Halmstads kommun rundar gymnasielagen – anställer ”ensamkommande”

INRIKES. För att kringgå gymnasielagen har nu Halmstads kommun beslutat att införa en ”ny rutin” som gör det möjligt att prioritera så kallade ”ensamkommande” vid anställningar. För att få stanna i Sverige måste dessa nämligen efter avslutad examen visa upp ett anställningsintyg på minst två år.

Halmstads kommun diskriminerar etniska svenskar och inför en gräddfil för ”ensamkommande”. Socialnämndens ordförande i Halmstad, Ella Kardemark (KD), anser att det hade varit slöseri att inte anställa dessa. Skärmbild: Facebook.

Enligt gymnasielagen måste de illegala invandrare, som genom den hårt kritiserade ”gymnasieamnestin” fått möjlighet att studera på gymnasiet i Sverige, inom sex månader efter examen kunna visa upp ett intyg på att de har en anställning på minst två år för att få stanna.

I ett sätt att kringgå lagen har nu Halmstads kommun tagit fram en ”ny anställningsrutin” som införs den 1 oktober och som gör det möjligt att ge asylsökande fast anställning utan provanställning. Såväl kommunala bolag som förvaltningar kommer att omfattas av den nya ”anställningsrutinen”, skriver Hallandsposten.

Enligt Halmstads kommun som på det här sättet öppet diskriminerar etniska svenskar och timanställda, så är anledningen till den nya ”rutinen” just att förhindra att asylsökande får lämna Sverige i de fall de saknar anställning.

— Annars riskerar de att utvisas efter avslutad utbildning, säger Ella Kardemark (KD), Socialnämndens ordförande i Halmstad, till Hallandsposten.

Leif Johansson, förhandlingschef i Halmstads kommun, hävdar att det inte rör sig om någon gräddfil eftersom kommunen fortfarande ”ställer krav på att personerna är rätt kvalificerade”.

Trots det faktum att det i den nya ”rutinen” anges att om det finns personer med företrädesrätt så ska arbetsgivaren förhandla med facket, tycker inte Johansson att kommunen avser att kringgå LAS – lagen om anställningsskydd.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments