Gränskontrollerna förlängs på grund av terrorhot

INRIKES. Under torsdagen beslutade regeringen om om fortsatt gränskontroll vid inre gräns i tre månader. Orsaken till beslutet beror på att regeringen gjort bedömningen att det fortfarande finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.

Under torsdagen kom beslutet om att regeringen valt att förlänga gränskontroller vid inre gräns i ytterligare tre månader. Detta då de gjort bedömningen att det ännu finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige. Även Säkerhetspolisen (SÄPO) har gjort bedömningen att terrorhotnivån är fortsatt förhöjd.

I en Schengenrapport, som hölls hemlig inför valet, larmade man för att Sverige har en av Europas sämsta gränskontroller. I den sekretessbelagda rapporten, som gick under namnet ”Evaluation of Sweden in the field of management of the external borders” återfinns resultatet av det som blev efter att Schengen-inspektörer Sverige intervjuade gränspoliser runtom i landet.

Enligt inspektörerna är svenska kontroller dåligt bemannade, arbetsmetoderna kritiseras och de som ska utföra arbetet saknar rätt utbildning. Personalen har heller inte tillräcklig utbildning för att kunna upptäcka falska pass.

Rapporten hölls hemlig under valrörelsen och enligt uppgifter ska flera poliser fått höra på möten om att ”resultatet från Schengeninspektörernas besök är politiskt sprängstoff”.

Trots gränskontrollerna har Sverige ändå delat ut runt 107 000 uppehållstillstånd under 2018. När året är slut beräknas runt 130 000 uppehållstillstånd har delats ut.

Kontrollerna kommer att fortgå till den 11 februari 2019.

Källor:
Gränspoliser: Rapport undanhölls – inför valet
Gränskontrollerna förlängs ytterligare

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
André Devecseri Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
André Devecseri
Medlem

Paa taag i synnerhet är kontrollerna ett skämt. Daa jag tog taaget i vaaras höll jag upp ID:t, polisen sneglade nonchalant paa det i en halv sekund och gick vidare. Vet dessutom att de inte bordar alla taag.

T.o.m. paa Arlanda inför 1 maj 2017, daa jag flög via Kiev (varifraan det är officiell, fullständig gränskontroll mot Sverige) tog polisen knappt ID:t i handen och vinkade mig nonchalant förbi.