KRÖNIKA. Att närvara på skid-VM i Falun var en fantastisk upplevelse, skriver Henrik Pihlström.

Skid-VM i Falun 2015 pågick mellan den 18 februari till den 1 mars. Av en händelse blev jag inbjuden genom en överbliven publikbiljett på en av dagarna. Solen sken upp på denna vackra vinterdag.

skidelit

Jublet, bjällrorna och flaggorna möter skidåkarna där jag står vid den så kallade ”Mördarbacken”. Även om jag själv inte brukar följa skid-VM tänkte jag att det skulle bli en helt annan upplevelse att vara på plats där det händer på riktigt. Istället för att sitta hemma på soffan kunde jag andas frisk luft och känna av energierna från den massiva publiken.

skid16b

På ett sätt är det något surrealistiskt med denna dag. När jag ser publiken känns det som jag gör en tidsresa fyrtio år tillbaka i tiden. Bilderna på glada flaggviftande svenskar och andra nordbor skulle kunna vara en bild från 1970-talet.

skidor_falun

Skid-VM är ju öppet för alla men det är något som gör att det är ett urval av befolkningen som tar sig till åskådarplatserna. Även om Migrationsverket skulle betala biljetter för att jämna ut den etniska sammansättningen bland publiken skulle myndigheten misslyckas.

skidor_falun2

Jag blir tipsad om att somliga redan upprörts över denna så att säga diskriminerande skidsport. År 2013 försökte Anita Goldman på Expressen koppla den nordiska skidtraditionen till extremnationalism och fascistisk symbolism i artikeln ”Ett renat folk”.

skidor_falun3

Att kulturmarxister och liberaler ser rött när en samling människor inte är tillräckligt multietniska är inte så uppseendeväckande. Till skillnad mot asylkramare och multikultiivrare vill jag vara mer hederlig. Det är inte min sak att tillskriva en publik en definierad politisk hemvist. Folk kommer ju dit för att de tycker att det är roligt.

skidor_falun4

Skid-VM handlar inte om en politisk manifestation. Jag skulle inte tro att publiken i Falun är särskilt mer nationalistisk än den övriga befolkningen. De flesta röstar säkerligen också på sjuklöverns partier. Många som kommer dit skulle jag vilja skälla ut för att de tillåter att fosterlandet exploateras genom ”generös invandring”. Jag tänker att många ännu lever oproblematiska liv, borta från det helvete som står för dörren.

skidor_falun6

På ett sublimt plan kan jag däremot misstänka att det finns något hos mina landsmän i publiken som utmärker sig. Ingenstans ser jag någon som röker, många ser friska och välmående ut. Det känns som att det handlar om mer energiska personer som har lite mer framåtanda än medelsvensson. De hyllar idrottseliten på skidor – med perfektion, styrka och framgång som livsmotto.

skidor_falun7

Tävling handlar om att sträva framåt medan idén om jämlikhet hyllar förfall. Jämlikhetsivrarna ser på kriminella med romantiska ögon, de som misslyckas höjs till skyarna, de som begår orättfärdiga handlingar hålls under vingarna. Skid-VM är till sin form en sorts nordisk elitism som tangerar gränsen för det socialt tillåtna.

skidor_falun8

Pk-maffian har gett skidsporten dispens. Men jag misstänker att minsta lilla inslag av politisk medvetenhet skulle framkalla ramaskri. Om exempelvis en elitskidåkare skulle kritisera multikulti-konceptet skulle förföljelserna sätta igång och vara obarmhärtiga.

skidor_falun9

Den grekiska trestegshopperskan Voula Papachristou stoppades att tävla i OS 2012 efter att ha stött partiet Gyllene gryning. Den tyska rodderskan Nadja Drygalla råkade ut för samma sak för att hennes pojkvän var en politisk feltänkare. Räkna med flera förföljelser mot idrottare.

Greklands trestegshoppare Voula Papachristou, stoppades tävla i OS av politiska skäl.

Greklands trestegshoppare Voula Papachristou stoppades att tävla i OS av politiska skäl.

Skulle vi göra tidsresan jag skrev om i början hamnar vi i 1975 när Hoola Bandoola släppte låten ”Stoppa matchen”. Låten skrevs för att backa upp kommunisternas protest mot att Sverige tävlade i en Davis-Cup-match mot Chile i tennis. I låten görs en intressant koppling till Berlinolympiaden 1936:

”På Berlinolympiaden 1936 fick Hitler så mycket reklam att han nästan blev perplex. Och generalerna i Chile dom är ute efter samma sak. Men vi ska inte propagera för deras terrorapparat.”

Just Berlinolympiaden 1936 är extremt förljugen där man i efterhand tillskrivit Adolf Hitler och Tredje riket händelser som aldrig ägde rum under tävlingarna. Som exempel kan nämnas den amerikanske negern Jesse Owens som blev väl mottagen under olympiaden fast en förljugen version om motsatsen senare etablerades. Owens kände sig mer respekterad i Tredje riket än i hemlandet USA.

Olympiaden i Berlin 1936.

Olympiaden i Berlin 1936.

Olympiaden 1936 var till skillnad mot nutid en rättvis tävling där ingen idrottare diskriminerades på grund av politisk hemvist. Ändå har denna olympiad fått exemplifiera att sport och politik hör ihop. Det är rent nonsens. Idrott i sig är opolitiskt. Det enda som räknas inom sporten är den fysiska prestationen och resultatet. Att ändra på det förhållandet gjorde inte Hitler, det försöker däremot dagens maktelit göra.

skidor_falun5

Skid-VM i Falun 2015. Backhoppning för de yngre.

Under dagen i Falun får jag ändå en strimla hopp om att det finns ett underlag för mer kreativa tankar hos vår befolkning. Att se unga och gamla vifta med flaggorna bland granarna vid en av backarna är en bild som fäster sig på näthinnan och stannar i hjärtat.

Skid-VM i Falun 2015.

Skid-VM i Falun 2015.

Personerna som klätt ut sig i blågula peruker, alla ansiktsmålningar och en ung kvinna med plakatet ”Go Sweden” gör att jag lämnar dagen med glada minnen. Intrycken blev över min förväntan. Att närvara på skid-VM i Falun var en fantastisk upplevelse.

skid2b


  • Publicerad:
    2015-03-09 20:47