Nationella rörelsen är den enda kraft som kan befria Grekland

KRÖNIKA. Nordfront-skribenten Sebastian Elofsson kommenterar det nuvarande läget i Grekland. Enligt skribenten är Gyllene gryning det enda parti som kan rädda landet från undergång.

I flera år har den grekiska ekonomin hängt på en mycket skör tråd i kölvattnet efter finanskrisen år 2008. Landet har under flera år tvingats leva på ”stödlån” från den så kallade trojkan, vilka består av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB) och den Internationella valutafonden (IMF), för att överhuvudtaget kunna överleva.

Under de senaste veckorna har krisen förvärrats avsevärt tack vare att landet inte haft möjlighet att betala tillbaka ett lån från IMF på 1,6 miljarder euro. Samtidigt hölls förhandlingar mellan trojkan och Greklands vänsterregering, med det marxistiska partiet Syriza i spetsen, utan resultat. Om Grekland skulle få låna mer pengar är kravet från trojkan att landet inför ytterligare ekonomiska åtstramningar inom den offentliga sektorn trots att man redan står på knäna.

Mitt under förhandlingarna kom regeringen med ett beslut som chockade hela eurozonen; att hålla en folkomröstning i frågan. Något som fick skarp kritik från EU och IMF, för hur vågar den grekiska regeringen låta det grekiska folket få säga sitt i frågan? Nej-sidan vann för övrigt med över 60 procent vilket var ytterligare ett slag i ansiktet för de internationella långivarna. Dock var folkomröstningen bara ett spel för galleriet då regeringen ändå beslutat sig för att genomföra hårda ekonomiska besparingar, även fast att det grekiska folket tydligt sagt nej till fler åtstramningar, för att få nya nödlån från bland annat EU.

Visst, det går att blunda för verkligheten och påstå att hela den ekonomiska krisen i Grekland uteslutande beror på att man levde över sina tillgångar. Det är sant att Grekland levde över sina tillgångar och att man borde skött sin ekonomi bättre men det är en väldigt enkel och naiv förklaring till läget som inte håller i längden. Jag vill hävda att det finns två orsaker till varför krisen uppstod. Förutom att man levde över sina tillgångar, vilket är den vanligaste förklaringen, är det i grund och botten tack vare dagens monetära system som ekonomiska depressioner likt den i Grekland uppstår från första början. Med andra ord är det den internationella storfinansen vilka bär huvudansvaret eftersom det är den som har tillämpat och styr det monetära systemet i Väst.

I nuläget kvittar det dock egentligen hur krisen uppstod. Det tillhör det förgångna. Vad som verkligen betyder något i dagsläget är hur krisen i Grekland ska lösas. Den nuvarande regeringen i landet har ingen lösning, åtminstone inte en långvarig och hållbar lösning, på krisen och det har definitivt inte storfinansen heller. Storfinansen har inget intresse i att lösa skuldkrisen, snarare tvärtom, genom att ha snärjt in Grekland rejält genom att ha lånat ut enorma summor pengar med tillkommande ränta har man också landet i sitt järngrepp.

Låt oss för skojs skull anta att det jag har sagt gällande storfinansen inte stämmer och att den etablerade versionen av krisen är riktig. Då ställer jag genast följande fråga; hur fan tänker man rent ut sagt!?

Trojkan och den grekiska regeringens beteende kring skuldkrisen är antingen ett praktexempel på ren och skär idioti eller genialitet. Man borde förstått att någon som inte kan hantera sin ekonomi samt redan är ordentligt skuldsatt inte heller kan bli skuldfri genom att låna ännu mer pengar. Det finns helt enkelt ingen logik i det. Dessutom tillkommer det ränta på pengarna vilket försvårar möjligheten att betala tillbaka och på så vis göra sig fri från sin skuld. I princip är det helt omöjligt för grekerna att göra sig skuldfria genom att betala tillbaka beloppen de är skyldiga till de internationella långivarna utan att helt begå ekonomiskt ”självmord” och inte ens då är skulden betald.

Det är dags att tala klarspråk. Enda sättet för landet att resa sig igen, oavsett vilken version som stämmer eller inte, är att slå sig fri från storfinansens bojor. Landet är liksom merparten av alla västerländska nationer ekonomiskt förslavade av giriga, illasinnade bankirer som inte bryr sig det minsta om Europas vita folk.

Det räcker med att ta en snabb titt på det ekonomiska systemet som de själva har skapat och agerar inom för att se hur fientligt sinnade de är mot oss. Väldigt enkelt förklarat är det ett system som grundar sig på skuld och ränta där pengar skapas som lån ur tomma intet. Lånen utfärdas oftast av privatägda centralbanker som lånar ut pengarna till regeringar och företag (bland annat andra banker). Lånen är också belagda med en viss procents ränta och för att kunna betala tillbaka pengarna man har lånat tvingas regeringarna och företagen att låna ännu mer pengar som även dem är belagda med ränta. Systemet leder till en ond cirkel där skulden hela tiden ökar. För att det ska kunna fungera någorlunda och för att undvika att skulden ”hinner ifatt” krävs en evig ekonomisk tillväxt vilket är helt omöjligt att uppnå.

Risken finns att om skuldkrisen i Grekland inte blir löst inom den närmaste framtiden så kommer den sprida sig likt en löpeld till resten av Europa. Detta skulle få förödande konsekvenser som innebär att de europeiska staterna faller som dominobrickor samt slungas in i ännu en gigantisk finanskris i stil med den som drabbade Europa under 1920-talet.

Lånen måste skrivas av och Grekland måste börja om från start med ett nytt monetärt system som inte bygger på skuld och ränta. För om den här krisen ska lösas enligt de medel som man använder sig av idag, där grekerna ska göra sig skuldfria genom att låna ännu mer räntebaserade pengar, så kommer den aldrig att lösas. Krisen kommer då sluta med att landet blir bankrutt och att storfinansen roffar åt sig allt av värde.

Både konventionella högerregeringar och vänsterregeringar har tidigare inte kommit fram med någon lösning på problemet samt förvärrat situationen ytterligare genom att ha skuldsatt landet. Man bokstavligen talat förrådde sitt eget folk när man accepterade fler lån från trojkan. Nu viker sig också den nuvarande vänsterregeringen, med premiärminister Alexis Tsipras i spetsen, för bankmaffian.

Premiärminister Tsipras förräderi innebär att inga skulder skrivs av och att ännu hårdare åtstramningar genomförs. Privatiseringar av statliga företag, hårda besparingar inom offentlig sektor och utförsäljning av grekernas gemensamma tillgångar utgör det nya avtalet med trojkan som vänsterregeringen och Tsipras gick med på.

Den före detta grekiska finansministern Yanis Varoufakis som nyligen avgick har med all rätt konstaterat att det nya avtalet som Tsipras och trojkan kom överens om är inget annat än ”ett nytt Versaillesföredrag som hemsöker Europa igen”.

Den nationella resningen i Grekland är nu oundviklig, den nationella rörelsen är den enda oppositionen i landet. Det är nu tydligt att det endast finns en kraft i Grekland som kämpar för grekerna och som vill befria landet från storfinansens tyranni.

En gyllene gryning närmar sig.

gyllene gryning 2

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om