Gift i dricksvattnet ett växande miljöproblem

MILJÖ. Över 1,5 miljoner svenskar har kranvatten som är förorenat av giftiga PFAS-ämnen. Gifterna samlas i kroppen på dem som dricker det och leder bland annat till sterilitet, enligt en ny undersökning som gjorts av Hem & Hyra.

En granskning som Hem & Hyra gjort visar att Sveriges giftigaste vatten finns i Gävle. Farliga halter av giftet PFAS har hittats över hela landet och mest förgiftat är vattnet i Gästrikland, Stockholmsområdet inklusive Mälardalen, Halland, Blekinge och i Arvidsjaur.

— Det är den största miljöskandalen på bra länge, säger toxikologen Mattias Öberg.

PFAS är ett samlingsnamn för giftiga högflourerande ämnen som förekommer i bland annat brandsläckningsskum, rengöringsmedel, impregnerade textilier, teflonpannor, matförpackningar och smink.

Djurförsök har visat att giftet leder till leverskador, sämre immunförsvar och skadar fortplantningsförmågan. Det är även cancerframkallande.

Livsmedelsverket planerar att inom kort kraftigt sänka gränsen för tillåtna halter av PFAS. Orsaken är att EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, nu kräver en sänkning av riktvärdena till 1 nanogram per kilo kroppsvikt. Vilket sägs motsvara 15 nanogram per liter dricksvatten för vuxna personer och 5 nanogram för barn per liter dricksvatten.

I vattnet som kommer från Valbos vattenverk i Gävle och som försörjer 12 000 personer med dricksvatten är halten 62 nanogram per liter (SVT uppger felaktigt 52 nanogram per liter). Ett annat vattenverk i Gävle, det i Sätra som försörjer 75 000 personer med dricksvatten, levererar också förgiftat vatten med en giftighets halt av 13 nanogram per liter.

Gifterna samlas i blodet
De giftiga ämnena bryts inte ner i naturen och ­ansamlas i levande varelser. Hos människor samlas gifterna bland annat i blodet. Efter en giftskandal i Blekinge har 3 500 kallingebor lämnat blod och halterna som då uppmättes i kallingebornas blod var bland de absolut högsta i världen.

I en brunn hade grundvattnet av okänd anledning 22 000 nanogram PFAS per liter vatten. Det förgiftade dricksvattnet som levererades till kallingeborna hade 6 000 nanogram PFAS per liter vatten. I Kallinge, Häggatorp, har förövrigt Sverigedemokraterna sitt starkaste fäste. I detta distrikt fick SD 40,5 procent i riksdagsvalet.

Kallinge är även känt för F 17 Kallinge, Blekinge flygflottilj. Många misstänker att militären är en av dem som förgiftat folks dricksvatten genom övningar och olyckor där brandskum använts.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö nyheter.

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
J.N.Robin Nordlund Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Robin Nordlund
Medlem

Jag använder en filterkanna och filtrerar mitt kranvatten i den. Skillnaden är väldigt märkbar bara på smaken då det något illasmakande kranvattnet smakar som vatten igen. Mitt kranvatten kommer ifrån Mälaren. PFAS adsorberas av aktivt kol som finns i dessa filter. Det kostar dessutom mindre pengar än att köpa mineralvatten i butiken.

J.N.
Medlem

Jag kör samma metod sedan några år tillbaka, även vatten till kaffe o te filtreras, självklart få katten sitt dricka från filtreringskannan :) Minskar många olika typer av gifter, samt klor som tillsätts som rening i många vatten.

Köper mina prylar från Clearly of Sweden.