Gröna vänstern: ”Stoppa Israels folkmord på palestinierna”

ISLAND. Det isländska partiet Gröna vänstern vill bojkotta alla israeliska varor och bryta diplomatiska förbindelser tills Israels folkmord på palestinier och ockupationen av Palestina har upphört.

island

Reykjaviks kommun beslutade för en tid sedan att man skulle bojkotta alla israeliska varor – så länge som ockupationen av palestinsk mark fortgår. Islänningarna riktade då även kritik mot ”israels apartheid-policy”. Kommunen tvingades dock backa efter massiv kritik från judiskt håll. Nu arbetar man på en nerbantad version av bojkotten där man endast vägrar köpa varor producerade på ”ockuperad mark”.

Det isländska partiet Gröna vänstern valde dock under sina landsdagar i helgen att klubba igenom ett förslag där partiet ställer sig bakom en total bojkott av israeliska varor samt ett avbrott i alla diplomatiska kontakter med landet. Handel och kontakt ska återupptas då Israels folkmord på palestinier och ockupationen av Palestina har upphört. Enligt partiet kan det israeliska folkmordet på palestinier bara stoppas genom att man väcker en internationell opinion mot våld och ockupation.

Israels ambassadör Raphael Schultz befinner sig just nu på Island där han för diskussioner med Reykjaviks kommun gällande den nu nerlagda bojkotten av Israel. Att Israel skulle utföra ett folkmord på Palestinier kallar han ”en nedrig lögn” och beskyller Gröna vänstern för att vara ett odemokratiskt parti hämtat från Stalins tid.

— Att ta ställning på detta vis utan att ge den anklagade rättvis behandling tycks vara något från Stalins dagar eller dagens Nordkorea. Inte något från ett parti som bygger på demokratiska värderingar, menar ambassadören.

Källa:
Gröna vänstern vill bryta förbindelser med Israel

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments