Hedniskt tempel kan bli verklighet på Island

ISLAND. Norden kan få sitt första germanska gudatempel på över 900 år.

hof

Så här är det tänkt att templet ska se ut.

Island ser ut att få sitt första större hedniska tempel sen vikingatiden. Templet som ska byggas i huvudstaden Reykjavik kommer bli det första germanska gudatemplet i Norden på över 900 år. Det är medlemmar från Islands Asatrosamfund som planerar att bygga templet.

Templet är redan designat av arkitekten Magnús Jensson. Dock har man ännu inte fått tillstånd av myndigheterna att bygga templet. Enligt Hilmar Örn Hilmarsson, Asatrosamfundets Allsherjargode (överstepräst), beror förseningen av byggnadslovet på att myndigheterna har gjort flera anmärkningar samt ändringar på designen.

Asatrosamfundet utövar sina ritualer för tillfället i en temporär lokal i centrala Reykjavik. Men tack vare massiv tillökning av medlemmar under de senaste åren är den nuvarande platsen inte stor nog.

Det isländska Asatrosamfundet grundades på Island 1972 av bonden Sveinbjörn Beinteinsson och hade ursprungligen 12 medlemmar. Idag har man över 1 000 medlemmar. Beinteinsson dog 1993, 69 år gammal.

Källa:
First Asatru temple in 900 years?

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om