Den judiske kvinnomördaren Harvey Glatman avrättas – med gas

Dagens datum 18 september: Detta datum 1959 avrättades den judiske sex-strypmördaren Harvey Glatman i gaskammaren i San Quentin State Prison.Harvey Glatman arresterades i Orange County när han låg och brottades med en kvinna vid vägkanten nära Santa Ana Freeway. Detta inträffade den 27 oktober 1958. Kvinnan hette Lorraine Virgil och de hade ramlat ur Glatmans bil. När polis upptäckte dem försökte hon komma åt pistolen som han hade hotat henne med.

Virgil var en modell från Los Angeles. Glatman utgav sig för att vara fotograf och hade lurat med henne för att fotograferas. Han åtalades för våldtäktsförsök och angrepp med dödligt vapen. Polisen hittade klädlina, en kamera, flera rullar film och en låda med 32 kalibers patroner i hans bil.

Glatman var trettio år och arbetade som TV-reparatör. Han hade tidigare dömts för två sexöverfall. Han hade spenderat fem år på Sing sing och två år i Colorado State fängelse.

När de sökte efter försvunna personer som kunde passa in på Glatmans målgrupp fann man tre potentiella träffar. Glatman gick med på att göra ett lögndetektortest. Hans svar indikerade att han var skyldig till tre kvinnors försvinnande. När operatören påpekade detta tog han på sig ansvaret för deras död.

Judy Ann Dull.

Den första var en modell vid namn Judy Ann Dull som försvann den 1 augusti 1957. Sist hon sågs var med en fotograf som kallade sig Johnny Glynn. De lämnade hennes lägenhet i västra Hollywood och sågs aldrig till igen. Harvey Glatman passade in på beskrivningen av Glynn.

I juli 1957 hade Glatman sett en tidningsannons som erbjöd fotomodeller emot betalning per timme. Han fick kontakt med Judy Dull och hon gick med på en tvåtimmars session. Glatman hämtade henne och körde hem till honom i Hollywood. Han sade att han ville sälja bilder på henne bunden med munkavel.

Glatman hotade henne med pistol och våldtog henne. Vid halv elva på kvällen förde han ut henne till sin bil och körde ut i öknen. Där lade han henne på magen i sanden. Han band ihop Dulls fötter vid anklarna och band den andra änden av repet runt hennes hals. Därefter trampade han på hennes rygg och drog i mitten av repet tills hon ströps ihjäl.

I mars 1958 löste Glatman medlemskap i en klubb med kontaktförmedling för singlar. Därigenom bestämde han träff med Shirley Ann Bridgeford på lördagskvällen den 8 mars. Hon lämnade huset i San Fernando Valley med honom för att sedan försvinna för gott.

Hennes familj såg Glatman när hon hämtades upp. Hon gick med på att åka en sväng istället för att gå på bio. Han hotade henne med pistol, tvingade in henne i baksätet och våldtog henne. Han band hennes händer och körde in på en mörk väg genom öknen där han parkerade. Glatman ströp henne på samma sätt som han gjort med Judy Dull.

Den tredje kvinnan som Glatman förde bort var en modell som hette Ruth Mercado. Glatman kom till hennes studio den 20 juli samma år och hotade henne med en pistol. Han körde ut henne i öknen och gick likadant tillväga med henne som med sina andra offer.

Glatman kan ha varit den som mördade författaren James Ellroys mamma. Hon hette Geneva Hilliker och hittades strypt i Los Angeles-förorten El Monte den 22 juni 1958. Alltså drygt fyra månader innan han greps. Han nekade dock till att ha mördat henne. Han sade att han inte visste vart El Monte låg och han påstod att han inte hade dödat någon rödhårig kvinna.

Glatman, som föddes i en judisk familj den 10 december 1927 i New York, kom slutligen att avrättas i San Quentin State Prisons gaskammare den 18 september 1959. Han verkar villigt ha accepterat sitt öde. Hans kommentar till dödsdomen skall ha varit: ”It is better this way.”

