INRIKES. Fyra nya Coronafall – två i Stockholm, ett i Uppsala och ett i Jönköping – har under fredagen bekräftats i Sverige. Sammanlagt har det bekräftats att elva personer i landet bär på det kinesiska viruset, samtidigt som Sverige kritiseras för dålig beredskap och transparens av experter.

Gatukonst av Dan Park som kommenterar Coronaviruset. Foto: Facebook.

Under fredagen har man bekräftat att ytterligare fyra personer i Sverige har smittats med Coronaviruset covid-19, som har sitt ursprung i den kinesiska staden Wuhan.

Två av fallen är i Stockholm och det handlar om två nära anhöriga till en medelålders kvinna som bekräftades smittad under torsdagen. Personerna har isolerats och vårdas på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik.

”Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige”, skriver Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

Till DN säger Follin att de smittade har fått lite hosta, ont i kroppen och huvudvärk, men att deras läge är ”stabilt”.

I Uppsala har ett fall upptäckts där en person som varit i Iran – ett land som förutom Kina tycks ha drabbats hårdast av Coronaviruset – har testats positiv för covid-19. Personen kom till Sverige för fyra dagar sen och testades efter att ha uppvisat symptom.

Under torsdagen bekräftades en annan person i Uppsala som smittad. Men enligt Region Uppsala finns ingen koppling mellan denne och personen som blev bekräftad under fredagen.

— Vi är inte särskilt oroade av det här nya fallet. Om man jämför med det tidigare fallet här så är det här mycket mer småskaligt, det är mer isolerat kring denna patient, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala, och tillägger att läget för patienten är ”mycket stabilt”.

I Jönköping har en man i 50-årsåldern som nyligen besökt norra Italien – ett område som drabbats hårt av viruset – testats positiv för covid-19. Han uppvisade symptom dagen efter hemkomsten, testades och har sedan dess isolerat sig i hemmet.

— Vi har påbörjat smittspårning och kartlägger andra rörelser och finns det någon som behöver provtas så kommer vi göra det, säger Maria Palmérus, verksamhetschef på infektionskliniken i Jönköping.

Totalt har 11 personer bekräftas smittade i Sverige.

Kritiker: ”Sverige har dålig beredskap”
Enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell är inte antalet insjuknande avgörande för hur myndigheterna agerar.

— Det som är avgörande är om vi hittar fall ute i befolkningen som man absolut inte kan spåra tillbaka till någon som varit ute och rest, det skulle vara signaler att vi har spridning i befolkningen och inte bara en spridning mellan enstaka personer, säger Tegnell till DN, och fortsätter:

— Och vi kan ta emot flera hundra importfall utan att det innebär att vi har en spridning i Sverige. Vi tar varje år emot ett femtiotal fall av mässling i Sverige och stoppar smittan.

Sverige har dock fått kritik av både läkare och andra experter för att landet tycks ha dålig beredskap. Bland annat har man larmat om att det finns för få vårdplatser i en redan hårt pressad vårdkedja.

Sverige ligger exempelvis i botten av OECD-länderna när det gäller antalet vårdplatser, med en genomsnittlig beläggningsgrad på över 100 procent i flera år. Samtidigt väntas flera tusen svenskar komma hem från norra Italien nästa vecka, likväl som att flera plan från både Kina och Iran fortfarande landar i Sverige varje dag.

Men under fredagen skrev statsminister Stefan Löfven (S) ett inlägg på Facebook där han intygar att ”Sverige har en god beredskap att hantera situationen, om vi skulle få många fler fall i landet”.

När DN konfronterar Löfven med att varken Socialstyrelsen eller majoriteten av regionerna vill uppge hur många vårdplatser man kan ställa till förfogande svarar han bara:

— Man måste kunna lita på när myndigheter och regioner säger att de har ”x antal vårdplatser” och att ”om vi behöver gå upp i stabsläge för att göra rum för patienter så klarar vi det”.

Det Löfven mest oroar sig över är att smittan ska utvecklas till en pandemi och att detta skulle få ”ekonomiska följder”.

— Det är många som skulle drabbas då, förstås. Det kommer ekonomiska följder med detta, det har vi erfarenhet av från liknande situationer. Ibland går det fort att komma tillbaka ekonomiskt men ibland tar det tid, säger Löfven.

Under måndagen kommer regeringskansliet att sammanträda med det så kallade krishanteringsrådet, för att diskutera vilka åtgärder man är beredda att vidta och för att ”upprätthålla god beredskap”. Men Löfven vill inte svara på om man kommer stoppa inflöde av personer från vissa länder eller områden eller huruvida man är beredda att isolera vissa städer.

— Vi ska samla den samlade expertisen i Sverige för att myndigheterna var för sig ska göra sitt yttersta men också i samverkan för att kunna dra rätt slutsatser. Det är för tidigt för mig att säga exakt vad som kommer att hända, säger Löfven.

Källor:
Fyra nya fall av covid-19 bekräftade i Sverige
Stefan Löfven om risken för en pandemi: ”Vi följer det minut för minut”
Regeringskansliet kallar in krishanteringsrådet


  • Publicerad:
    2020-02-28 22:00