Gösta Mittag-Leffler – en av matematikens giganter

Dagens datum 16 mars: Denna dag 1846 föddes matematikern Gösta Mittag-Leffler i Stockholm. Han skulle bli känd för sin forskning kring komplexa tal och som en matematikens organisatör och entreprenör.

gösta_mittag_leffler

Som 19-åring började Gösta studera matematik vid Uppsala universitet där han var mycket framgångsrik. Redan efter sju år hade han doktorerat. Hans doktorsavhandling hette ”Om skiljandet af rötterna till en synektisk funktion af en variabel”. I samband med sin disputation blev han anställd som docent vid Uppsala universitet. År 1876 blev han som 30-åring professor i matematik vid Helsingfors universitet.

1891 flyttade han tillbaka till Stockholm och blev professor i matematik och rektor för Stockholms högskola (numera Stockholms universitet). Göstas forskning handlade om funktionsteori och komplexa tal. Komplexa tal var vid den här tiden ganska nytt inom matematiken och mycket av Göstas forskning handlade om hur dessa tal kunde användas inom matematisk analys.

Professor Olle Häggström vid Chalmers har beskrivit ”den svenska matematikens fader” som inte en av matematikens absolut främsta genier men däremot dess entreprenör och organisatör. Mittag-Leffner gjorde ett stort arbete med att bygga upp svensk forskning inom matematik. Bland annat grundade han tidskriften Acta Matematica som än idag är en högt ansedd tidskrift för forskning inom matematik. Vid Stockholms universitet ägnade han mycket arbete med att bygga upp matematiska institutionen och lära upp framtida matematiker. Bland annat var han handledare åt de kända matematikerna Ivar Fredholm och Hjalmar Mellin när de doktorerade.

Mittag-Leffler-institutet.

Mittag-Leffler-institutet.

Mittag-Leffner var aktiv inom många olika föreningar och projekt inom en rad olika områden. Bland annat var han ledamot i Nobelkommitén, Kungliga Vetenskapsakademin och Royal Society, en brittisk förening för framstående vetenskapsmän. Han var även med och finansierade expeditioner till Arktis.

Bibliotek0644Den 7 juli 1927 avled Gösta Mittag-Leffler av ett magsår i sitt hem i Djursholm i norra Stockholm. Han donerade en stor del av sina tillgångar och sin villa med tillhörande bibliotek till Kungliga Vetenskapsakademin, med motkravet att tillgångarna skulle användas till ett matematiskt forskningsinstitut – det första i världen – som han och hans fru Signe grundade år 1916. Stiftelsen Institut Mittag-Leffler har som syfte att främja forskning inom matematik inom de nordiska länderna och internationellt. Varje år inbjuds de främsta matematikerna inom sina respektive områden för att arbeta på specifika matematiska teman. Därmed är Gösta Mittag-Leffler fortfarande bidragande till att matematiken utvecklas, 86 år efter sin egen död.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jan Hjelm Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Jan Hjelm
Medlem

Det cirkulerar ett envist rykte om att Alfred Nobels fru/fästmö/älskarinna (olika bud) ska ha haft en amorös affär med Gösta Mittag-Leffler och på grund av detta ville inte Nobel inkludera något Nobelpris i matematik i sitt testamente då Mittag-Leffler skulle vara en rätt så given pristagare.