Den tyske författaren och Nobelpristagaren i litteratur, Günter Grass, erkänner i en intervju till den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung att han var SS-soldat under andra världskriget.

Günter Grass har länge varit en av Tysklands mest populära författare. Han har bland annat skrivit den internationellt kända anti-nazistiska romanen Blecktrumman. Grass litterära bana har till stor del handlat om att ”skriva mot glömskan” som han uttrycker det, med en tydlig udd riktad mot nationalsocialismen. Men det är en sak han själv föredragit att ”glömma” i många år och valt att hålla hemligt; sitt eget medlemskap i SS. Det är i en intervju i Frankfurter Allgemeine Zeitung som han till slut avslöjar att han som sjuttonåring var SS-soldat i 10 SS-panzerdivision ”Frundsberg”. Själv påstår Grass att han 1943, som femtonåring, blev inkallad i armén och först försökte bli ubåtsman, men att han efter en tid i arbetstjänsten sändes vidare till SS 1944.

SS-panzerdivision ”Frundsberg” var ansedd som en elitdivision och deltog i många av de hårdaste striderna under andra världskriget. I september 1944 deltog divisionen i striderna kring Arnhem, Nijmegen och Elst i Holland. I januari 1945 stred divisionen i trakterna kring Hagenau och senare, i februari, sändes divisionen till östfronten där den genast invecklades i desperata stridshandlingar mot Röda armén. I maj 1945 lyckades en del av SS-soldaterna ta sig till Tangermünde, vid floden Elbe, där de kapitulerade till amerikanerna.

Günter Grass sårades och blev tillfångatagen av amerikanerna. I drygt ett år satt han som krigsfånge i lägret Bad Aibling. Där blev han vän med en av de andra tyska krigsfångarna – den nuvarande påven Benedictus XVI.


  • Publicerad:
    2006-08-14 00:00