Fyra cancerpatienter dog efter lång väntetid

INRIKES. Skånes universitetssjukhus har anmält sina egna väntetider enligt Lex Maria efter att fyra cancerpatienter som fått vänta väldigt länge på vård avlidit.

Nio patienter på Skånes universitetssjukhus, Sus, som haft cancer i antingen urinvägarna, urinblåsan eller njurbäckenet har fått vänta länge på vård och därför har sjukhuset nu Lex Maria-anmält sig självt. Fem av patienterna fick vänta länge på operation vilket fick som följd att cancern spred sig så att behandlingen blev svårare. Dessutom fick fyra nu avlidna patienter vänta på nödvändiga uppföljningsbesök.

— Detta är väldigt allvarligt och det är helt oacceptabelt att väntetiderna är så långa, säger Lars Malmberg, verksamhetschef för urologi på Sus till Sydsvenskan.

Om cancer upptäckts i urinblåsan är rekommendationen att patienten ska opereras senast 37 dagar efter att tumören har upptäckts men medianväntetiden i Sverige är 130 dagars väntetid och vid Sus är väntetiden 160 dagar.

— Vi ligger fortfarande så långt ifrån målen för ledtider i cancerförloppet. Då måste vi signalera att det behövs något mer, att Region Skåne måste lyfta frågan, säger Malmberg angående Lex Maria-anmälan.

Källa:
Fyra cancerpatienter dog efter lång vänta – Sus anmäler sig själv

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Larssonnordbo Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
nordbo
Medlem

Enligt MKUltra blicken strandhäll så har vi vård av världsklass.

Själv så ville jag göra ett återbesök (är som rullande band på halvtimmars tider bara) för andra besvär – i receptionen efteråt kunde man inte boka in en ny tid,man fick då vända sig till sitt 1177-konto – över 3 månader om jag vill ha samma läkare, vilket jag vill för han var rätt engagerad.

Larsson
Redaktör

Det är lite märkligt mycket fokus på operationer mm som ofta leder till livslång medicinering istället för koständring för att stärka kroppens egen resilience.