Göteborgs stad kritiseras av DO efter antinordisk diskriminering

INRIKES. Göteborgs kommun kritiseras nu för att de diskriminerar nordiska arbetssökande.

Göteborgs kommuns tillämpning av ”normkritisk kompetensbaserad rekrytering” får nu kritik av Diskrimineringsombudsmannen.

DO påbörjade en granskning efter att man fick uppgifter om att trafikkontoret inom Göteborgs kommun tar sökandes etnicitet i beaktning när de tillsätter chefstjänster. Detta innebär att utomnordiska invandrare kvoteras in på dessa chefsposter.

Kvoteringen har skett på order från kommunfullmäktige som går ut på att ”kraftigt öka” andelen rasfrämmande chefer med ”normkritisk kompetensbaserad rekrytering” som verktyg. Kommunen vill genomföra detta genom att ”erbjuda handledning/utbildning till förvaltningarna om vad normkritisk kompentensbaserad rekrytering innebär, erbjuda seminarier om normkritiskt tänkande samt att skapa ett lärande genom fokusgrupper och nätverk”, skriver DO.

DO konstaterar dock att arbetsgivare inte får diskriminera arbetssökande baserat på dennes etnicitet enligt diskrimineringslagen.

I sitt beslut skriver DO följande: ”Att formulera jobbannonser på ett inkluderande sätt och välja flera rekryteringskanaler för att attrahera kompetenta arbetssökande med olika bakgrund är tillåtet. Men att baserat på etnisk tillhörighet ge företräde för eller välja bort en arbetssökande, även vid lika eller likvärdiga meriter, utgör alltså diskriminering enligt DL [Diskrimineringslagen]”.

Enligt DO:s bedömning har kommunens tillvägagångssätt vad gäller rekryteringar inneburit en olaglig form av ”positiv särbehandling”.

Källa:
Tillsyn avseende förbud mot diskriminering vid rekrytering

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Bo
Nybörjare
Bo
1 år sedan

Intressant. Det skulle inte förvåna om det här leder till någon form av ”diciplinär åtgärd” gentemot DO. Inte kan man väl ostraffat få kritisera den nu rådande verkligheten att nordiska folk diskrimineras till förmån för rasfrämlingar?

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan
Reply to  Bo

Det kan också vara så att myndigheter och företag med allt för många inkvoteringar från tredje världen inte fungerar optimalt, utan långt därifrån, i många fall inte alls. Det är ett fenomen som är välkänt i USA sen många år. På en myndighet (i USA) med hundra anställda där man kvoterar in hälften rasfrämlingar, så kommer resterande 50 vita anställda att få göra hela arbetet, samtidigt som de måste ”utbilda” och serva rasfrämlingarna. Det här drar ner takten till snigelfart på hela myndigheten där enda möjligheten att driva verksamheten är att börja lägga ärenden i botten på pappershögarna, där de… Läs mer »

Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

”Positiv särbehandling” av ras- och kulturfrämlingar på alla områden (särskilt leta lägenhet och jobb) är just den perversa Talmud-Kalergi-ockupationspolitiken som endast nationalsocialister har kritiserad och demonstrerad emot hittills.
”Svenskar först” är självklart den rätta politiken i Sverige, inget annat.