FRANKRIKE. President Emmanuel Macron stod värd för G7-toppmötet i franska kuststaden Biarritz. Samtidigt protesterade Gula västarna mot deras globalistiska politik.

Från Gula västarnas protester 24 augusti 2019.

Medan massmedier under senare tid har intresserat sig för de misstänkt globaliststödda protesterna i Hong Kong pågår de folkliga demonstrationerna i Frankrike oförtrutet. Den gångna helgen är den 41:a helgen i rad som de så kallade Gula västarna protesterat mot Frankrikes president, den före detta Goldman Sachs-finansmannen Emmanuel Macron och hans globalistiska politik.

Gula västarna riktade denna helg in sig mot hela den globalistiska makten i och med att Macron står som värd för det G7-möte som började i lördags och pågår till och med måndag.

Att det ”bara” är G7 som håller möte beror på att man sedan 2014 petat Ryssland ur G8-gruppen. Det ansågs då inte längre ”meningsfullt” att inkludera Ryssland i de globalistiska samtalen, efter konflikter som förebådande skapandet av Ryssland som falskt utpekad aktör i republikanernas ”sabotage” av det amerikanska presidentvalet 2016, destabilisering i Mellanöstern, Jeffrey Epsteins självmord och de pågående enorma skogsbränderna i Brasilien.

In i det sista väntade USA:s president Donald Trump med att bekräfta sitt deltagande på årets G7-möte. I tisdags sade han också att han tycker det är dags att åter ”släppa in” Ryssland så att G7 igen blir G8. Trump har tidigare fått ta emot kritik från andra G7-deltagare för att ha ventilerat denna åsikt.

Mötet har hållits på Hôtel du Palais i den franska kuststaden Biarritz.

Temat för mötet i år var hur globalisterna ska hantera de problem som rör utrikespolitik, ekonomin och den ekologiska miljön och klimatkrisen. Målet med mötet har varit att forma globalt organiserade åtgärder som ska påverka alla världens länder.

Macron vill ha åtgärder på många fronter
Macron har som värd för mötet dock även valt att uppmärksamma hur mångkulturen ska integreras bättre i den globala ekonomin. Han vill utjämna ojämlikheter och flytta mer resurser till fattigare nationer. Därför har han även bjudit in ledare från ”bruna” och ”svarta” länder som gäster på mötet.

Experter trodde ändå att de viktigaste frågorna skulle komma att handla om framtiden för Iran och om transatlantisk handel. Förutsättningarna för överenskommelser kring dessa frågor kommer att bli svåra att åstadkomma. Förutom oenighet i fråga om Ryssland, har Trump hittills varit motvillig att ställa upp på G7:s miljöresolutioner.

Trumps vägran att skriva på förra årets miljöresolution gjorde att han lämnade mötet i förtid. För att undvika liknande skandaler i år som kan tyda på oenigheter och bristande handlingskraft har Macron beslutat att man för första gången sedan 1975 inte kommer att släppa en offentlig kommuniké efter mötets slut.

Macron klagar också på Brasilien, där bränderna i Amazonas rasar utan att landets president lyfter ett finger för att åtgärda dem. På Twitter skrev Macron en uppmaning till G7-mötesdeltagarna:

Huset brinner. Bokstavligen. Amazonas regnskog – de lungor som producerar 20 procent av vår planets syre, brinner. Det är en internationell kris. Medlemmar på G7-toppmötet, låt oss diskutera denna nödsituation första lösning om två dagar.

Brasiliens president Jair Bolsanaro blev märkbart irriterad på Macrons uppmaning och kommenterade utspelet med att Macrons förslag att Amazonas ska avhandlas på G7, ett möte till vilket Brasilien inte är inbjudet, frammanar ”ett olämpligt kolonialt sätt att tänka i det tjugoförsta århundradet”.

Mötet skulle också avhandla det som Macron kallar ”en djup kris för den representativa demokratin i Europa”. Macron har uppmanat ledarna i de andra G7- länderna att ”försvara multilateralismen” och inte ”överlämna frågan åt nationalister”.

I år handlade därför mötet för Macron också om landets inre problem på grund av den folkliga proteströrelsen Gula västarna. Biarritz har för tillfället omformats till en ”fästning” med säkerhetsåtgärder som sträcker sig långt längre än tidigare.

Alla former av protester och demonstrationer har varit förbjudna, både i Biarritz och i närliggande städer. De Gula västarna betraktas som ett större hot mot världsledarna än några av de protester som tidigare förekommit. 13 000 beväpnade poliser har hållits redo att möta opinionsyttringar. 17 åklagare och celler som kan rymma upp till 300 demonstranter har också förberetts.

— Målet är att ha maximal säkerhet med ett minimum av störningsmoment; vi kommer inte att tolerera några former av oroligheter. Om det händer, kommer vi att besvara dem, sade Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner när han var i Biarritz tidigare i veckan.

G7 kritiseras av Gula västarna – i de områden de nu kan protestera – på samma grunder som de kritiserar Frankrikes president: Den destruktiva globalistiska politik som suger ut och förstör landet.

Parallellt med kritiken mot globalismens destruktiva effekter på folket, protesterar man återigen mot den franska polismaktens övervåld när de ska ”bemöta” de Gula västarnas opinionsyttringar som inte sällan leder till att demonstranter får ögon bortskjutna, leder skadade och i några fall till döden.

Aurelie Trouve, talesman för protestgruppen Alternativ Till G7 beskriver mötet som ”sju statsöverhuvuden i ett elfenbenstorn omgiven av en häpnadsväckande stor militär- och polisstyrka, helt avskärmade från världen”

Källor:
Twitter: Gilets Jaunes Go Acte 41
Yellow vests, anarchists put French police on G7 alert
Wikipedia: 45th G7 summit
G7 Summit 2019


  • Publicerad:
    2019-08-26 14:55