Harald Bergstedt – socialdemokraten som blev nationalsocialist

Dagens datum 10 augusti: Denna dag år 1877 föddes den kände författaren och lyrikern Harald Bergstedt. Efter att ha varit de danska socialdemokraternas kulturansikte utåt kom Bergstedt i början av 1940-talet att ändra uppfattning om nationalsocialismen.

Bergstedt-1

”Jag har under hela mitt liv ansetts som sanningsenlig, modig och omutbar. Då går jag väl för fan inte i mitt sjuttiondeår och förvandlas till en skit.”

Sålunda svarade Bergstedt den så kallade äredomstolen som år 1947 skulle bedöma hans verksamhet under andra världskriget.

Solkarrusellen, en av Harald Bergsteds barnböcker. Utgiven år 1938.

Solkarrusellen, en av Harald Bergsteds barnböcker. Utgiven år 1938.

Bergstedt var en av de ledande danska författarpersonligheterna som kom att ändra kurs, liksom också Harald Tandrup, Svend Fleuron, Svend Borberg med flera. Hans odödliga sång Solen er så rød, mor og Jeg ved en lærkerede var bannlyst ända till 1963 innan barnen åter kunde lyssna på den förbjudna sången. Han var med på listan över de sjutton odödliga författarna (motsvarande det svenska ”De Aderton”) som framröstad 1928 av läsarna.

Harald Alfred Petersen Bergstedt föddes den 10 augusti 1877 i Køge (Söder om Köpenhamn) som son till klockaren Hans Petersen och Maria Bergstedt. År 1908 tog han sin mors namn. Det var också under 1908 och 1909 som han fick jobb som skollärare i Skagen och fann den kvinna som skulle bli hans första fru, Christiane Iversen, som var lärare på samma skola. Han anmälde sig under samma period i nykterhetsrörelsen och partiet Det radikale Venstre.

1913 fick paret sitt första barn, men Christiane återhämtade sig aldrig från födseln och dog 1919 i tuberkulos, 44 år gammal. Harald Bergstedt hade även ett barn med en annan kvinna sedan tidigare. Samtidigt debuterade han med sina första böcker: Sange fra Provinsen (första boken) 1913, Sange fra Provinsen (andra boken) 1915 och hans roman i vers Hans og Else 1916. Efter hustruns död inledde han ett förhållande med en ung piga, Helga Hansen, som han förlovade sig med den 10 augusti 1919 (sin födelsedag) och gifte sig med den 7 november (hennes födelsedag). Detta äktenskap varade till Bergstedts död, men blev barnlöst.

Harald Bergstedt om hur han ändrade kurs.

Harald Bergstedt om hur han ändrade kurs.

Utöver författarskapet var Bergstedt också lokalredaktör på Vendsyssel Venstreblad framtill 1919. Därefter arbetade han som presentatör, folktalare och nykterhetstalare (afholdsagitator). Kollegor och vänner beundrade hans arbetsinsats och engagemang.

1927 flyttade han till Köpenhamn och blev anställd vid tidningen Social-Demokraten och medlem i det socialdemokratiska partiet. I tidningens söndagsupplaga bidrog han med en fast kommentar: Søndagens Tekst.

Han kom snabbt i motsättning med två samtida ledande socialdemokrater Thorvald Stauning och KK Steincke om vad som var arbetarkultur. Bergstedt var för en folklig arbetarkultur som utvecklade sig självständigt inom socialdemokratins egna led, istället för att överta de ”borgerliga” (amerikanska) värderingarna, den ”finkultur” som började komma starkt genom bland annat film och i radion. Bergstedt förespråkade en enkel kultur som grundade sig i sång, solidaritet och gemenskap, och de enkla sakerna som amatörteater eller att ta en gemensam tur till stranden.

Bergstedt tog en aktiv del i det socialdemokratiska ungdomsförbundet, upprättade en sångkör och en teatergrupp, men en tvist med Steincke resulterade i att han fråntogs söndagskolumnen 1934 och istället kom att börja arbeta inom radio.

Ledande socialdemokrater bara väntade på en ursäkt för att äntligen sparka Bergstedt och denna möjlighet kom när Social-Demokraten skulle publicera tre artiklar 20, 21 och 23 juni 1941 om Bergstedts försoningresa till Tyskland. Resan anordnades av Dr Gustav Meissner, pressattaché vid den tyska ambassaden i Danmark för en grupp av fackombud i det socialdemokratiska partiet och gick igenom Östtyskland till Berlin. Bergstedt tilldelades ett arbetsläger i Gdynia, förde samtal med en nationalsocialist i Breslau (en man som gjorde ett djupt intryck på honom) och fick också tid att utforska den sex månader långa arbetstjänsten för unga tyskar. Den 4 November 1942 kom den slutliga brytningen när Bergstedt levererade sitt sista manuskript för Social-Demokraten. Samtidigt tillträdde han sitt nya arbete på den nationalsocialistiska tidningen Fædrelandet.

