Greta Thunberg tilldelas alternativa Nobelpriset

INRIKES. Right Livelihood-priset, som i dagligt tal kallas ”det alternativa Nobelpriset”, tilldelas i år bland andra till klimataktivisten Greta Thunberg, 16, som blir den yngsta någonsin som fått priset.

Greta Thunberg. Foto: Jan Ainali (CC BY-SA 4.0)

Right Livelihood-priset, som ofta kallas ”det alternativa Nobelpriset”, instiftades 1980 och delas i år ut för 40:e gången vid en ceremoni i Stockholm den 4 december.

”Fyra framstående kämpar för mänskliga rättigheter, demokrati och klimatet” belönas med en miljon kronor var.

En av pristagarna är den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som med sina 16 år blir den yngsta som någonsin fått priset.

— Hennes politiska krav hörs över hela världen, säger Right Livelihood-prisets nuvarande ordförande Ole von Uexkull och fortsätter:

— Hon har inspirerat många andra att engagera sig politiskt och detta i en generation som vuxna ibland påstår är en passiv och oengagerad generation.

Thunberg får priset med motiveringen: ”För att med utgångspunkt i vetenskapliga fakta inspirera till och stärka politiska krav på omedelbara åtgärder mot klimatförändringarna”.

Vid sidan av Thunberg delas priset ut till tre andra personer. Den kinesiska advokaten Guo Jianmei får priset ”för hennes banbrytande och ihärdiga arbete med att säkra kvinnors rättigheter i Kina”.

Människorättsaktivisten Aminatou Haidar från Västsahara tilldelas priset ”för sin orubbliga ickevåldskamp för självständighet och rättvisa åt Västsaharas folk, trots tortyr och förföljelse”.

Davi Kopenawa och organisationen Hutukara Yanomami Association, som han är medgrundare till, får priset ”för deras outtröttliga och modiga arbete med att skydda Amazonas skogar och biologiska mångfald, liksom ursprungsfolkens landområden och kultur”.

— Det de fyra har gemensamt är att de är praktiska visionärer. De har fått människor runt hela världen att stå upp mot orättvisor och för en hållbar framtid, säger Ole von Uexkull.

Right Livelihood-priset instiftades av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull som sålde delar av sin frimärkssamling för att finansiera priset. Med hjälp av privata donationer har fonden sedan kunnat växa.

Källa:
Klimataktivister och demokratikämpar får Right Livelihood-priset 2019

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

10
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
RokvikenLarssonRickardEthnyLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Greta är groomad av vänstern/judendomen likt många andra tidigare såsom mona sahlin, Anna lindh, sabuni sapiens, ”flugspiral i håret” amanda lind, och senast afghanslynan vahonuheter, att papegojja klyshor offentligt för framtida partiledarjobb.
Hårt manglad NPG med hjärnskada sedan tidigare.
Om man hatar henne nu, hur illa blir det när hon baxas in i antifaflocken (orginella insatsstyrkan) vid motdemon mot allt offentligt vitt/Svenskt?

Lingonet
Medlem

Ett nytt namn för fenomenet: Råttfångare från Hameln för dem som råkat läst sagan.
Om inte:
http://vuxnabarn.nu/saga-och-myt/rattfangaren-i-hameln/

Ethny
Medlem

Nu blir mamman Malena Ernman i alla fall glad då detta var hennes mål redan från början: Att tjäna så mycket pengar som möjligt på sin dotter. Snacka om att utnyttja sin egna avkomma. Det syns tydligt i hennes beteende att det enbart är pengar som avskrädet tänker på. Att en individ med kopplingar till våldsvänstern och AFA får detta (((pris))) bevisar bara att globalisterna har henne i ett järngrepp och enbart för att hon förmedlar deras propaganda om (((klimatet))). Hon påstår att havsnivåerna höjs, vilket det uppenbarligen inte gör då det har framkommit att havsnivån snarare sjunker runtom Sverige.… Läs mer »

Ethny
Medlem

Sedan bara för att inflika – hon påstår att hon enbart vill skapa debatt genom sina framföranden, vilket jag tror är en lögn.

Att dels få sprida sin agenda men även de pengar som familjen kommer att ”belönas” med tror jag är den enda faktorn och motivationen.

Rickard
Medlem

Davi Kopenawa och organisationen Hutukara Yanomami Association, som han är medgrundare till, får priset ”för deras outtröttliga och modiga arbete med att skydda Amazonas skogar och biologiska mångfald, liksom ursprungsfolkens landområden och kultur”

Med precis samma motivering kan motståndsrörelsen få priset nästa år det är bara att byta Amazonas till Nordens.

Larsson
Redaktör

Den innantill—läsande Gråt-Greta och hennes följare The Gretards börjar gå mig på nerverna!

Larsson
Redaktör

Vem är det Gråt-Greta får till att ha dåligt samvete? 14-åring tog sitt liv.
https://twitter.com/breakingnlive/status/1177273817984581633?s=21

Ethny
Medlem

Fyfan. Varför detta är så osmakligt är p g a sådant här brukar alltid ske när någon får sprida vansinne och lögner medan media backar upp personen i fråga och ger det maximal spridning utav vansinnet. För hur kan ett barn veta om att det är ett fåtal judiska familjer som har monopol på en stor del av media i de flesta länder? Deras agenda går ut på att stödja Gretas åsikter och sprida hennes propaganda. Citerar min egna kommentar, för det var just detta som jag menade när jag skrev det här: Det enda hon förmedlar är: ”Vi kommer… Läs mer »

Rokviken
Medlem

Här har Greta inga svar på några frågor.
Utan manuskript kommer man inte långt då man är styrd av andra krafter.

https://www.youtube.com/watch?v=0bwLt_5t73g&feature=youtu.b&app=desktop

Ethny
Medlem

Tack för att du länkade videoklippet. Har inte lyckats hitta den på länge. Det var den jag skrev om i min kommentar.

Tror det även ska finnas en till där hon får ett par frågor och inte kan svara något alls, det var den jag hade i åtanke när jag skrev kommentaren. Det visade sig dock att det var just denna du länkade. Kan ha misstagit mig och att det enbart finns detta klipp, måste i sådana fall sett fel eller något, nåja.