Heilande elever frikänns

REPRESSIONEN. 14 elever som åtalats för hets mot folkgrupp efter att ha gjort en förbjuden gest, samtidigt som de fingerade Hitlers mustasch, frikändes på onsdagen av Södertörns tingsrätt.

Att skämta kan få allvarliga konsekvenser i dagens Sverige. Skärmbild: Youtube.

Det var under 2018 som 13 elever på en gymnasieskola ställde sig på rad och utförde en romersk hälsning med ena handen medan de med andra handen sökte efterlikna en Hitlermustasch.

De fotograferades av en annan elev och bilder skickades ut på sociala medier. Detta kom till skolans kännedom vilket ledde till att alla 14 ungdomarna polisanmäldes och åtalades för hets mot folkgrupp.

Det oskyldiga skämtet förstorades i stämningsansökan där det stod att ungdomarna ”tillsammans och i samförstånd spritt ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper med anspelning på bland annat ras, trosbekännelse och ursprung”.

Alla ungdomarna frikändes på onsdagen av Södertörns tingsrätt som ansåg att elevernas agerande snarare präglades av ungdomligt ”oförstånd” än avsikten att uttrycka missaktning för en folkgrupp.

Källa:
Heilande elever frikänns: ”Ungdomligt oförstånd”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Ethny says:

  Va!? Detta är rättsskandal! Här har vi uppenbarligen ungdomar som gör något så pass hemskt och allvarligt där de skämtar om de 6 miljarder människor som omkom…

  Vad kommer härnäst? Låta mördare bli friade för liknande argument som i detta fall ”boys will be boys”?

  Detta är hemskt, socialstyrelsen bör underrättas och omhänderta dessa vilsna själar så att de får lära sig om rätt värdegrund, värderingar och normer som föräldrarna uppenbart inte har lyckats med. De är fortfarande unga och kan fortfarande skolas om så de får sunda och korrekta åsikter.

  Jag trodde Södertörns tingsrätt var mångt mycket bättre i detta avseende än andra kommuner som står upp för allas lika värde, humanism och liberalism. Här har vi klart och tydligt en nazistisk politiskt tillsatt domstol som sympatiserar med dessa människor och deras åsikter och följaktligen friar densamma då de har samma avskyvärda människosyn.

  Att ni inte skäms!

  #Jagstårinteut

 • Höjde alltid höger arm till en vinkning som tack när bilarna d. v. s. chauffören stannar vid övergången. Men denna artighet får jag slopa i HMF diktaturen.


 • Lämna ett svar