Källa:
Ellroy, James. (2010). ”My dark places”. Windmill books.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

11
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MalinSlipsenFredrikaJan HjelmKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
nordbo
Medlem

Bara när de fick syn på denna 2-benta råtta så borde de ha blivit misstänksamma – lockelser med kändisskap och pengar gör en blind.

J.N.
Medlem

Det är nåt speciellt i förhållandet judar och gas.

Klaus
Medlem

Den amerikanska ingenjören Fred Leuchter konstruerade gaskammare i USA. Han besökte Auschwitz och konstaterade i ”Fred Leuchter Reports” att det var omöjligt att gasa ihjäl människor i de murade byggnader med vanliga fönster och dörrar. Judar förstörde därefter hans liv med förföljelser, trakasserier och karaktärsmord.
Det är judarnas sätt.

Fredrika
Medlem

Ja han har verkligen fått lida för att ha sagt och skrivit sanningen om dessa saker. När sanningar utsätts för förföljelser och trakasserier med systematiska och koordinerade metoder vet man att några är desperata att hålla lögnerna vid liv. Alla bör visa sitt stöd för Leuchter genom att köpa hans verk. Visa att sanningen segrar och att lögnarna drivs på flykten. Vårt sargade västerland behöver det!

Malin
Gäst
Malin

jag är säker på att hans rapport är förbjuden i Tyskland. Det är nog ingen som vågar eller ens vetenskapligt tillåts testa hur pass effektiv gasningen är i dessa lokaler.

Jan Hjelm
Medlem

Avrättnimg i gaskammare med cyanid är onödigt komplicerad. En gaskammare behöver bara fyllas med kvävgas. Största delen av av all luft vi andas består av kväve. Gasen är luktfri och skapar inte andnöd, rethosta eller illamåemde. Fången blir dåsig, och tappar medvetandet. Hjärtat stannar. Helt odramatiskt. Det är tydligen för humant att avrätta på detta vis. Det är som om staten vill plåga ihjäl dödsdömda för att visa och skrämma allmänheten till laglydnad. Verkställa dödsstraff är nödvändigt för de grövsta brotten, men jag tycker att det ska ske på ett humant sätt, oavsett hur mycket offren led så ska staten… Läs mer »

Fredrika
Medlem

Intressant. Ja jag ör ju fortfarande motståndare till dödsstraff. Jag vet att det går emot motstpndsrörelsens politik. Men repatriering och landsförvisning är bättre tycker jag. De som måste låsas in för att skydda andra och som skulle ha avrättats…den kostnaden får staten helt enkelt ta tycker jag. Men föngelserna kan ha lägre standard än idag. Med min liberala hållning kanskenjag ska söka medlemsskap i Liberalerna. Undrar om jag skulle vara välkommen?

Klaus
Medlem

Det är möjligt i USA (t.ex. Oklahoma) att gasa ihjäl människor med kväve, men i Auschwitz gjordes det officiellt enligt judar och Sovjetunionen med Cyclon B. Det fanns ingen anläggning för att producera kväve (låta luft övrgå i flyttande form osv.) eller otroligt många kväveflaskor i Auschwitz.

Fredrika
Medlem

Är det någon som vet varför de är så överrepresenterade bland seriemördare i historien? Eller har det inte forskats på det? Det kanske är hatfakta som kulturmarxister och andra vänsterblivna kallar det?

Klaus
Medlem

Jag tror att brutaliteten och grymheten som judar använde t.ex. i Sovjetunionen och mycket tidigare i historien hänger ihop med den respektlösa brutala förhållande till djur som dem växer upp med redan som barn (kosher slaktning, kapporos), och Talmud rekommenderar ju inte heller kärlek till icke-judar.

Slipsen
Medlem

Vilket kräk han var!
En av få judar som faktiskt har avlidit av gas!