Gallerist ställer ut Dan Parks konstverk

KONSTNÄRLIG FRIHET. Henrik Rönnquist var den förste galleristen som vågade ställa ut Lars Vilks islamkritiska konst efter konstnärens utfrysning från konstvärlden. Nu planerar Rönnquist att ställa ut den nyligen fängslade konstnären Dan Parks verk.

Park
Gatukonstnären Dan Park.

Dan Park är en gycklare. Han beskriver samtiden. Han gör narr av alla: Hitler, Reinfeldt, Åkesson och till och med mig och min hund Lukas. Nu är detta plötsligt fel, men bara när det gäller vissa folkgrupper, säger galleristen Henrik Rönnquist, i en intervju.

Fortsättningsvis går han till försvar för yttrandefriheten och menar att man gärna får kritisera, men inte tysta det fria ordet:

— Låt Dan Park göra sina grejer. Precis som alla andra ska han få använda sig av yttrandefriheten. Gillar du det inte någon säger – lyssna inte, titta inte på det. Kritisera det gärna, men försök inte tysta provokatörerna.

Rönnquist fortsätter med att förklara att yttrandefriheten ska gälla allt, slutar den göra det så har man ingen yttrandefrihet:

— Detta handlar inte om Dan Park egentligen, utan om något mycket större. Yttrandefrihet, demokrati och konstnärlig frihet. Antingen har man frihet eller så har man det inte. Det går inte att ha ”lite frihet”.

Gatukonstnären Dan Park fängslades nyligen efter att ha blivit dömd för förtal samt hets mot folkgrupp, en gummilag som ofta används för att tysta kritiker av massinvandringen. Fängelsedomen grundar sig på flertalet kritiska verk som kritiserat bland annat brottslighet bland zigenare.

Källa:
Henrik Rönnquist vill ställa ut Dan Parks konst

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments