Godkännande av EU:s coronafond stoppas tillfälligt i Tyskland

UTRIKES. Tysklands högsta domstol stoppar godkännandet av EU:s coronafond. Anledningen är att förslaget, som godkänts av parlamentet, bestridits juridiskt.

Tidigare i veckan godkände den tyska förbundsdagen planerna om att upprätta en coronafond på EU-nivå, som totalt ska uppgå till 750 miljarder euro. Nu har dock den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe meddelat att president Frank-Walter Steinmeier inte kan underteckna beslutet, med anledning av att ett antal juridiska bestridanden gjorts mot beslutet.

Innan dessa är uppklarade ska det alltså inte coronafonden kunna godkännas av Tyskland. Exakt vilka som ligger bakom är oklart, men oppositionspartiet Alternativ för Tyskland, som numera utsätts för spionage från tysk säkerhetstjänst,  har tidigare lovat att kämpa för att förslaget inte ska gå igenom.

Att godkännandet stoppas i Tyskland innebär att det heller inte blir godkänt på EU-nivå fram till dess att rättsprocesserna avslutas på ett sådant sätt att Tyskland kan godkänna fonden. Hur sannolikt det är att beslutet stoppas permanent är oklart.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments