Dagens datum 21 december: Detta datum 1898 föddes Helmut Stellrecht, författare och SS-Brigadeführer.

stellrecht_2Helmut Stellrecht föddes i Wangen, Tyskland den 21 december 1898. När han som ung f.d. soldat återvände hem från första världskriget gick han med i de väpnade nationalistiska frikårerna och deltog i strider mot kommunister och mot fransmännen som hade ockuperat Ruhrområdet. Kampen i Ruhr, den sk Ruhrkampf, bedrevs genom passivt motstånd, exempelvis strejker men också genom rena sabotageaktioner som sprängdåd och överfall.

Stellrecht studerade vid Stuttgarts tekniska högskola och avlade doktorsexamen där 1927. Han var hela tiden aktiv i den tyska nationella rörelsen och var en av grundarna till den nationella studentorganisationen Hochschulrings deutscher Art i Stuttgart.

1931 gick Stellrecht med i NSDAP med medlemsnummer 469 220 och gick även med i SA. Efter Hitlers maktövertagande avancerade Stellrecht snabbt på grund av sin begåvning. I mars 1933 blev han Arbetstjänstens organisationsledare inom Riksarbetsministeriet och redan i oktober samma år utnämndes han till ministerråd i Riksarbetsministeriet. Året efter fick han även en chefspost inom Riksungdomsledningen (Reichsjugendführung) där han arbetade med politisk skolning av Hitlerjugend.

Helmut Stellbrecht, längst till höger, och Alfred Rosenberg hälsar på partifunktionärer.

Helmut Stellbrecht, längst till höger, och Alfred Rosenberg hälsar på partifunktionärer.

Stellrecht fick även en ledande roll inom Amt Rosenberg som nära medarbetare till dess grundare Alfred Rosenberg. Amt Rosenberg var en avdelning inom NSDAP som ansvarade för den andliga och ideologiska skolningen inom partiet. Amt Rosenberg drev bland mycket annat Institutet för forskning i judefrågan, Institutet för biologi och raskunskap och de nationalsocialistiska elithögskolor (Hohe Schule der NSDAP) som upprättades i Tredje riket.

Helmut Stellrecht, till vänster, talar till ledare inom Hitlerjugend. Bredvid honom till höger sitter Alfred Rosenberg.

Helmut Stellrecht, till vänster, talar till ledare inom Hitlerjugend. Bredvid honom till höger sitter Alfred Rosenberg.

I sin roll som utbildare inom NSDAP ägnade sig Stellrecht åt ett omfattande författarskap. Han skrev bland annat böcker och skrifter riktade till Hitlerjugend. En av dessa skrifter var Glauben und Handeln (Tro och handling) utgiven 1938 som för Hitlerjugendmedlemmar beskriver det ideella nationalsocialistiska synsättet på ras och stat men även på de karaktärsegenskaper och ideal man ville att de nya generationerna skulle förvärva. Texten ger också uttryck för ett slags religiös deism. Utvalda citat ur texten följer här nedan (fritt översatt):

Blodet
I ditt blod bär du dina förfäders heliga arv. Du känner dem inte, alla de som har försvunnit in i det förflutnas mörker. Men de lever genom dig. De vandrar fortfarande på denna jord som förtärde dem i krig och vedermöda och vari deras kroppar sedan länge förmultnat, de lever i dig.
Ditt blod är därför något heligt. Genom det gav dina föräldrar dig inte bara en kropp, utan även hela din natur. Att förneka sitt blod är att förneka sig själv. Ingen kan ändra på det, men var och en kan själv bestämma att odla det goda och söka kväva det onda. […]

Modet
Modet är den vackraste och mest ädla egenskap en människa kan äga. Den utan mod är inte en man. Det friska modet som genomsyrar en attack är underbart. Känslan av att ha riskerat allt för ett högre ideal befriar sinnet och låter en storma framåt med glädje. Modet fyller ens hjärta och bär upp en som på vingar. Angreppet blir till livets höjdpunkt. Då allt hänger på ett kort, då man kan förlora eller vinna allt, då är livet som bäst. Ingen har tillfullo levt innan man upplevt det.
Bredvid det friska modet finns det okuvliga modet hos den som möter ett hårt öde. Ödet är stort och kraftfullt, men större är den som bär det utan att låta sig rubbas. Livet är oftast hårdare än döden och en ynkrygg håller kvar vid det. Ingen möter en svårare utmaning än att möta döden men modet överkommer även det. ”Motstå allt, ge aldrig upp, var stark – så talar gudarnas här.” […]

Hårdheten
Livet kräver hårdhet. Var och en måste med ett brinnande hjärta sträva efter detta ideal. Man måste vara hård för livets skull, för att bli en kämpe och för att kunna vinna segrar. Vår omgivning är oföränderlig: den brännande solen på sommaren och den bitande vinterkylan, långa marscher genom regn och kyla. Långa dagar i fabriken eller bakom en kulspruta. Att uthärda hunger och törst,  att sova på bar mark, att aldrig ge sig i strid, aldrig, aldrig, trots att allt verkar hopplöst […]

Viljan
Viljan är den befallande kraften inom dig. Du kan tveka på grund av trötthet, oro eller svaghet men viljan lyfter dig över dessa hinder och befaller dig att göra det du måste. En människa utan vilja är som en maskin utan kraft – värdelös! Men finns viljan så finns möjligheten och när viljan befaller så blir den åtlydd – vare sig det är sin egen, eller sin ledares vilja.
Där det finns ett hopp som kommer från styrkan så är det viljan som tvingat fram den. Träna din vilja så att den är redo som en spänd båge man släpper i rätt ögonblick. […]

Disciplin
Vildar och halvvildar har mod, men endast de avancerade folken har disciplin. Disciplin är förmågan att kunna ställa sig i ledet. Disciplin är att lyda en order utan att veta varför, eller utan att ens förstå den. Disciplin är också att klara av att uthärda orättvisor för en god saks skull. Disciplin är en stålhård dygd och tyst lydnad. […]

Efter andra världskriget fortsatte Stellrecht att verka nationellt även om det, med tanke på förhållandena, var i betydligt mindre omfattning än tidigare. Han fortsatte även verka som författare. Han skrev böcker dels i sitt eget namn och dels under pseudonymen Hermann Noelle.

Helmut Stellrecht dog den 23 juni 1987 i den lilla staden Bad Boll, inte långt från Stuttgart.

Artikeln publicerades ursprungligen den 21 december 2013.


  • Publicerad:
    2018-12-21 00:05