Hédi Fried ger ut propagandabok för barn på ”förintelsens” minnesdag

JUDISK MAKT. Lagom till ”förintelsens” minnesdag ger Hédi Fried och Stina Wirsén ut en barnbok med propaganda om judiskt lidande för de allra minsta.

Hédi Fried.

Nu ger den ökända ”överlevaren” Hédi Fried ut sin sedan tidigare utlovade barnbok Historien om Bodri tillsammans med illustratören Stina Wirsén. Boken sägs handla om Frieds egna upplevelser av ”förintelsen” som liten flicka och om hennes hund, Bodri.

— Vi har valt att göra en bok för ganska små barn om detta fruktansvärt tunga ämne. Det var Hédis egen idé att utgå från vänskapen med hennes hund. Det blir mer barnnära på det sättet och lättare för barn att identifiera sig med historien, säger Wirsén.

Det faktum att Hédi Fried i andra sammanhang påstår att hon blev sänd till koncentrationsläger som 20-åring hindrar alltså inte att hon i den här boken ändrar sin berättelse och beskriver sina upplevelser som liten flicka, eftersom det blir mer ”barnnära” på det sättet. Så här skriver Fried i ett avsnitt i boken:

Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. Bandi, Marikas hund, älskar hon också. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt, han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Adolf Hitler.

Wirsén säger att den nya boken kommer att vara en högläsningsbok som riktar sig till barn från sex år och uppåt, och att det är de vuxnas ”skyldighet” att berätta historierna om ”förintelsen” för alla barn.

Boken ges ut som tryckt bilderbok, ljudbok och podd. Redan nu finns även en dramatisering av boken tillgänglig på SR Barnradion som kommer att sändas på minnesdagen den 27 januari.

Källa:
Hédi Frieds barnbok markerar minnesdagen för Förintelsens offer

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
PatrikVeraPeterRokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. Bandi, Marikas hund, älskar hon också. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt, han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Benjamin Netanyahu.

Peter
Medlem

Ja, man tar sig för pannan över det synnerligen elaka hyckleriet! Ja, jag tror, att alla ni övriga förstår, vad jag menar… – Det är fruktansvärt hemskt!

Vera
Medlem

Som motvikt läs ”När flaggstängerna blommade” om Ni ursäktar ”egenkärleken” men som jag ser det är den lättläst för ungdomar.

Patrik
Medlem

Blir bara sjukare och sjukare i landet uppochner..