Fyra år sedan två Gyllene gryning-medlemmar avrättades på öppen gata

Dagens datum 1 november: Denna dag för fyra år sedan blev två medlemmar av Gyllene gryning skjutna på öppen gata utanför partiets högkvarter i Aten.

GD-front

Fredagen den 1 november 2013 blev två medlemmar från det nationella partiet i Grekland, Gyllene gryning, skjutna och dödade utanför partiets högkvarter i Aten. George Fountoulis och Manolis Kapelonis höll vakt utanför högkvarteret då två män på motorcykel öppnade eld mot dem.

Attentatet mot Gyllene gryning kom i kölvattnet av en lång rad angrepp mot partiet. Bland annat satt (och sitter) partiledaren Nikolaos Michaloliakos samt stora delar av partiledningen fängslade, misstänkta för att leda en ”kriminell organisation”.

Antonis Samaras.

Antonis Samaras.

Greklands statsminister Antonis Samaras svor vid ett besök hos den amerikanska-judiska kommittén i New York att ”utrota Gyllene gryning” och att han skulle göra ”vad än som krävs”. Flera lagförslag blev senare godkända, däribland förslaget om en ”antirasistisk” lag som skulle skärpa straffen för så kallad hatkriminalitet och ett annat förslag som effektivt drog tillbaka all form av statligt stöd till partiet. Alla lagförslag var tänkta att förgöra Gyllene gryning.

nekros-460x399

Efter mordet gav partiledaren Michaloliakos ett officiellt uttalande där han skyllde mordet på den grekiska regimen och grekiska massmedier. Enligt partiledaren hade Gyllene gryning flera gånger bett om polisbeskydd efter de många dödshot som det fått till följd av den spända situationen.

— Antonis Samaras och Nikos Dendi är delaktiga i terrordådet mot Gyllene grynings huvudkontor i Neo Iraklio där två unga greker dödades och en skadades allvarligt. […] Detta var möjligt tack vare att partiets polisskydd vid huvudkontoret återkallas, trots att partiet har ansökt om skydd på grund av otaliga hot.

Ilias Kasidiaris.

Ilias Kasidiaris.

Gyllene grynings presstalesman, Ilias Kasidiaris, uttalade sig också om attentatet:

– Gyllene gryning har i över en månad angripits av myndigheter och av media. På denna grund begär vi ett hårt straff inte bara för de som utförde gärningen, utan också för dem som står bakom och uppmuntrade till denna kallblodiga avrättning. Vi vill uttrycka föra djupaste sympatier med familjerna och barnen. Dessa barn tillhör vår familj.

Hedrade de stupade i Aten
Under kvällen dagen, lördagen den 2 november, samlades tusentals greker utanför Gyllene grynings högkvarter för att hedra de mördade nationalisterna. Under ceremonin tände man ljus och lade fram blommor. Som en symbolisk handling hade man också ändrat namnet på gatan utanför högkvarteret genom att sätta George Fountoulis och Manolis Kapelonis namn på gatuskylten.

securedownload__article-460x284

Motståndsrörelsen demonstrerar i Stockholm
Över hela Europa visade nationella solidaritet och sympati genom olika aktioner. Och lördagen den 9 november, helgen efter mordet, arrangerade Nordiska motståndsrörelsen en stöddemonstration för Gyllene gryning i centrala Stockholm. Tre och tre gick Motståndsrörelsens aktivister och andra sympatisörer i ett långt fackeltåg till den grekiska ambassaden, där Julius Blomberg höll ett tal.

600

Blomberg talade om den grekiska regimens förföljelser av Gyllene gryning och det blodiga mordet utanför partiets högkvarter. Vidare talade han om vikten av solidaritet med våra grekiska kamrater, och att Gyllene grynings kamp inte bara handlar om Greklands framtid utan hela Europas framtid.

– Gyllene Grynings kamp är även mer än en inhemsk bedrift – deras strävan verkar inspirerande för hela Europa – inte minst dess norra delar, och partiets namn är numera känt, och fruktat, över hela jorden. Var vissa om att fienden vill allt annat än att deras, ibland hårdföra metoder och ofta kompromisslösa budskap blir något som sprider sig i den europeiskättade världen. Min sista mening tar jag på engelska för tydlighetens skull: WE STAND WITH GOLDEN DAWN!

Trots de kaotiska och krigszonsliknande förhållandena i centrala Stockholm var demonstrationen mycket framgångsrikt och fick stor uppmärksamhet i både nordiska och europeiska massmedier och alternativa medier.

Se film från demonstrationen nedan:

Tackbrev från Michaloliakos
Genom den solidaritet och uppmärksamhet som Nordiska motståndsrörelsen har visat Gyllene gryning och dess kamp i Grekland, både genom demonstrationen, aktivism och kontinuerlig medietäckning via Nordfront, mottog organisationen ett tackbrev från partiledaren Michaloliakos.

gyllene-gryning-brev

Ingen misstänkt och ingen gripen
Trots att mordet fångades på film av övervakningskameror, har det ett år senare inte gjorts några verkliga framsteg i fallet. Inga misstänkta, ingen anklagade och ingen gripna.

När Nordfront år 2014 intervjuade Grigoris Georgitsopoulos, en aktivist från Gyllene gryning, sade han följande om förövarna:

— De kommer inte bli gripna förrän vi har makten. Polisen gör inte ens en ordentlig utredning.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
4 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
RamonAndré DevecseriErikMathiasFimbultyr Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fimbultyr
Medlem

Vi sörjer och vi minns!

Hur kunde vi låta massinvandringen hända??

Mathias
Medlem

Vila i frid.

Erik
Medlem

Har hört och läst för mycket dåligt om G.G för att kunna stödja dem. De har sagt och gjort för mycket skumt skit helt enkelt. T.ex tvetydighet om euron och EU-medlemskap. Deras ledare har sagt att Greklands medlemskap i EU är ‘en självklarhet’ (efter att krisen brutit ut). Han har aktivt arbetat för att migranter skall släppas genom Grekland till norra Europa. Partiet har slickat röv på zigenare och berömt dessa som ”goda greker”. Föreslagit försäljning av grekiska öar för att betala av skulden som judarna i EU/bankerna skapade. Det är min fasta uppfattning att partiet är ett kriminellt parti… Läs mer »

André Devecseri
Medlem

Om GG nu inte utgör ett hot mot systemet, varför har man daa fängslat ledningen? Har man knappast gjort mot SD-toppar

Erik
Medlem

Tommy Robinson, den inbitne ultrasionisten och counter-jihadisten från Storbritannien har suttit i finkan. Så om folk arresterats eller ej är inte det som avgör ens allians. Eliten älskar skådespel, du känner väl till judens förkärlek för film och bildpropaganda? Situationen i Grekland är annorlunda än här, och det tog mig mycket kritiskt tänkande och letande innan jag hittade fram till sanningen. Jag läste på nätet, letade upp artiklar som jag lät översättas av grekisktalande personer, förhörde både nationalister och icke-nationalister om G.G. Även en f.d medlem som varit involverad sedan 80-talet. Min uppfattning om G.G är grundlig och baserad på… Läs mer »

Ramón Mercader
Medlem

Det enda jag läst om ev. avbetalning av skulder (som förvisso judarna skapat) är genom ev. oljeborrning ut i havet runt Grekland.

Inte öppet Nationalsocialister. De är väl Metaxasister och Etnonationalister.

Stefan Jacobsson, som var ledare för SvP sade i intervju med Ingrid och Conrad att han aldrig kallat sig Nationalsocialist.

SvP:s politik var dock väldigt lik Nationalsocialismen.

Erik
Medlem

En politiker i parlamentet i Grekland från GG lade fram förslaget om att man kanske borde sälja grekiska öar (judarnas våta dröm, att tömma landet på allt av värde. Det enda som inte sålts än är just mark!!!). När ingen, inte kommunisterna, socialdemokraterna, ingen av de andra sionistsvinen till politiker gillade förslaget, fick han kalla fötter och tog tillbaka uttalandet. Ca 2012 sade G.Gs ledare Nikolaos Michaloliakos i nationell tv att G.Gs medlemskap i EU är en ”självklarhet”. Han ser det alltså som en självklarhet att vara med i den judiska federation som saboterat hans land. Vackert! Äckligt. Det finns… Läs mer »

André Devecseri
Medlem

Kände Manolis flyktigt genom en f.d. vän. Hoppas det vidriga mordet paa de tvaa aldrig glöms bort eller förlaats.