Hälften av Norges befolkning litar inte på massmedia enligt ny undersökning

NORGE. Runt 50 procent av norrmännen har liten eller ingen tillit till media, visar en ny undersökning.

yttrandefrihet-fritt-ord-norge-undersökning

38 procent har liten tillit och 10 procent ingen tillit till norsk media. 37 procent svarade ”varken eller” och endast 15 procent litar på massmedia i Norge.

Uppgifterna framkommer i en rapport om yttrandefrihet av Fritt ord.  Enligt undersökningen ska drygt 30 procent också ha ”liten eller ingen tillit till hur medierna fokuserar på sin egen samhällsroll” och hela 40 procent ingen tillit till att ”medierna är fria och oavhängiga av ägare och annonsörer”.

Vidare framkommer att drygt 30 procent anser att medierna ”inte belyser saker från bägge sidor” medan hälften av befolkningen menar att ”journalisterna i mycket eller ganska stor utsträckning låter sig påverkas av ägarnas ekonomiska intressen”.

Elisabeth Staksrud, medieforskare och lektor vid institutionen för media och kommunikation vid universitetet i Oslo, säger att resultaten av undersökningen visar att ”förtroendet för media och journalister är deprimerande lågt”, men har själv ingen bra bra förklaring till varför det är så.

Förtroendebarometer 2014 från i våras visade dock att förtroendet för medier är betydligt mindre i Sverige än i Norge. Endast 10 procent litar på tidningar som Aftonbladet och Expressen och få medier hade över halva befolkningens förtroende.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Källor:
– Tilliten til medier og journalister er deprimerende lav
Ytringsfrihet i Norge: Holdninger og erfaringer i befolkningen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments