Grundaren till ”Stå upp för Sverige” döms för rasism på Facebook

YTTRANDEFRIHET. Grundaren av Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”, Patrik Markström, döms till villkorlig dom och 60 dagsböter för att han inte har raderat rasistiska kommentarer som andra skrivit.

Patrik Markström, 52, döms nu av Eskilstuna tingsrätt till villkorlig dom och 60 dagsböter för att han som ansvarig för en så kallad elektronisk anslagstavla – Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” – inte har raderat alla inlägg med påstått rasistiskt eller hatiskt innehåll.  

Enligt BBS-lagen ska den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla ansvara för att förhindra att uppenbart brottsligt innehåll, som barnpornografibrott eller hets mot folkgrupp, förekommer på anslagstavlan.

Totalt åtalades Markström för åtta fall av hets mot folkgrupp, och han fälls nu för samtliga.

Markström hävdade under huvudförhandlingen att det skrivits över 250 000 kommentarer i gruppen varje månad, och att tusentals kommentarer raderats, men att han omöjligen kunnat läsa och granska alla kommentarer som publiceras i gruppen.

— Det är positivt med en fällande dom, även om den är lindrig, kommenterar Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, domen och tillägger:

— Den här varningen innebär ändå konsekvenser för den här mannen och han kan exempelvis få svårt att resa.

”Stå upp för Sverige” var under en lång period Sveriges största politiska Facebookgrupp. Gruppen bildades ursprungligen som en stödgrupp till Örebropolisen Peter Springare i februari 2017 under namnet ”Stå upp för Peter Springare”. Efter att Springare tagit avstånd från gruppen fick den sitt nuvarande namn.

Markström har hela tiden förnekat brott.

Källa:
Patrik Markström döms för rasism på Facebook

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Vera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Att kämpa på det ”rätta sättet” har jag hört till leda med dessa nybildningar som spittrar den nationella kampen. Att kämpa på ”rätt sätt” tycks inte hjälpa längre – åtalen dräller över dem åndå.En bestående grund är trots allt NATIONALSOCIALISMEN med en kompakt sammanhållning som ger kraft att motstå demokratins förföljelser och ta avstånd från den utan att snegla mot den. Det hjälper inte – ta en rejäl ståndpunkt som Nordiska motståndsrörelsen – då kämpar Du verkligen på det rätta sättet!!