Hemlig bakdörr i militära processorchips

I Kina tillverkas processorchips som innehåller en hemlig bakdörr. Den typen av miltära processorchips det rör sig om används i allt från militära installationer och datorer till avancerade vapensystem. Dessa har alltså försetts med hemlig kod som ger åtkomst utifrån. Bakdörren öppnar för intrång och attacker enligt en forskargrupp vid universitet i Cambridge i Storbritannien.

Forskarna vet inte exakt vad bakdörren kan användas till men menar att det finns en risk att den kan användas för att programmera om eller stänga av viktiga funktioner. Enligt forskarna kan den som känner till koden alltså få full tillgång till hårdvaran även när den amerikanska militären låst den med egen kod.

Majoriteten av alla processorchips av den här typen tillverkas i Kina åt amerikanska leverantörer. Det är därför svårt att avgöra om bakdörren byggts in på uppdrag av de amerikanska beställarna, eller om det är kinesiska företag eller myndigheter som ligger bakom det hela.

Det som står klart är att bakdörren inte finns med i beskrivningarna för processorerna och att den amerikanska militären inte kände till den. Att låta främmande makter styra tillverkningen av så pass vitala komponenter måste ses som landsförräderi, speciellt för en nation som befinner sig i krig.

Läs forskarnas rapport här

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

  Subscribe  
Meddela om