Gigantisk arbetslöshet hos utrikes födda i Norrland

MÅNGKULTUR. Nästan 50 procent är nu arbetslösheten hos utrikes födda i många norrländska kommuner. Regeringens och kommunernas politik har misslyckats och ingen har några lösningar på de accelererande problemen.

I många norrländska kommuner är nästan hälften av alla migranter arbetslösa. I legendariska Ockelbo är över 49 procent av de utrikes födda invånarna arbetslösa, i Bollnäs är 48 procent arbetslösa och i Härnösand är 44 procent arbetslösa.

I Sandviken, som har en arbetslöshet bland svenskar på 6 procent, är hela 45 procent av migranterna arbetslösa, en överrepresentation med 750 procent. Över 17 procent av kommunens invånare är utrikes födda och i kommunen finns nu ca 2 000 arbetslösa svenskar och ca 3 000 arbetslösa utlänningar.

Det var förövrigt Sandviken som Dagens Nyheter skrev en falsk nyhet om för några år sedan, där de hävdade att Sandviken ”tjänar en halv miljard på invandringen”. De falska uppgifterna hade DN fått från Socialdemokraterna som styr Sandviken. Förra året visade det sig dock att Sandvikens kommun gör näst störst förlust i hela landet och att orsaken är kostnader relaterade till migrationen.

Istället för att ändra politiken väljer nu Socialdemokraterna i Sandviken att höja skatterna.

Den nya statistiken från Arbetsförmedlingen visar dock att det i de flesta fall inte är av avgörande betydelse för arbetslöshetssiffrorna hur många migranter som bor i kommunen. Exempelvis i Pajala kommun är över 15 procent av invånarna bosättare från andra länder. Men arbetslösheten hos dessa är ändå ”bara” 23 procent, vilket är förhållandevis litet.

Istället beror graden av arbetslöshet hos migranter framförallt på graden av arbetslöshet hos den ursprungliga lokalbefolkningen. I exempelvis Umeå, som har en relativt låg arbetslöshet för svenskar på under 4 procent, är också arbetslösheten för utländskt födda relativt låg, cirka 16 procent. Medan i Strömsund som har en hög arbetslöshet för svenskar, hela 7 procent, är 40 procent av migranterna arbetslösa.

Bäst läge för jobb har både norrlänningar och migranter i Kiruna och Gällivare kommun. Där är arbetslösheten drygt 3 procent bland infödda och bara 14 respektive 13 procent för de utrikes födda.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Nybörjare
Anna
2 år sedan

Då finns det hopp om vårt nordiska folk. The survival of the fittest … hehe! Denna förlamande lättja kommer bli deras fall. Vad ska de äta och hur ska de hålla sig varma när strömmen går? Det kommer en dag då till och med vänstern kommer tappa modet då ingen kommer kunna hålla dem under armarna – vad ska de då ta sig till?

Christian Hamilton
Nybörjare
Christian Hamilton
2 år sedan

50%? Då skall vi tillägga att fullt sysselsatt invandrare räknas även om de går bara en timme i veckan på SFI. Nja jag tror att närmare 90% av invandrarna försörjs genom våra surt inbetalda skatter. Kan ju ha fel men långt över 50% är det i alla fall som bara har semester utan att någonsin ha betalat till den.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan

Ja, det trixas med siffrorna så det är nog som du skriver – mycket värre.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Det tar i snitt 8 år innan invandrarna kommer i ”sysselsättning” – så jag skulle nog inte sätta siffran till 50 eller 90 procent, utan minst 95%. Det enda som gör att dagens invandrare får jobb är att staten betalar deras löner – när den perioden upphör går de in i fortsatt bidragsförsörjning som öppet arbetslösa.

Lisa
Nybörjare
Lisa
2 år sedan

Sedan tror jag nog också att arbetsgivare tvekar att anställa invandrare. Problemen med att inte ta i hand med rättegångar med skadestånd till invandraren som följd kan nog få vilken arbetsgivare för att dra sig för det.