”Han hade ett svenskt utseende”

Tidigare i veckan tog det minst sagt hus i helvete när polisen Victor Adolphson twittrade om en gärningsmans ”romska utseende”. På twitter och i medier tog man totalt avstånd från polisens signalement och beskrev det som både rasistiskt, onödigt och kränkande

Vad är ett ”romskt utseende?” skrev upprörda människor via sina twitterkonton till polisen. I flera dagar fick han sedan tillbringa timmar åt att urskulda sin tweet och be alla om ursäkt för sitt ”naiva och dåliga omdöme”. I medier, såsom DN skrevs det friskt om hur onödigt ett signalement som detta var. Den tillförordnade chefen för ingripande vid Södermalmspolisen, Heléna Johannesson sa senare att hon ansåg att uttalandet om brottslingens ”romska utseende” var direkt opassande.

Så igår, bara några dagar senare står det i en annan av Bonniers tidningar, Expressen, om en kvinna i Malmö som blivit rånad på sitt guldhalsband. I artikelns  sista stycke, som heter ”Glömmer inte ansiktet”, står det att läsa: ”Det var så nära mitt så jag kunde se hans gråblå ögon. Han hade ett svenskt utseende, var smal och hade insjunka kinder. Han kan ha varit missbrukare. Jag tippar att han var mellan 20-25 år”.

Man kan ju fråga sig vad ett ”svenskt utseende” är? Om det nu inte finns något specifikt ”romskt utseende”, hur kan det då finnas ett specifikt svenskt? Till råga på allt existerar väl inte ens ”svenskar” som en etnisk, homogen grupp, eller hur var det nu? Om alla som kommer hit kan bli svenskar i ett trollslag så kan väl inte en beskrivning om ett ”svenskt utseende” vara korrekt? Dubbelmoralen är så påtaglig att man mår fysiskt illa.

För några år sedan var det en man som hade skjutit ihjäl sin fru. Då publicerade Aftonbladet en bild på mannen och kvinnan på sin förstasida. Där stod det något i den här stilen: ”Här sitter de, med rågblont hår och blåa ögon”. Varför var det en nödvändig beskrivning? Hur många gånger har ni läst något liknande när främlingar begår brott? ”Här sitter han, med svart krulligt hår och kolsvarta ögon”. Vi förstår alla att detta aldrig skulle ske, då medier gör allt i sin makt för att inte framhålla främlingar som brottslingar. Då heter det ”man ska inte generalisera” eller ”ursprung spelar ingen roll, ett brott är ett brott”. Men sanningen är den att för media spelar det en enorm roll! Om det står klart att det är en vit som begått ett brott spar man inte på krutet. Nej, då är signalement viktigt för utredningen och att publicera att en rånare i Malmö hade ”svenskt utseende” ses som en triumf.

Liknande strategi används även vid grövre brottslighet. Om man jämför det pådrag som blev då Mangs började skjuta av kriminella invandrare i Malmö så utfärdade polisen en nationell varning för att man såg att det fanns ett klart mönster i vilka som utsågs som offer. Varför detta inte sker när det är åt andra hållet, kan man ju fråga sig? Hade det inte varit på sin plats att använda sig av samma pådrag när det sker överfallsvåldtäkter av vita kvinnor varje vecka i Sverige! Utfärda en nationell varning för alla vita kvinnor och få dem att inse att de är potentiella offer på grund av sitt utseende. Men då spelar inte längre etniciteten eller ursprunget någon roll. För varför skydda svenskarna?

Rånaren slet av Lottas guldhalsband

Flattr this!

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

 • Mitt i prick! says:

  100%

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Svenska folket says:

  Det kanske innebär att alla brottslingar som inte beskrivs med ”svenskt utseende” är ”romer” eller i varje fall främlingar?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Mattias says:

  En poäng som den mest sinnesslöa inte kan undgå att förstå. Bra!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Linus says:

  Det har gått till sånna extrema nivåer. Men en liten tröst är att dom flesta svenskar känner till hyckleriet

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Oscar says:

  Kanon artikel! Det är så sjukt men folk fattar inte ändå!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Anders says:

  Som sagt, det tål att upprepas igen och igen så att svensken vaknar: När Hagamannen greps fanns en stor ansiktsbild på honom + namn och ålder på förstasidan i Expressen.

  När det gäller hans ”kollega”, den s.k. ”Smygaren” i Göteborg, ligger locket på. Men så är han ju av afrikansk härkomst också.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Anders says:

  ”….varje vecka….” .Ehrmm, jag anser det mer vara ”varje ögonblick”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Simon Lindberg says:

  Bra artikel! Skulle vara sååå intressant att läsa ett svar från de ”Politiskt korrekta” till denna artikel. Det lär vi ju dock aldrig få se för vad skulle de svara?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Patrik Fridén says:

  Riktigt, riktigt bra artikel Paulina!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • pär sjögren says:

  hycklandet slår rekord efter rekord.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Taipan says:

  Jag har läst artikeln inte EN gång utan flera. Otroligt bra skrivet Paulina.

  Själv tjuvlyssnade jag på ett samtal när jag var i Stockholm. Två vakter talade om en misstänkt ficktjuv. När de kom till signalementet på tjuven suckade den ene av vakterna och sa: det är en politisk fråga. Då smålog jag för mig själv. Kan även berätta att den ene av vakterna hade en mörkare hudfärg. Kanske inte helsvart men inte heller brun. Kanske de också börjar tröttna på hur man ska beskriva en misstänkt gärningsman???

  Paulina! Jag önskar dig allt gott!!!

  Taipan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
  • Paulina Forslund says:

   ”Taipan”!

   Tusen tack för dina vänliga ord. Det är alltid uppmuntrande att få höra att det man skriver uppskattas.

   MVH

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Håkan says:

  Det är som alltid när media beskriver gärningsmän är dom invandrare så skrivs inget signalement men ser dom svenska ut så är man snabb med signalement.Och då kan man dra slutsatsen att skrivs inget signalement så är det invandrare som är gärningsmän och det är det vanligaste i dagens Sverige.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Moder Svea says:

  Politiker (i maskopi med massmedia) gör naturligtvis allt som står i deras makt för att försköna invandringen och dölja alla negativa effekter. Om det allmänt skulle uppstå ett missnöje med invandringen i samhället och politikerna skulle tvingas begränsa antalet ”nyanlända” så får detta till följd att Sveriges befolkning på sikt minskar och därmed också BNP, tillväxt och handel.
  Starka krafter står idag bakom invandringen tack vare att detta ger kraftigt ökad omsättning inom de flesta näringar i samhället.
  Grundproblemet är att svenska kvinnor inte längre föder några barn. Detta medans araber och afrikanska kvinnor har 8-9 barn per kvinna.
  Ett problem som inte är helt lätt att komma till rätta med men som dramatiskt kommer att förändra landet Sverige på bara två generationer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Smurfan says:

  Mycket bra artikel ännu en gång Paulina:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • johan says:

  TUR MAN ÄR FÄRGBLIND MÅLARE MAN ÄR DOM KAN DRA ÅT HELVETE DOM MED.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Kalle says:

  Mina ögon öppnades genast lite, dà är det sàhär att varje gàng en SVENSK begàr ett brott som rapporteras i de största nyhetsmedierna dà fàr man helt sonika läsa det, för det poängteras och framhävs.

  ALLA andra gànger är det en invandrare/en beskyddad.

  Skitbra, eftersom de är sà radikala med det sà har de ju vänt pà det och börjat gräva sin egen grop.

  :-)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *