Gyllene Gryning nekas egen talman i det grekiska parlamentet

I Greklands konstitution står det fastslaget att alla partier i parlamentet ska få företrädas av en talman. Nyligen framkom det ändå att politiskt fulspel nu gör att Gyllene Gryning inte får någon talman i det grekiska parlamentet.

För att få en talman krävs nämligen stöd av 75 andra parlamentsledamöter. Gyllene Gryning, som bara har 18 egna parlamentsledamöter, fick inte ihop tillräckligt med stöd för Polyvios Zisimopoulos som var partiets tilltänkta talman.

Sedan tidigare är det kutym att ledamöter från andra partier ger sitt stöd för småpartiernas talmän och kommunistpartiet KKE, som har färre egna ledamöter än Gyllene Gryning, hade inga problem med att få stöd för sin talman.

Även om det inte räckte till så gjorde ett tjugotal ledamöter från andra partier det som både lagen och hedern kräver genom att ge sitt stöd till Zisimopoulos. Nikos Michaloliakos, Gyllene Grynings partiledare, tackade personerna som gjorde det enda rätta och konstaterade i övrigt att exkluderandet av Gyllene Gryning ”visar vilka systemet är rädda för”. Gyllene Gryning har också släppt ett uttalande där man säger man kommer bestrida detta rättsliga brott mot partiet och dess nästan 500 000 väljare via en av EU:s domstolar.

Flattr this!

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

 • Snake Plisken skriver:

  Må ”demokraterna” hängas!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Anders skriver:

  Och Grekland som sägs vara demokratins vagga……

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)
  • Jesper Olsson skriver:

   Jepp, det stämmer också. Samma athenska demokrati som bland annat dömde sin politiske fiende Sokrates till döden med röstsiffrorna 360-140. Demokrati har ingenting med sann frihet eller anständighet att göra. Tvärtom!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Demokratiet hev vel alltid vori soleides at ein fær ytra seg som det høvar seg, so lengje ein held seg innanfor det som er malen åt makthavarane.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *