Hamas: ”Vi måste göra uppror mot den sionistiska fienden”

MELLANÖSTERN. Den palestinska motståndsrörelsen Hamas deklarerade under torsdagen en intifada mot Israel efter att Trump erkänt Jerusalem som judestatens huvudstad.

Hamas manar till strid mot Israel.

Under torsdagen deklarerade ledaren för den palestinska motståndsrörelsen Hamas, Ismail Haniyeh, en intifada (arabiska för uppror, reds. anm.) mot staten Israel. Grunden för detta ligger i att USA:s president Donald Trump under onsdagen erkände den delade och omstridda staden Jerusalem som Israels huvudstad.

— Vi måste kräva och arbeta för att starta en intifada mot den sionistiska fienden, sa Hamasledaren i ett tal på torsdagen.

Redan på onsdagen utbröt antijudiska kravaller i Jerusalem där minst 49 palestinier ska ha skadats när israelisk militär sköt tårgas och gummikulor in i folkmassorna.

Flera nationsledare har uttryckt stor oro över beslutet att erkänna staden som huvudstad i Israel. Bland annat meddelade ledare för Jordanien och Egypten att de inte ställer sig bakom Trumps beslut. Turkiet kallade beslutet ”att kasta in regionen i en eldcirkel” medan Saudiarabien kallade det ”oansvarigt”. Även påve Franciskus har uttalat sig kritiskt mot beslutet, som han menar är ”oroande”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnade dock som väntat beslutet och tackar Trump, samtidigt som han säger sig tro att många andra länder kommer följa i den amerikanska presidenten fotspår.

Källor:
Hamas leader calls for ’new intifada in the face of Israel’
Palestinians injured in protests over US Jerusalem move

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

13
Lämna en kommentar

Please Login to comment
8 Comment threads
5 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
StefanJessevörtisKarlKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Norgren
Medlem

Trump är inget annat än en äcklig sionist, Hell Hamas! Kämpa för frihet!

Anders Jonsson
Medlem

Lycka till i kampen Hamas.

Hell seger!

Jimmy
Medlem
Jimmy

Jag önskar alla palestinier lycka till i kampen för sitt folk och sitt land. Hoppas att dom driver j u den ut. Dags att palestinierna återtar det som är deras.

Jan Hjelm
Medlem

Det här är ett område där mina kunskaper är bristfälliga. Min spontana lösning på allt som har med Jerusalem att göra: Släpp en atombomb över staden och säg: Kan ni inte dela rättvist så blir alla utan.

Många faktorer som ska spaltas upp. Hamas, Fatah, PLO, Hizbollah, de olika judiska falangerna, bosättarrörelsen. Grannländerna, stormakterna och Gaza. Det är en enda röra alltihop. Kan någon länka mig den dokumentär som bäst reder ut begreppen. En atombomb är nog inte lösningen trots allt.

Karl-Путин A
Medlem

Frågan är egentligen väldigt enkel: Israel är en illegitim stat som ska raderas från kartan och judarna som befinner sig där får hitta något annat ställe att bosätta sig på. Staten Israel grundades 1947 på mark som FN stal från de palestinier som hade bebott området sen den sista judiska staten hade upphört att existera för, jag vet inte exakt hur många år, gissningsvis 2000 år sen. Men tack vare den s.k. förintelsen var det så synd om judarna att mha FN och segrarmakterna fördrevs de rättmätiga ägarna och judar började flytta in i stora skaror. En sån här sak… Läs mer »

Karl-Путин A
Medlem

Vad gäller Israel så hade ju nästan alla judar frivilligt flyttat därifrån genom århundradena – det hade naturligtvis varit en annan femma om en större del av judenheten som 1947 uppgick till 14 miljoner hade bott där, men nästan alla judar befann sig i Europa, Ryssland och USA. Så för att en ynka liten minoritet judar bebodde Palestina återskapades landet Israel på stulen mark.

Karl-Путин A
Medlem

Ska man sätta in bildandet av Israel i ett större sammanhang så är det en ockupationsbas, precis som Gröna zonen i Bagdad, fast ”något” större. Judarna hade genom århundradena frivilligt lämnat Israel/Palestina för att det inte fanns något av större värde där. I Europa och senare USA kunde (((man))) tjäna pengar. I slutet av 1800-talet hade olja blivit en strategisk naturresurs och i Mellanöstern formligen sprutade oljan upp ur marken. Nu började (((man))) kasta lystna blickar på Palestina som låg mitt i världen oljerikaste område. Genom Balfourdeklarationen köpte engelska bankirjudar USAs medverkan i WW1 mot löfte om att det skulle… Läs mer »

Anders Jonsson
Medlem

Mycket bra beskrivet.

Klaus
Medlem

Landet ”PIUS” skulle skaffas: Palestina Israel Union Stat. Jag har fått nog med judiska konflikter där och överallt i världen. Alternativet är att ”radera” Israel, annars fortsätter judarnas krigshets i all evighet.

vörtis
Medlem

Jag befarar att detta är början på när Israel slutgiltigt ockuperar marken där al-Aqsa-moskén står, för att där kunna bygga det Tredje templet, som judarna i två tusen år har väntat på. Detta skall nämligen, enligt bl.a. Uppenbarelseboken, påskynda att Antikrist uppenbaras.

Karl-Путин A
Medlem

Det tredje templet är i själva verket centralbanken över alla riksbanker som judarna kontrollerar. När Jesus besökte templet första gången så var det just en bank han såg, vilket resulterade i ett vredesutbrott.

Jesse
Medlem

Putin var långt före Trump med att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, det verkar ha förbigått de flesta. Nåja!!! Tack&lov är Israelerna betydligt starkare än islamistnazisterna

Stefan
Medlem

Vilket satans kackel. Låt ökenfolket ta ut varandra å sluta gö politik av jota & istället fokusera Nationalnyheter på att rapportera om lokalbefolkningen. -Helst kring situationen i Norrland!