På framsidan hälsade man den nye medarbetaren välkommen med orden:

Redaktionen understryker att Harald Bergstedt inte har brutit med socialdemokraterna och att han fortfarande är socialist. Han bekänner ärligt och uppriktigt hans tro på ett nytt och bättre Europa än vad som nu störtas i avgrunden.

Bergstedt blev medlem i DNSAP 10 December 1942 som partimedlem nummer 54.184.

Min tid på Fædrelandet tillhör mitt livs gladaste stunder, full av ljusa glada minnen mitt i en tid som var som förryckt. Större frihet jag aldrig haft. Att gå emot stagnerade yttranden, för att få folk att tänka – har alltid varit min glädje.

Han fortsatte som radiorecensent på Fædrelandet men fick också sin egen spalt, Brevhjørnet, där han gav svar på medlemmarnas frågor. Från och med januari 1943 trycktes Et liv i Folket – en uhelbredelig socialists erindringer som daglig följetong i tidningen. Bergstedt blev kvar på tidningen till den 5 maj 1945. Han skrev även i andra nationalsocialistiska tidskrifter, bland annat DNSAPs Månedsbreve, Akademisk Aktion och Globus.

Endast en gång tog Bergstedt ställning i judefrågan, i en krönika från den 22 november 1942: ”När myror bosätter sig på en landsväg och bygger ett hus blir deras liv till en tragedi. Så gjorde judarna. Deras liv blev verkligen en världshistorisk tragedi.” Och två gånger skrev Bergstedt dikter till Hitler, vilka publicerades i DNSAPs Månedsbreve i juni 1943:

Og i mindet om dig og dit vældige værk
skal i slægt efter slægt gøre ungdommen stærk.
Det skal vidne, når mismod om hjerterne faldt,
at en flammende sjæl sprænger vej gennem alt!

Bergstedt var inte anhängare av ett förenat Norden, eller nordism som han kallade det för, och hävdade att ”framtiden tillhör antingen den ryska eller tyska socialismen”.

Harald Bergstedt i talarstolen för Den Danske Arbejdsfællesskab, DDA, den danska motsvarigheten till Deutsche Arbeitsfront och Kraft Durch Freude.

Harald Bergstedt i talarstolen för Den Danske Arbejdsfællesskab, DDA, den danska motsvarigheten till Deutsche Arbeitsfront och Kraft Durch Freude. Bild från 1942.

I rättsuppgörelsen efter kriget dömde Köpenhamns tingsrätt den 19 mars 1946 honom till 2 års fängelse för sitt arbete på tidningen Fædrelandet och 5 års ”tab af almen tillid”. Det senare innebar att man kunde förlora rätten att rösta, inneha statliga jobb, arbeta som läkare, advokat, driva eget företag eller inneha annat yrke som kräver officiellt tillstånd m.m. Den 27 mars 1947 sparkades den tidigare betraktade odödlige författaren också ut ur Dansk Forfatterforening.

Han avtjänade sin dom och blev frigiven den 11 september 1947. Han utgav en rad böcker om sina upplevelser i fångenskap: Sange fra Gitteret 1948, Tolv breve om besættelsestiden 1952 och Feberen falder 1954.

Han gav dessutom ut en månatlig tidskrift vid namn Folkets Røst och skrev artiklar för tidningen Revision. Revision var en tidning som skrevs av de ”landsförrädare” som hade samarbetat med nationalsocialisterna. Syftet var att frige och ge upprättelse till de politiska fångar som hade dömts av den så kallade äredomstolen.

Bergstedt höll ända till sin död fast vid att han agerat i enlighet med den danska regeringens inställning till den tyska ockupationsmakten och att han var ett offer för kända socialdemokratiska politikern ljumma attityd. Bergstedt dog den 21 juli 1965 vid en ålder av 88. Dödsrunan i Aktuelt (tidigare Social-Demokraten), skriven av hans gamla ”vänner”, löd: ”Ännu ljuder hans stämma i våra öron: – hör nu sjunger stjärnorna, de nynnar mig till ro… ”. De förlät honom aldrig men fann det svårt att ignorera honom som en av sina kulturpersonligheter. Men han kunde inte ha agerat annorlunda, för han levde alltid sitt liv fullt ut.


Barnsången Solen er så rød, mor. Text: Harald Bergstedt.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-08-10.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

17 Kommentarer till "Harald Bergstedt – socialdemokraten som blev nationalsocialist"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Mentor
Gäst
Nybörjare

”Lika säkert som den nationalsocialistiska rörelsens grundtankar är folkliga, lika säkert är de folkliga idéerna nationalsocialistiska.”
Mein Kampf – Del 2 – Kapitel 5

Christian Hamilton
Gäst
Nybörjare
Christian Hamilton

Det är en sanning som gäller än idag och för alltid!

De svenska socialdemokraterna kopierade ju direkt nationalsocialismens folkgemenskap till det de kallade för det svenska folkhemmet. Inte mycket kvar av det nuförtiden. Jag kommer fortfarande ihåg hur det var när vi hade en gemenskap i vårt land, folk var lyckligare och tryggare på den tiden.

Alter Ego
Gäst
Nybörjare
Alter Ego

Ja det ironiska är att det var kommunister som administrerade nationalsocialismen på den tiden.
Inte allt men tillräckligt för att folk skulle känna trygghet och tilltro till systemet.

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Jag kommer fortfarande ihåg när vi sågs inför demonstrationen i Bollnäs och man nästan satt trollbunden och lyssnade på dina berättelser. Jag hoppas att vi möts fler gånger och att du kan och vill berätta mer från en svunnen tid.

88AH
Gäst
Nybörjare
88AH

Nya nationer eller nya folkslag må hända uppstår eller sedan försvinner, men Adolf Hitlers NS ideologi och sanning sammanfattad i ”Mein Kampf” skall att bestå i all evighet!

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Steget från Socialdemokrat till NationalSocialist är enligt mig långt och det kanske fungerade då men genom all falsk propaganda och ”kravet” på att vara pk för att lyckas inom dagens politik gör det näst intill omöjligt att gå från S till NS idag.

Baron Skugga
Gäst
Nybörjare
Baron Skugga

” Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”

– Statsminister Tage Erlander (s), 1965.

Steget var inte lika långt innan Palme tog över.

Eugenianna
Gäst
Nybörjare
Eugenianna

Bra artikel!

Många tror nog att de föddes till antinationalister/antinationalsocialister och inte insett att de indoktrinerats till det av antinationalsocialistisk/svenskfientlig bonnier och judiskstyrd media och egentligen föddes till nationalsocialister.

Bo Nilsson
Gäst
Nybörjare
Bo Nilsson

Exakt Christian! Vi som varit med från 50-talet har många gånger vridit våra händer i förtvivlan över den närmast sinnessjuka politiska utvecklingen. Men nya tider skall komma, det är bara ett måste.

Bo Nilsson

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942

Et ærligt og retskaffent menneske. Ære være Harald Bergstedt`s minde.

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

Han gick i Adolf Hitlers fotspår kan man säga:

Hitler Adolf, f 1889, tysk politiker. Hitler, som var socialdemokratisk arbetare och med utmärkelse deltog i världskriget, grundade i München den nationalsocialistiska rörelsen.

Bonniers Konversations lexikon. Stockholm 1924. Sidan 780 och 781.

Inget namn
Gäst
Nybörjare
Inget namn

Socialdemokraterna,Palme ….
Läste detta idag… Fakta?

http://www.nyapolitiken.biz/sve_politik/olof-palmes.slakt….pdf

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund
Bästa ”Inget namn”! Kanske ett bra tips, men svenska Stasi tycks ha stoppat denna upplysning. Det brukar också ske med filmer på YouTube som brukar hänvisas till olika artiklar. Detta borde uppmärksammas mer av de sk. inte politiskt korrekta hemsidor. Detta visar också att vissa kissar i byxorna när obekväma sanningar dyker upp på dessa sidor. Det är väl samma gren/stam som Expo frodas på. Eller är det den grupp som ville skydda de svenska politikerna som hade barnsex för att stilla sitt ansträngande arbete i riksdagshuset. Kommer bara i håg filmen ”Call girl” av Mikael Marcimain, vilket ståhej som… Läs mer »
Mobilnummer
Gäst
Nybörjare
Mobilnummer

Vacker låt. Ett piano som spelar bara, och en röst till! Fint de lilla låter.

Aononym
Gäst
Nybörjare
Aononym

Det är bra att ni lyfter fram alla dessa nationalsocialister som inte får falla i glömska!
Just den här mannen kände jag inte till men nu gör jag det! :)

Anders Jonsson
Gäst
Nybörjare
Anders Jonsson
Det är inspirerande att läsa om människor som (liksom jag själv) alltid sökt sanningen och ett gott styrelseskick, och som sedan hamnar där vi absolut inte trodde att vi skulle hamna, eftersom vi fått inpräntat i oss en massa lögner och manipulationer. Men den som söker sanningen skall finna den. Nationalsocialismen är utan tvekan den sundaste, godaste och rättfärdigaste politiska ideologi och livsåskådning som finns. Adolf Hitler är inte den ende som ligger bakom nationalsocialismen, men han är den mest betydande, och den som bör äras mest. Nordiska motståndsrörelsens partiprogram är en modern nordisk variant på samma ideologi. Mycket väl… Läs mer »
wpDiscuz