homo Sapiens, ”gojim” som vi är.

Valhalla
Nybörjare
Valhalla
2 år sedan
Reply to  _DH_

Likriktnings-vansinnet gäller i Sverige: det är ingen skillnad på män och kvinnor, alla är lika kloka, alla är svenskar, alla måste tycka lika osv

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  _DH_

Om nu judar känner sig så svenska att de lipar på midsommar (vilket för övrigt är helt osvenskt), varför har de då krävt att bli klassade som en nationell minoritet? Det är naturligtvis för att de ska få vara en stat i staten med särrättigheter som inte gäller för svenskar eller andra invandrare. Att lappar och zigenare också klassa som minoriteter beror bara på att judarna inte ska sticka ut för mycket. Att judarna vill vara klassade som minoritet beror helt enkelt på att de inte identifierar sig som svenskar – allt annat är skitsnack! Judarna i Sverige säger att… Läs mer »

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Karl A

— Det är individen som bestämmer själv hur den ska identifiera sig, där har jag aldrig sagt något annat, säger Björn Söder till Aftonbladet.

Där har han ju helt rätt Björn Söder; lappar och judar identifierar sig inte som svenskar.

En afrikan som bott i Sverige i tre veckor och åkt tunnelbana kan naturligtvis identifiera sig som svensk, om han tycker att det känns kul, men i svenska ögon kommer han aldrig att bli svensk.

Gustav
Nybörjare
Gustav
2 år sedan

Okej, gränsen dras norr om Aalborg. 2042, ni hörde det här sist. Haha

Anders Jonsson
Nybörjare
Anders Jonsson
2 år sedan

Aha..du är profet?

Har du läst Nordiska motståndsrörelsens program?

Det är hela Norden som gäller!

Hell seger!

Valhalla
Nybörjare
Valhalla
2 år sedan

PK-hycklarna är korkade. Varför kallar de samer och judar för svenskar och samtidigt kalla dem för samer och judar? Om alla är svenskar så finns det ju inga samer och judar.
Jag kan se skillnaden på en sames och en judes utseende och den som inte kan se det kan läsa på om DNA-skillnaden. Den stora skillnaden är karaktären.
PS
Samerna/lapparna själva går helt på rasen och släktförhållanden för att definiera ve som är same. En svensk som ägnar sig åt renskötsel skulle aldrig kallas same av lapparna själva. De kallar oss för ”svenskdjävlar”. Är själv uppväxt med lappar.

Deva
Nybörjare
Deva
2 år sedan

Den enda identitet vi får bevara är den som bankkund, skattebetalare, fackmedlem, patient etc. Det får absolut inte finnas någon högre aspiration i livet som inte tjänar systemet, vår anti-frihet och vår egen undergång.

Senaste
Nybörjare
Senaste
2 år sedan

Vilken slump att ”svensken” Willy Silberstein valde att bekämpa just antisemitism, verkligen hedersamt av honom att värna så om andra folkgrupper än sin egen.
Denna judiska fars… Helt otroligt hur de, andra icke-vita folk och deras vita medlöpare kan trolla bort verkligheten mitt framför ögonen på massan.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Senaste

Sen har han minsann betalat skatt i fyra decennier också. Vem har varit hans uppdragsgivare och vad har hans verksamhet bestått i? Att jobba på SKMA, finansierat med skattepengar och kalla ett svenskt demokratiskt parti; SD, för nazister är inga större meriter för att få kalla sig svensk. Vill man identifiera sig som svensk så ska man inte gräva ner sig i inbillade vanföreställningar gällande svenskars attityder, utan stå upp för svenska värderingar; som att svenska kvinnor ska kunna röra sig utomhus utan att riskera att bli gruppvåldtagna eller misshandlade till döds av främlingar. Men det där är tydligen en… Läs mer »