Kulturrelevanta sköldbärare dansar i kommunistvideo

KULTUR. Det marxistiska hardcorebandet Refused har släppt en ny musikvideo till låten REV001. I musikvideon ses bakgrundsdansare iklädda vitskjortor och bärandes på plastsköldar.

Hardcorebandet Refused från Umeå blev stora på 90-talet med sin hårda musik som propagerade för veganism, nykterism och marxism. Nu försöker bandet göra comeback med en musikvideo till den nya singeln ”REV001”, där man använder sig av Nordiska motståndsrörelsens estetik för ändamålet.

I videon delar sångaren Dennis Lyxzén scenen med fyra män, iklädda den uniforma klädsel som Motståndsrörelsen använder vid högtidliga tillfällen: Svarta byxor, vit skjorta och grön slips. Dessa bär också kravallsköldar i plexiglas, som starkt förknippas med Motståndsrörelsens funktionärer under demonstrationer och som populariserats med namnet ”plastsköldar”.

Att Refused känner sig tvingade att stjäla estetik från Nordiska motståndsrörelsen i sitt försök att göra comeback kan förklaras med ett uttalande som bandet gjorde tidigare i år:

Vi som tror på en rättvis resursfördelning i en jämlik, ekologiskt hållbar direktdemokrati, vi som använder könsneutrala pronomen och ord som solidaritet, moraliskt ansvar, intersektionalitet och klasskrig, vi som tror på den marxistiska principen ’Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov’ är i dagsläget jagade, hunsade, mot väggen, på fall, kringrända, vår rörlighet begränsad, våra rättigheter kränkta. Det har varit tydligt ett längre tag: det skymmer för våra värderingar.

DN:s kulturskribent Fredrik Strage – sedan tidigare öppen med sin förkärlek för nationell estetik – hyllar också Refuseds musikvideo i en krönika. Han skriver till och med att han gillar den mer än fashwave och att den ger honom ”samma förbjudna kittling” som en scen i musikalen ”Cabaret”.

Scenen han syftar på är när en pojke tillhörande Hitlerjugend sjunger ”Tomorrow belongs to me” – en sång som bland annat Skewdriver har gjort en cover på –  på en solig uteservering i en by i det nationalsocialistiska Tyskland. Scenen slutar med att alla på uteserveringen stämmer in i sången och höjer sina högerarmar i romerska hälsningar.


Scenen i ”Cabaret” som ger Fredrik Strage ”samma förbjudna kittling” som Refuseds nya musikvideo.

Strage avslutar sin krönika med att ge marxisterna i Refused en liberal känga, samtidigt som han utser REV001 till ”årets musikvideo”:

Den som inte känner till att Refused är Sveriges mest antifascistiska band tycker kanske att den dubiösa videon är problematisk. Den som, likt mig, är liberal stör sig nog också på att bandet i ett pressmeddelande skyller nynazismen på kapitalismen som gör folk ”infekterade med bristens gift, nödens gift, utförsäkrade, ställda mot varandra av ignoranta, samvetslösa, barnamördande torskar till tyranner”. Oansvarig sexualisering av politisk extremism ligger mig dock ännu närmare hjärtat än marknadsekonomi så jag utser härmed ”REV001” till årets musikvideo.

Källa:
Fredrik Strage: Refused ger mig samma förbjudna kittlingar som ”Cabaret”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
11 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Ethny
Ethny
9 månader sedan

Kan lyssna på nästan allting, allt från melodiskt deathmetal och diverse subkategorier, till klassiskt och allt däremellan. Det enda som jag inte klarar av är rap, R&B och opera.

Denna låt tycker jag däremot var ganska hemsk. Kan väl dock bara tacka för reklamen? All reklam är väl bra reklam. Någon som har Jewtubekonto kan ju länka nordfront.se så fler hittar hit.

Rokviken
Rokviken
9 månader sedan
Reply to  Ethny

Opera kan vara väl så upplyftande som vilken annan klassisk musik som helst. Vad sägs om Birgit Nilsson?
https://www.youtube.com/watch?v=7ODANbt_t0M&list=RDWqSTXH4HzSQ&index=4

Ethny
Ethny
9 månader sedan
Reply to  Rokviken

Menar inte att opera låter fult eller så, det är inget fel med det, men ingenting som jag har lyssnat frekvent på av någon anledning.

T.ex denna är väldigt bra bl.a https://www.youtube.com/watch?v=OuP9yIqlFb0

Så, vetetusan hur jag tänkte riktigt där. :)

Edit: Blev fel länk, hittar den inte nu som jag tänkte på bara för det. Låter dock länken stå kvar då den är bra i vilket fall!

Rokviken
Rokviken
9 månader sedan
Reply to  Ethny

Beethovens symfoni nr 7 och Karajan:

https://www.youtube.com/watch?v=W5NsPOgyALI&t=472s

Slipsen
Slipsen
9 månader sedan

Idiotiska kulturmarxister!
Prova sjung istället för att skrika!
Tomorrow belongs to med var mycket bättre!

Slipsen
Slipsen
9 månader sedan

Tomorrow belongs to me*

nordbo
nordbo
9 månader sedan

Finns några provocerande inslag (låttexten har jag inte tagit in än) när de buktar ut bakdelarna i början – eller att NMR:s aktivister efterliknas som fumliga ”tjurar” och sångaren agerar som någon ”fäktande” (käppen) matador i videon..?

Den motsatta effekten blir nog större – vilket är bra såklart.

Herman
Herman
9 månader sedan

Många positiva kommentarer till Motståndsrörelsen i kommentarsfältet. Riktigt kul att se!

Axel Eriksson
Redaktör
9 månader sedan
Reply to  Herman

Gick just in på klippet igen och tänkte skriva exakt samma sak.

Den goda sidan dominerar kommentarsfältet.

Pierre
Pierre
9 månader sedan

MongoDennis… Lär dig sjunga.

Du och ditt skitband var grunden till den totalt smaklösa flugmannakategorin ”emocore” och dess vidriga skara lyssnare.

Umeå var skitmusikstad nr 1 på den tiden.

Samuel
Samuel
9 månader sedan

Tycker att vi alla kan gå in och spamma NORDFRONT.SE med stora bokstäver så kommentarerna automatiskt blir till länk.