Göran Persson: ”M och KD bildar regering med passivt stöd av SD”

POLITIK. Före detta statsministern Göran Persson (S) tror att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att bilda den nya regeringen med Ulf Kristersson som statsminister och med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

Foto: Magnus Fröderberg/Norden.org

I SVT:s Agenda på måndagskvällen intervjuades tidigare statsministern Göran Persson om hur Sverige skulle kunna regeras med tanke på det besvärliga parlamentariska läget efter valet. Han tror att det kommer att ta tid att komma fram till en lösning:

— Det blir, tror jag, en ganska dramatisk process. Där man kanske röstar några gånger i statsministerfrågan.

Persson tror inte att de rödgröna partierna kommer att få stöd i Riksdagen för en regeringsbildning. Inte heller tror han att en ren alliansregering kommer att tolereras av Sverigedemokraterna, främst på grund av Centerpartiets och Liberalernas låsning i migrationsfrågan.

Den troliga lösningen i slutänden blir då att Moderaterna och Kristdemokraterna får säga farväl till sina allianskolleger Centerpartiet och Liberalerna och själva bilda regering. Persson säger i intervjun:

— Den [regeringen] tolereras av både Sverigedemokraterna och troligen också de så kallade mittenpartierna, Liberalerna och Centerpartiet.

Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han kan samarbeta med vem som helst – men har främst pekat ut Moderaterna och Kristdemokraterna som möjliga samarbetspartners.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer, som utfrågades i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen, poängterade flera gånger att målet är att bilda en alliansregering. Men han uteslöt samtidigt inte att andra alternativ kunde bli aktuella ifall en ren alliansregering inte skulle gå att samla stöd för.

Källa:
Göran Persson: KD och M troligaste regeringsalternativet

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

10
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
LingonetGrottbjörnenKarl-Путин AKlausCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Oavsett försök till regeringsbildning så måste SD rösta mot.
Sveriges enda chans är nyval.

Lingonet
Medlem

Håller med. Hela valrörelsen har varit av det slag som skulle fördömas av västmedia om de förekommit i ”o land” (o judekramare). Och krav på avgångar och nyval.
Jag tror att man iscensatt en otrolig kupp i sverige, kan ha hänt innan internet, vem vet, men det här är uppenbart planerat.

Klaus
Medlem

Vad är passivt stöd? Hålla käften?

Grottbjörnen
Medlem

lite som vänstern är i S regeringar, de får inte riktigt va med o leka vid köttgrytan, men de röstar på S förslag för att de inte vill ha borgerlig regering

Karl-Путин A
Medlem

SD har stöttat moderaterna under ledning av den psykopatiska stridsmulan under 2 mandatperioder (8 år, vilket har lett till minst 500 000 nya bidragstörstande rasfrämlingar i Sverige) – så alla ni som röstat på SD kan se fram minst en miljon till gruppvåldtagare, bilbrännare och asylparasiter de kommande åren, enligt de accelererande invandringstalen som SD tänker stötta.

Lingonet
Medlem

Börjar redan kalla SDare svarting/pyroman/våldtäkt/ och pedofilkramare

Grottbjörnen
Medlem

ett bättre men knappast bra alternativ, det som är bra är att det kanske kan bromsa in det oundvikliga några år till så vi hinner växa

Lingonet
Medlem

Man skickar invandringskritikerna några köttben som utvisningar av ”kriminella”, påskyndanden av övriga etc.
Svenne är nöjd, hans barn är oskulder med något tätare laptop/gaypadköp, bilen, huset mm är intakta.
Kan man ha det bättre, man kan ju stanna hemma efter mörkrets inbrott så slipper man se/uppleva eländet.

Lingonet
Medlem

Det verkar förfabricerat hela skiten.
Man har förhalat massor av saker före valet för att sedan visa svenne att allt ordnar sig med (((oss))), gå tillbaks till TVn, linköping får mello!

Grottbjörnen
Medlem

på ett sätt kanske det hade varit bätttre om S och C bildade regering så kommer shtf snabbare, men vet inte vad jag ska tycka