Göteborgsrättegången dag 1: Åklagaren under press

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Just nu pågår den första rättegångsdagen i skandalrättegången i Göteborg, där en åklagare mot rådande praxis kollektivt försöker döma demonstrationsdeltagare för hets mot folkgrupp.

Idag inleds rättegången mot 16 personer som deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration den 30 september 2017.

Åklagare Jonas Martinsson har gått på polischefen Erik Nords linje och menar i princip att alla de som slöt upp i demonstrationen gemensamt är skyldiga till hets mot folkgrupp.

— Genom att befinna sig på platsen under de här omständigheterna har man bidragit till att sprida meddelandet, sa Martinsson idag under sin sakframställan.

Åklagare Jonas Martinsson.

Tidigare har hets mot folkgrupp alltid varit ett individuellt brott men inför demonstrationen 2017 framförde Erik Nord teorin att ”helhetsintrycket” av en demonstration också kan innebära hets mot folkgrupp. I praktiken är detta ett försök att genom att förbjuda vissa symboler och ideologiska uttryck införa ett indirekt organisationsförbud mot Nordiska motståndsrörelsen och andra grundlagsskyddade politiska organisationer.

Under sakframställan visade åklagaren vidare upp en 40 minuter lång film som förutom den aktuella demonstrationen också visade scener från andra demonstrationer som inte rör det aktuella åtalet. När en av advokaterna bad åklagaren peka ut när dennes klient begår brottet hets mot folkgrupp i filmen kunde åklagaren inte göra det utan återvände då till att det är ”helheten” som är hets mot folkgrupp.

I övrigt gick försvaret till attack mot åklagaren under dagen och försökte först få igenom avvisningsyrkanden för de delar av åtalet som berör tryckta föremål, då dessa egentligen bör ligga på JK:s bord och JK redan friat såväl plakaten som användes under demonstrationen som själva tyrrunan. Efter en längre överläggning valde dock tingsrätten att avslå avvisningsyrkandet.

Vidare kallade försvaret vittnen som man vill ska höras under rättegången, däribland en dialogpolis och en ej åtalad demonstrationsdeltagare.

Åklagaren å sin sida kallade Säpo-agenten Ahn-Za Hagström som vittne. Hagström har sedan tidigare skrivit ett falskt vittnesmål där Motståndsrörelsen målas ut som en renodlat kriminell verksamhet.

Nordfront kommer följa rättegången de kommande tre veckorna som den kommer pågå och vid behov återkomma med uppdateringar.

Uppdatering: Åklagaren tvingades ta tillbaka en del av sin bevisning om anstiftan till våldsamt upplopp mot nästeschef Jimmy Andersson eftersom advokaten konstaterade att han inte befann sig där åklagaren påstod att det aktuella upploppet utspelade sig.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
11 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Vera
Vera
9 månader sedan

GÖTEBORG 30.9.2017 En av våra sköldbärare snubblade på trottoarkanten och föll- TRE poliser i kravallklädsel slog honom med batonger. Ville rusa fram – men kamrater hindrade mig – TYVÄRR – inte skulle väl de slå på en gammal tant – eller? Men övervåld OCH HELT OSVENSK var polisens beteende.

Anders Jonsson
Anders Jonsson
9 månader sedan

Ni som är åtalade kan vara stolta och sträcka på ryggen. Ni är hjältar som älskar ert folk och som vill kämpa för vår överlevnad. Rättegången är en diabolisk, kriminell, sinnessjuk fars där ett kriminellt svensk-fientligt (((system))) styrt av JUDAR och frimurare försöker tysta den enda sanna oppositionen till systemet, nämligen Nordiska motståndsrörelsen. Att JUDARNA ligger bakom åtalet, det vet alla med intelligens, insikt och förstånd. Men ni som är av vårt folk bland poliser, åklagare, domare, journalister etc och som försöker åtala och döma folk till fängelse på grund av vår politiska övertygelse och vår renhåriga kamp för vårt… Läs mer »

Klaus
Klaus
9 månader sedan

Vilka folkgrupo känner sig hotad? Parasiter, perversa, pädofiler?
Anklagelserna mot Nmr är hets mot en svensk folkgrupp som inte accepterar den odemokratiska massinvasionen, folkutbyte och hets mot det svenska folket och den vita rasen som den svarta rapparen Conable nyss gjorde.
Det är normalt och en gammal tradition att medlemmar i organisationer och föreningar (t.ex.idrottare, kristna, muslimer med burka, partimedlemmar) bär lika kläder (inkl. kravatter) och symbol.

Fredrika
Fredrika
9 månader sedan
Reply to  Klaus

Det finns ingen folkgrupp. Och man behöver inte ha hetsat mot en folkgrupp för att dömas för det. HMF är brott mot staten och samhället, dvs statens politik och värdegrunder. HMF-domar är alltid politiska domar för att straffa politiskt oppositionella. ”Folkgrupp”-termen är en täckmantel för att skydda makten från opposition.

Lotta
Lotta
9 månader sedan

STÅ PÅ ER KAMRATER!

Ethny
Ethny
9 månader sedan

Stå på er!

Helt sjukt och vidrigt vad de försöker göra här. Man verkligen märker att de är riktigt desperata, och detta är den s.k (((demokratin))) där vi påstås ha yttrandefrihet och åsiktsfrihet som många idioter försvarar utan att ens tänka eller använda huvudet/hjärnan och kommenterar oftast: ”det är det bästa system vi har”.

Anders Jonsson
Anders Jonsson
9 månader sedan
Reply to  Ethny

När jag läste statskunskap i Uppsala för många år sedan så fick vi lära oss att den demokratiske idolen Winston Churchill en gång sade att (((demokrati))) är inget bra system men det är det bästa som mänskligheten kommit på. Denna JUDE-lögn är det fortfarande många som tror på.

Björn Björkqvist
Björn Björkqvist
9 månader sedan

Det är svårt att finna ett ord som beskriver rättegången. Efter en stunds funderande är ordet ”Vidrigt” nog det som ligger närmast till hands. Det man nu försöker göra är att förbjuda en organisation (till att börja med) utan att behöva ändra lagstiftning. Man menar att föreningsfriheten omöjliggör förbud av exempelvis Isis så då kan man inte komma åt regimkritiker den vägen. Nu vill man istället förbjuda en laglig organisations rätt att yttra sig. Symbolerna är inte olagliga men om de används av NMR ska de vara det, anser man i ett suspekt cirkelresonemang som egentligen saknar all form av… Läs mer »

Peter
Peter
9 månader sedan

Vilka är det som hetsar, om inte judarna med sin talmud. -Till och med den bäste gojen måste dö, menar man!

Lars
Lars
9 månader sedan

I ett fritt land finns inga lagar om ”hets mot folkgrupp”!

David
David
9 månader sedan

Vilket sammanträffande:

https://www.sydsvenskan.se/2019-09-25/i-dag-skjuts-jessica-meir-upp-i-rymden

”Det blev en lyckad uppskjutning för svenskamerikanska Jessica Meir.” MEIR!

”Jessica Meir är född i USA, men har svenskt medborgarskap via sin mamma. Hon har också rötter i Israel via sin pappa.”

Rymdresor är ännu en gigantisk lögn …