Gudrun Schyman slutar som partiledare för FI

POLITIK. Efter elva år som partiledare för Feministiskt initiativ (Fi) har Gudrun Schyman nu bestämt sig för att sluta.

Vid nästa kongress kommer inte Gudrun Schyman att ställa upp för omval som partiledare för Feministiskt alternativ (Fi). Partiet har idag två partiledare, där den andra partiledarposten innehas av Gita Nabavi.

Däremot kommer Schyman även i fortsättningen att vara verksam i partiet, där hon nu förbereder sig för en ny roll som ledare för den politikerskola som ligger i startgroparna, ”Fi Akademi”. Syftet med skolan är att lära nya medlemmar vad det innebär att vara förtroendevald och hur politik fungerar, vad man gör och inte gör – en portion statskunskap, en portion etik.

— Traditionella partier och fackförbund har sina kursgårdar, vi gör det här. I stället för att jag reser överallt, får folk nu komma till mig, säger Schyman.

Hon kommer också att bli kvar i kommunalpolitiken i Simrishamn.

Feministiskt initiativ bildades 2005. Fi fick 0,7 procent i valet 2006, 0,4 valet därpå och 3,1 procent 2014. I år backade partiet till 0,45 procent. Schyman betonar dock att det inte ska ses som att hon nu lämnar ett sjunkande skepp:

— Även om vi gjorde ett sämre valresultat än vi hade hoppats är partiet mer stabilt än vi har varit tidigare. Vi hade listor i ett sextiotal kommuner, och över hundra lokala grupper.

Nu siktar partiet på vårens val till EU-parlamentet. I förra EU-valet fick partiet ett mandat. Schyman menar attett feministiskt parti nu behövs mer än någonsin:

— Ja, just nu har nationalismen fart, men det organiserade motståndet mot den sker det ofta ur en feministisk, intersektionell utgångspunkt. Feminismen och nationalismen är de stora motpolerna.

Schyman tror att partiet kommer att klara sig utmärkt utan henne i ledningen. Men hon erkänner att hennes roll har varit dominerande i partiet:

— Det har nog inte alltid varit helt lätt för andra att ta plats, i skuggan av mig.

Gudrun Schyman har varit politiskt aktiv sedan i mitten av 1970-talet. Hon gick med i dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) 1977. 1990 bytte partiet av taktiska skäl namn till Vänsterpartiet (V), där Schyman valdes som partiledare 1993. År 2003 tvingades hon att avgå sedan det framkommit att hon gjort felaktiga skatteavdrag. 2005 bildades Feministiskt initiativ, med Schyman på en delad partiledarpost.

Källa:
Gudrun Schyman slutar som partiledare för Fi

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan

— Det har nog inte alltid varit helt lätt för andra att ta plats, i skuggan av mig [Gudrun].

Nej, ”normbrytande” biografpissare växer inte på trän om man säger så.

.db.
Nybörjare
.db.
1 år sedan

Äntligen har hon kastat in sina nedkissade underkläder! Inte går hon till historien som en gigant iaf.
Hon kan göra en ny bravad på bion, kissa i en kruka i ett hörn.

Ruttna lingon.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Jaha, då var det färdigkissat för den gamla kommunistpaddan.

https://www.youtube.com/watch?v=SwyJAEZ3PzQ