”Genusarbetare” ska motverka machonormer hos byggnadsarbetare

INRIKES. Nu tar byggbranschen till ”genusarbetare” för att få bort en påstådd machokultur bland byggnadsarbetare och göra byggarbetsplatserna mer könsneutrala.

”Genusarbetaren” Charlie Klang.

För att motverka påstådda machonormer och åstadkomma en mer könsneutral kultur på landets byggarbetsplatser tar nu byggbranschen till nya grepp. Ett av dessa är att bjuda in så kallade genusarbetare för att föreläsa och prata förstånd med arbetarna.

Byggnadsfacket presenterar i en intervju i tidningen Byggnadsarbetaren genusarbetaren Charlie Klang, som tidigare jobbade som byggnadsträarbetare i 2,5 år, men därefter sadlade om och började plugga genusvetenskap i Lund. Han berättar att den tuffa stämningen var en starkt bidragande orsak till att han lämnade byggbranschen.

— Det kunde vara en smått hotfull jargong som norm, och en förväntan att man skulle föra sig så. Särskilt när man kom ut i nya grupper. Där fanns en hierarki och man måste hävda sig, säger Klang.

Idag är han klar med sin genusutbildning och har startat Instagramkontot Genusarbetaren. I sin nya roll föreläser han också för bland annat byggföretag och lärare på byggprogram om machonormer.

— Jag vill prata om ansvar, att männen måste skärpa till sig. Men det handlar också om förväntningar – att en riktigt man ska vara stark, tuff, självständig, inte be om hjälp. Det bygger också på den snäva figuren av vad en man är, och där passar många inte in, säger Klang.

I rollen som genusarbetare vill han hjälpa byggnadsarbetare att våga öppna sig för varandra, visa känslor och gråta. Det kommer att förbättra jämställdheten på arbetsplatsen, men också vara positivt för deras egen hälsa, menar Klang.

Genusneutrala bodar
Ett annat nytt grepp från byggbranschen för att skapa ”hållbara arbetsplatser” är att börja kräva genusneutrala byggbodar från leverantörerna. Syftet med det är att fler ska känna sig välkomna och kunna nyttja boden, oavsett kön, religion eller sexuell läggning.

Efterfrågan på genusneutrala bodar har ökat avsevärt bara under senaste halvåret, berättar Mathias Boström som arbetar med att ta fram nya koncept för serviceföretaget Ramirent.

— Tanken är att byggarbetsplatsen ska visa på mixen i samhället och de som arbetar ska känna sig trygga och få den respekten man förtjänar. Tidigare har det nästan uteslutande efterfrågats dam- och herrlösning, det vill säga en extra modul eller bod för omklädning och lunch. Då får man ju inte riktigt samhörighet med övriga arbetsplatsen och man kanske missar viktig information, säger Boström.

Som exempel är byggföretaget NCC:s långsiktiga mål att en fördelning på att minst 30 procent av NCC:s yrkesarbetare ska vara kvinnor (eller män). Det vill säga en könsfördelning på 30–70 procent åt något håll. Idag är 1,5 procent av bolagets yrkesarbetare kvinnor.

Frågan är om byggbranschen ska nå den fördelningen genom att anställa fler kvinnor eller genom att få fler av byggnadsarbetarna att identifiera sig som kvinnor.

Källa:
Genus-Charlie tar byggjobbare i örat: ”Skärpning”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

9
Lämna en kommentar

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Caesar-AureliusJan HjelmFredrikad.bKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Grottbjörnen
Medlem

det lär ju bli många goda skratt ute i bodarna …

Peter
Medlem

Vansinnet har inga gränser!

Jimmy Thunlind
Redaktör

Man kan nästan förstå att han inte trivdes så bra i rollen som kroppsarbetare… ;-)

_DH_
Medlem
_DH_

Så fånigt när genustramsare påstår att män har en skadlig könskultur, ”machonormer” och sådant. ”Toxic masculinity”, som de kallar det på engelska. Har de överhuvudtaget hört talas om kvinnokönet, och allt deras gift? Jag menar, den enda chansen för en kvinna att få sinnesro är genom att bli del av en mansdominerad miljö. Man såg t.ex. tydligt vad som händer i en kvinnoorienterad miljö med all den psykiska ohälsa man hade på ”Jämställdhetsmyndigheten”.

Klaus
Medlem

Svaga män måste få jobb för svaga män. Kvinnor måste få jobb för kvinnor även hemma hos barn.

b¤d
Medlem

Ah. Vad i helvete? Det är en gåta att dessa hivsmittade fortsätter sin depraverade kurs.
En gåta nej. De tillåts fortsätta indoktrinering och fördärva. Det är mode nu. Att vara en med bögbastun och locka in unga förvirrade ungdomar.

Jag gör en Fredrika här. -Jag blir fan tokfan på dessa jävla sodomiter. Skicka dem till en saltgruva eller någpt.

Lingpn. och ett till för inspiration.

Fredrika
Medlem

Vilken sk-t. Det är inget fel på människorna i byggbranschen. Kan de inte bara låta människor vara utan att programmera om alla till menlösa hbtq-mähän?

Gör nåt vettigt istället och stoppa lönedumpningen i branchen, den illgala globala importen av brun och svart arbetskraft mm. Värna om våra byggjobbare istället för att motarbeta dem med bögpropaganda.

Jan Hjelm
Medlem

Detta kommer säkerligen att avhandlas i Studio Bothnia och Stuio Nordfront. Det kommer att bli skrattfest när karlarna i flanellskjortor sågar fjanten.

Caesar-Aurelius
Medlem

Byggnadsarbetarförbundet ska tydligen byta namn till Byggnadsbögeriförbundet.