Gab hackad av vänsterextrem grupp – har tidigare kritiserats av ADL

VÄNSTEREXTREMISM. Det yttrandefrihetsvänliga alternativet till Twitter – Gab – har hackats. Den vänsterextrema gruppen DDoSecrets påstår sig kommit över 70 gigabyte data, däribland privata meddelanden och lösenord, som de avser att dela med sig av till journalister och forskare.

Den sociala uppstickaren Gab har blivit hackad, skriver Wired. Gab är en social plattform som blivit ett fritt alternativ till Twitter, som inte tillåter yttrandefrihet utan bedriver omfattande censur.

Vid intrånget ska hackarna kommit över lösenord och privata meddelanden. En vänsterextrem grupp som kallar sig Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) påstår sig ha kommit över mer än 70 gigabyte data och mer än 40 miljoner inlägg.

— Materialet innehåller i stort sett allt på Gab, inklusive användardata och privata inlägg, allt som någon behöver för att göra en nästan fullständig analys av Gab-användare och innehåll, uppgav Emma Best, medgrundare till DDoSecrets, till Wired.

— Det är en ny guldgruva för forskning för människor som tittar på milis, nynazister, extremhögern, QAnon och allt som handlar om den 6 januari, tillägger Best.

Syftet ska ha varit att avslöja ”högerextremister”.

DDoSecrets uppger att de ”med hänsyn till de känsliga uppgifterna och den stora mängden privat information” inte kommer att offentliggöra informationen, utan att i stället dela med sig av valda delar av materialet till journalister, samhällsvetare och forskare. På sidan GabLeaks uppmanar gruppen dessa att kontakta dem för att få tillgång till de stulna uppgifterna.

Andrew Torba, vd på Gab, bekräftade i ett kort uttalande på söndagen intrånget och berättade att företaget nu håller på att utreda vad som egentligen hänt.

Vanliga användares lösenord är krypterade men hur skyddade de i realiteten är, beror på vilket schema som används och även på hur starkt det underliggande lösenordet är.

Enligt Best kunde intrånget ske via SQL-injektion på grund av ett säkerhetshål på plattformen.

Gab har bland annat av den ökända judiska lobbygruppen Anti-Defamation League (ADL) pekats ut som ett ”online högkvarter” för upprorsmakare som kan ha planerat den så kallade ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari.

Parler, ett annat yttrandefrihetsvänligt alternativ till Twitter, hackades i januari och togs sedan bort helt av sitt webbhotell, techjätten Amazon.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments